Tyhjyys ja epätoivo voivat hiipiä sisään milloin tahansa ja vakuuttaa meidät siitä, ettei ulospääsyä ole. Tähän on kuitenkin luontainen lääke.

1.6.2023 | Johtajan kirje

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"

Johtajan kirje

Kiitos tästä viikosta. Mitä opin työstä ja elämästä.

Korona aikana itsemurhayritykset ovat lisääntyneet kolminkertaisesti. Surullista kaikkiaan, kun juuri ilmoitettiin, että korona ei ole yleisvaarallinen tauti. Hurjinta tässä on se, että tämä itsemurhaisuus on lisääntynyt tuon verran nimenomaan lapsilla- ja nuorilla.  Katsos, kun tätä lapsiväestöä on pidetty aiemmin matalariskisenä ryhmänä. Masennuksenhoidon käsikirja kertoisi kyllä ”jos sellainen olisi kirjoitettu” fysiologisista lähtökohdista, miten tältä kurjuudelta vältytään. Se nyt ei vaan tue lääkemyyjän liikevoittoa, joten aiheesta ei löydy kuin tiedon palasia sieltä ja täältä. Ymmärrän. Liiketoiminta se on mikä luo pula-aikaa. Eikä se lääkärikään itseään työttömäksi halua tehdä. Jos kukaan ei olisi sairas, niin sitten hoidetaan masentunutta lääkäriä, jolla ei ole tarkoitusta elämässään. Jotain mistä Peter Diamandis yrittää meitä maailman forumeilla sivistää. Hän sattuu olemaan maailman älykkäimpien ihmisten koulun rehtori ja yksi tuon äly-yhteenliittymän tuotoksista on mm. allogeeniset istukkasolut, jolla verisyöpä parannetaan.

Tämä nyky meiningin elokuva tarvitsee minun mielestäni paremman käsikirjoituksen.

Onnellisuushormonit.

Niitä on neljä. Itse kutsun niitä ninellä Serodopaksiendo. Kannattaa opetella ulkoa. Näistä kolmea viimeistä yhdistää se, että ihminen ei tarvitse välittäjäajuria tätä hormonia tuottaakseen. Vain serotoniini on näistä täysin ulkoisen ärsykkeen varassa. Tämä ärsyke on tryptofaani. 1901 löydetty välttämätön aminohappo. Yksi yhdeksästä, joita ihmiskeho ei pysty itse tuottamaan. Aine, joka läpäisee veri-aivo esteen ja toimii välittäjänä. Ilman tätä välittäjäainetta aivot eivät siis pääse tuottamaan serotoniinia. Selvitäpä ihan huvikseen, että mikä on kyseisen hormonin tehtävä. Ai, että. Kunpa olisin tämän tiennyt jo aiemmin. Moni saamattomuus olisi vältetty elämän aikana ja olisin ymmärtänyt, että onnellisuus on paljon omissa käsissä. Olen siis välttynyt masennukselta onnellisten vahinkojen takia. Olen samalla tullut itse auttaneeksi niin montaa ihmistä kohti parempaa motivaatiota (tunnetila), että olisin nämä fysiologiset faktat aiemmin tietäneenä voinut tuon kaavan kirjoittaa jo kauan sitten. Tarvittiin kuitenkin vielä omakohtaista kokemusta ja kokeilua, jotta ymmärsin paremmin mistä on oikein kyse. Eihän lapsi opi, että tuli polttaa, ilman sormien polttamista. Vai miten muuten tuon opetat? Kissanpentu haistelee kynttilää, mutta vain yhden kerran. Samaa pätee aika moneen ihmisen elämän aikana saamaan kokemukseen, josta toivottavasti jää vain opetus mieleen, ilman pysyviä haittoja. Opeta siis eteenpäin.

Ruokavalio.

Tämän päivän internet, eli kaikki tieto (hyvä ja paha) kaikille heti, muuttaa maailmaa nopeammin, kuin ihminen olisi osannut kuvitella. Mooren laki olikin kymmenkertainen. No, tänä päivänä jos jonkinlaista gurua pukkaa niistä ihmeruokavalioista sinulle kertomaan. Olen aina itse ärsyyntynyt ihmisistä, jotka kertovat toisten ihmisten kokemuksista, osaamatta selittää asian toimintaperiaatetta. Miksi kukaan tekisi yhtään mitään, jos siitä ei ole suoraa hyötyä. No, koska guru sanoo ja olet vietävissä. Suurin syy tähän vaikutusalttiuteesi on heikko itsetuntosi. Huomista ei ole sinulle luvattu, eikä toisen vipu ole sopiva sinulle. Newton olisi osannut tämän sinulle niin opettaa, niin että änkytykset loppuu.

Ai miten niin?

