Voinko vain hengittää itseni voimaan paremmin?

6.1.2023 | Johtajan kirje

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"

Johtajan kirje

Kiitos tästä viikosta! Mitä opin työstä ja elämästä.

Uusi vuosi uudet lupaukset. Yritetään tutustua uusiin tapoihin ja löytää tie onneen. Keskittyminen on kaiken keskellä. Se mihin pystyt keskittymään, lopulta ratkaisee tuottosi. Voiko olla jokin keino aivan nenäsi alla, jota et ole vain hoksannut vielä käyttää oikein. Aivan tyypillistä on, että arjen kiireissä et näe sitä arvokasta, mikä on suoraan edessäsi. Käytännöllisyyden verho viilentää arjen tuskaa juuri sen verran, että arjen tarpeet sumuuntuvat ”en keikuteta venettä tänään” ajatuksen taakse. Mitä voisin tehdä, että mieli kirkastuisi? Tulisi virtaa siihen elämäntapamuutokseen, joka lopulta tuo sitä kauan kaivattua virtaa ja elämäniloa. Tekee itsestä vahvaitsetuntoisen ja kiinnostavan tyypin, joka osaa ja uskaltaa neuvotella seuraavat elämändiilit paremmin. Kun ei suostu enää kynnysmatoksi.

Muista hengittää syvään ja sitten pyydät apua.

Ai miten, niin? No olet käynyt lääkärillä. Ja kun stetoskoopin kylmä metalli koskettaa selkääsi, tulee lääkärin suusta aina tuttu lause. Hengitä rauhassa ja syvään. Sisään 5,4,3,2,1 ja ulos 5,4,3,2,1. Ja vielä uudestaan. Hyvältä kuulostaa. Keuhkot ovat puhtaat, ei kuulu sivuääniä. Sinulle tulee raukea tunne. Hieman kevytpäinen olo, koska hapen määrä lisääntyy. Tuo vilkastaa verenkiertoasi, kuljettaa happea aivoihin ja rauhoittaa sinua. Jos joku sinua nyt yrittäisi sanallisesti loukata, niin mikään ei mene tämän hurmospanssarisi läpi. Äkkiä loukkaaja miettii, että mitähän rauhoittavia sinä olet oikein ottanut. Tarpeeksi monta kertaa tämä kohtaus ja ympärilläsi kiukuttelevat ja reaktiivisuudellaan ongelmia itselleen aiheuttavat kanssa ihmiset alkavat miettimään, että mistä saisi tuota samaa. ”Mulle kans”. Kun sinä pystyt rauhallisuuteen, varsinkin silloin kun sitä ei odoteta, olet muuttunut seuraajien mielissä juuri mielenkiintoiseksi. Taito, josta on suurta etua elämänpolulla. Taito, joka hautautuu arjen suorittamiseen, siellä selviytymisen ja jatkuvien pettymysten masennusta aiheuttavaan hallittuun kaaokseen. Niin, jos tuo ei olisi jollain tapaa hallittua, olisi tapahtunut jo paljon enemmän niitä pahoja asioita.

No ei siitä mitään hyötyä olisi?

Ai mistä? No siitä, että muistat hengittää syvään, silloin kun alkaa ahdistaa, ärsyttää, väsyttää, suututtaa, pelottaa tai pitää keskustella jostain kipuisesta aiheesta tärkeän ihmisen kanssa tai ihan vain keskittyä olennaiseen.

Kun, vedät palkeet täyteen muutaman kerran, tulee kirkkaus. Järkevä ajattelusi virkistyy ja pystyt hillitsemään tunnekuohujasi. Ai, että. Usko pois. Muutaman kerran, kun kokeilet tätä siellä missä tällä on oikeasti väliä ja onnistut, neuvottelit juuri sopimuksesi uusiksi. Tulet rakastumaan tähän metodiin. Vahvaa huumetta, vahvaa hurmosta.

Tiedän mistä puhun.

Ajattelin joskus, että vain muut ovat vahvoja. Ja vaikka olen harjoitellut vuosia, en varmaan koskaan opi nostamaan samalla tavalla, kuin nuo vahvimmat. Sana hurmos tulee siitä, kun ensimmäisen kerran nostin MM kultaa maastanostossa, oli tunne leijuva. Sellainen hieman itsestään irti oleva. En keksi muuta sanaa kuvailemaan tuota tunnetta, kuin hurmos. Se on täydellisen keskittymisen tila, jossa juuri tuo hengittäminen on tuonut kyvyn keskittyä suoritukseen täysillä. Pitäisikö useammin hengittää palkeet täyteen ja puhallella rauhassa ulos. Aivan varmasti. Kannattaa kokeilla. HETI!

