Vanhemman ainoa oikea huoli on se, että pärjääkö lapset, kun minua ei enää ole.

30.4.2023 | Johtajan kirje

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"

Johtajan kirje

Kiitos tästä viikosta. Mitä opin työstä ja elämästä.

Teet pitkän päivän töitä, jotta saat syödä evääsi vartissa, jossain kopissa ilman päivänvaloa. Elät sitten pari tuntia illasta. Teet viikon töitä, jotta voisit viikonloppuna elää yhden päivän elämääsi, jos vain uupumuukseltasi jaksat. Täysi vuosi puurtamista, ja jos laki tai yrittäjän kassa sallii, niin parin pitämättömän sairasloman kautta kesälomalle odottamaan töihin paluuta. Teet koko elämäsi töitä eläkettä kohti, ja suunnittelet elämää sitten kun. Mietit täten vain matkaa kohti viimeistä henkäystäsi. Materiaali se on mikä kannattaa. Jossain kohtaa alat ymmärtämään, että aikasi oli rajallinen. Olet elänyt vain niin pienen murto-osan potentiaalistasi, että elämäsi tuntuu vain yhdeltä suurelta vitsiltä, kohti omaa katoamista. Sinusta tuli rahan ja sosiaalisen statuksen orja, joka ei näe enää omia käsirautojaan. Sieluusi sattuu niin pirusti, mutta et oikein osaa sanoa miksi. No älä huoli, kyllä täti kirjoittaa jonkun lääkkeen, joka helpottaa. Jos uskallat sitä pyytää. Aika moni on uskaltanut. Se kato leikkaa pahimman pois. Ei sinua oikeasti masenna elämän treeni, vaan se että elämä valuu hiekkaan. Kuulostaako tutulta?

Elämä on lyhyt, se pitää elää tuottaen parasta mihin pystyy.

Elämästä pitää kirjoittaa, laulaa ja runoilla, koska se rakkauden täyteinen ja elämän tuskainen tunnemyrsky tuottaa kauneimmat tekstit, runot ja laulut. Elämästä pitää puhua, että ystävät voivat ohjata oikeaan suuntaan. Elämää pitää jakaa ystävien kanssa, ja kyllä, mielellään nimenomaan siellä töissä. Kun olet siellä suurimman osan tajuissa olevasta elämästäsi. Elämää pitää ruokkia ystävien kanssa. Hyvällä ruualla ja tarinoilla. Jos et ole vielä nauranut, itkenyt ja rukoillut ystävien kanssa, niin korkea aika aloittaa. Niin, tiesitkö, että kun pyydät ystävältä apua, sekin on rukoilua. Toivot, että sinulla on ystävä, jotka auttaa. Aikamoinen uskon hyppy, jolla teeskentelijät paljastuvat nopeasti. Ja on perempi uskoa kerrasta, kun intuitiosi varoittaa valheellisesta ystävyydestä. Tai mistä tahansa aavistuksesta! Ota selvää. Heti. Usko kerrasta.

Ainoa aisa mikä sinua harmittaa myöhemmin, on se että et toiminut heti kun aavistus tuli.

Tärkeä kysymys. Oletko miettinyt? Mikä saa sinut vihaiseksi. Mistä sinulla tulee suru puseroon. Mikä saa sinut innostumaan. Mikä tuo iloa ja onnea. Mikä saisi sinulle tunteen, että elämä ei mennyt hukkaan. Ilman tuota viimeistä se lääkepurkki tulee jossain kohtaa kolkuttelemaan. Usko pois. Mieti minkä ohjeen olisit halunnut kuulla aiemmin. Onneksi ei ole vieläkään myöhäistä. Sinä hengität.

Minä laulan laulun tyttärilleni. Tulet tämän kuulemaan. Tässä lauletaan elämän viisauden opettamisesta jälkipolville. aika tärkeä juttu, kun jokaisen vanhemman ainoa oikea huoli on se, että pärjääkö lapset, kun minua ei enää ole.

Tuota miettiessä voit alkaa miettimään omaa kuntoasi. Kuntoa kun on monenlaista. On mielen laatua, runon kirjoittamiskuntoa, lihasvoimaa, mieskuntoa, käsien hapotusta kitarasoolon aikana, ranteen puutumista tikkaa heittäessä.  Mitä kuntoa sinun pitäisi nyt treenata, että pystyt niihin juttuihin, joita sielusi haluaisi tuottaa?

Useimmat ei muuten edes tiedä. Tuo johtuu taas siitä, että ei ole haastettu, eikä ole tavoitteita. Tavoitteet kirkastuneena, kun sinut on vahvistettu ymmärtämään oma tilanteesi, pystyt käymään ne keskustelut, jotka käydä pitää. Ensin ehkä ystävän kanssa, sitten itsesi kanssa ja lopulta sen ihmisen kanssa, josta juuri puhuit juuri selän takana. Ja kyllä sieltä vanhemmuuden lähipiiristäsi joku on suurella todennäköisyydellä kertonut sinulle ne muutamat elämän perusviisaudet, joita noudattamalla elämäsi olisi onnellisempaa. Miksi et siis kävisi niitä tarvittavia keskusteluita kotona ja töissä ja sijoittaisi tulevaisuuteesi. Se on ainoa mikä sinulla on.

Älä koskaan kuuntele sellaisten ihmisten rakennusohjeita, jotka eivät ole itse rakentaneet yhtään mitään.

Ja vielä vähemmän muiden ihmisten käskyjä elää elämääsi mitenkään muuten, kuin omien arvojesi mukaisesti. Kenenkään ulkopuolisen ei kuulu olla ohjaksissa, vain sinun itse. Tuosta juontuu muuten suurin osa elämän murheista ja hukkaan kulumisen psyykkisistä tuntemuksista. Onhan se mieli maassa, jos mitään parempaa ei ole tulossa.

Kuuntelet voimakappaleesi ja hyvä mieli putkahtaa. Hymyillessä on vaikea itkeä samaan aikaan. Mikä on sun voima biisi? Kaikki tarvitsee voimabiisejä elämää ilahduttamaan. Jakamaan hyvää fiilistä puolison, työkavereiden ja ystävien kanssa.

Elämäsi kultaiset säännöt löytyvät kyllä, kunhan kysyt ja haastat.

T. Antti.

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"