No koska juuri autoin ystävää pääsemään järkytyksestä yli, jonka entinen tyttöystävä oli taas kerran hänelle aiheuttanut. Ystävälle oli käynyt niin, että entinen naisystävä, joka on aikanaan haistanut saaliinsa heikon itsetunnon, onnistui jälleen kerran käyttämään kuristusotteessa kituvaa poikamaista miestä hyväkseen. Leijona syö savannilla aina ensimmäisenä sen nilkuttajan, ei niitä innosta pomppivia gaselleja. No, en mene yksityiskohtiin, mutta hinta ystävälle oli tällä kertaa turhan kova. Moni ei säästä tuollaista summaa edes vuosissa. Seireeni osaa laulaa sitä laulua, joka sinussa sytyttää kaipuun. Sitä itsetuntoa pitää vahvistaa. Seura on ratkaiseva.

Se on kuule pitkä prosessi se, korjata sitä murtunutta itsetuntoa. Ja ai karmeeta, jos kiltti ihminen sattuu vielä olemaan ystävällinen persoona, siitä tulee todella myrkyllinen yhdistelmä. Ystävällisyys voidaan helposti tulkita kiltteydeksi, ja jos se sitä sattuu oikeasti olemaan, niin sitä voi helposti käyttää hyväksi. No, olen tästä itsetunnosta kirjoittanut jo niin paljon, että nyt pidetään tauko. Jatketaan otsikon aiheesta.

Aminohapot

Tryptofaania sisältävissä ruuissa on yleensä enemmän niitä muita aminohappoja. Koska nämä muut aminohapot ovat runsaampia, ne ylittävät todennäköisemmin veriaivoesteen, kuin tuo vähäisempi tryptofaani. On kuitenkin olemassa tapa ohittaa tuo todennäköisyys. Oma henkilökohtainen kokemukseni tukee näitä tutkimuksia siitä, että hiilihydraattien syöminen yhdessä runsaasti tryptofaania sisältävien ruokien kanssa auttaa tryptofaania pääsemään aivoihin, josta aivoissa muodostuu serotoniinia. Jos ruokavaliosi on oikeasti kunnossa, tulee tämä suhdeluku automaattisesti oikein. Mutta koska se ei sitä suurella todennäköisyydellä ole, syö ryptofaanipitoista ruokaa, johon lisäät hiilihydraattia.

Usko nyt, ilman tryptofaania aivot eivät tuota serotoniinia. Jätäpä siis oikeakoostumuksellinen iltapa suosiolla väliin, kun haluat heittää hyvästit kunnon yöunille. Mietipä sitä.

Jos joskus tulee aihe vastaan, että miksi tiukalla fitness ruokavaliolla olevat kokevat helposti pinna kireällä masennusta, niin yksi selittävä tekijä on tämä kyseinen välittäjäaineena toimiva aminohappo, joka ei hiilihydraattien vähyyden takia pääse paikkaansa. Kokemusta on aika läheltä.

Sinulla ei ole mitään mahdollisuutta taistella kehon omaa hormonitoimintaa vastaan.

Mietipä välittäjäaineen vaikutusta omaan suorituskykyysi. Ihan missä tahansa asiassa. Ja jos joku kutsuu itseään suorituskykyvalmentajaksi ilman, että osaa tämän asian sinulle selittää, niin suosittelen tutustumaan aiheeseen.

Keho tarvitsee jotain treeniä, jotta syntyisi endorfiinia, tuo mahdollistaa jatkumon, jolla saavutuksien kautta dopamiini pääsee valloilleen. Tuon jälkeen oksitosiini tekee vuorovaikutuksesta miellyttävää, niin töissä, kun kotona. Koska se on vaan kivempi kertoa kysyjille, miten se aamulenkki meni, kuin keksiä tekosyitä, miksi tänäänkin jäi väliin. ”Kun tässä on ollut vähän kaikkea”. Yritäpä olla ylpeä itsestäsi ja seisoa siinä selkä suorana. Ei tee palveluksia itsetunnollesi. Onnellisuushormonien puute vie taatusti kohti surkeutta.

Jos sinulla on yhtäkään ihmistä ympärilläsi, jotka ovat sinusta kiinnostuneita, joko ivallaan tai rakkaudesta, niin sinulta tullaan kysymään, että miten se aamulenkki meni. Jos kukaan ei ole oikeasti kiinnostunut sinusta, niin on aika vaihtaa maisemaa. Ketään muuta ei sinun elämäsi kiinnosta niin paljon kuin sinua itseäsi. Ja muista, että sinä et ole puu, jonka tulee mädäntyä siihen paikkaan mihin vahingossa juurtui.

Kun haluat vahvistua ja parantaa elämääsi, tai olla vaan tosi vahva. Etsit itsellesi valmentajan. Mietipä tuon onnistumiskertoimia elämääsi. Olisiko aika laittaa ruokavalio ja pää kuntoon? Tervetuloa remmiin.

t. Antti

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"