Tämän kokeilun jälkeen haluat onnistua elämässäsi myös muissa asioissa. Sinulla on tavoitteita. Haluat elämältäsi asioita. Kyllä haluat! Vai oletko koskaan tavannut ihmistä, joka haluaa, että elämästä tulee huonompaa? Aivan, en minäkään.

Tee tärkeistä asioista näkyviä. Muuten käy klassisesti. Poissa silmistä, poissa mielestä. Näin käy tärkeiden asioiden kanssa todella usein, niin siellä kotona, kuin työpaikalla. Ei toteudu toiveet, eikä unet. No, voin kertoa sinulle, että unelmoinnista kaikki alkaa. Kukaan ei ole perustanut yritystä sanomalla, että en ole koskaan halunnut perustaa yritystä. Kyllä siellä unelmia on.

Helpottaa, kun jääkaapin ovessa on magneetti, jossa lukee, muista hengittää syvään!

On siis aika alkaa unelmoimaan. Ja muista, että unia on turha pelätä. Jos siellä unimaailmassa joku voi sinua satuttaa, niin vedä sitä turpaan. Ai että, aletaanko treenaamaan? No kyllähän toki. Ja usko pois. Se takakierto kyynärpäälyönti tuntuu todella ikävältä, jopa itse herra saatanan nenässä. Eikä se sitä osannut odottaa. Sun sinunhan piti pelätä ja kiemurrella armoa anellen, niin kuin muutkin. Ei osata hyökätä julkeasti itse saatanan kimppuun. Kuinka kehtaat. No koska et suostu enää pelkäämään, et vain suostu.

Elämäntapamuutosta kaipaa pitemmällekin ehtineet. Sitä on totuttu tavoille ja nuo tavat eivät tee palveluksia elämällemme. Kokenut treenaaja käy parhaalla laitteella inbody mittauksessa ja kysyy sitten ahdistuneena, että mitäs nyt pitäisi tehdä, minä kun luulin, että olen paljon paremmassa kunnossa. Olen aina syönyt omasta mielestäni oikein ja kunnollisesti, mutta tuo sisäelinten ympärillä oleva liiallinen rasva ei vain lähde. Asennemuutos avun pyytämistä kohtaan ei kuitenkaan ole vielä kypsä ja ylimielisyys ympäröivää maailmaa kohtaan on sumuttanut arvostelukyvyn, kun kyllähän mustavyö jo osaa. Eihän näin kokenut mitään ohjeita halua. Kunnes veriarvot ovat sellaiset, että on pakko kehdata pyytää apua. Taito, josta on hyötyä varmuudella.

No, se ruokavalio ei ole kunnossa, eikä tapa harjoitella oikeasti tue tavoitetta. Tukiverkosto ei ole riittävä. Kukaan ei näe omia virheitään ja siksi tarvitset ohjaajan. Jonkun valmentamaan sinua ja haastamaan sinut muistamaan tärkeät asiat. Pitää ottaa lainaa, jotta voisi sijoittaa itseensä. Panostus, joka tuo kaiken takaisin monin kertaisesti. Suorituskykysi nousee, kun kuntosi kasvaa. Mielenlaatusi vahvistuu ja uudet mielenkiintoiset keskustelut tämän uudistuneen vahvan sinun kanssasi tekee taas elämän taas lupaavaksi. Aivan kuten oli lapsena kavereiden kanssa, pihaleikkien raikuessa. Onnistuminen luo onnistumisuskoa ja näet kauas. Horisontissa siintää uusi elämä, sellainen, jonka olet aina halunnutkin, mutta et ole kehdannut elämältä sitä itsellesi pyytää. Tuntuisi liian naurettavalta, että sinä olisit sen arvoinen.

Minulla on sinulle uutisia. Sinä olet sen arvoinen, koska olet korvaamaton yksilö, jolla on täysi oikeus olla onnellinen.

Otit lainaa taloa, autoa ja uutta telkkaria varten, miksi sinä itse et olisi sijoituksen arvoinen?

Otahan yhteyttä, niin varataan aika inbody 970 mittaukseen ja henkilökohtaiseen sparraukseen, lakaistaan polkusi puhtaaksi häiriöistä. Ja samalla, kun nyt kerran aloitetaan, niin mitä jos kirkastetaan koko työpaikkasi tavoitelista uusiksi.

Muista vain hengittää. Rauhassa, sisään 5,4,3,2,1 ja ulos 5,4,3,2,1 ja uudestaan. Mieli kirkastuu.

T. Antti

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"