Tänään olen omien tunteideni hallitsija ja pelastan sillä lasteni tulevaisuuden!

26.11.2022 | Johtajan kirje

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"

Johtajan kirje 26.11.2022

Kiitos tästä viikosta! Mitä opin työstä ja elämästä.

Tänään olen omien tunteideni hallitsija ja pelastan sillä tulevaisuuteni.

Tai sitten en. En ole varma tuleeko minusta koskaan ”omien tunteideni mestari hallitsijaa. Paljon voit kuitenkin tehdä, jotta sitä hallintaa kohti pääsisi. Tiedostamisesta kaikki alkaa.

Ensimmäinen asia, joka kaikkia kohtaamiani henkisesti vahvoja ihmisiä yhdistää on se, että kukaan heistä ei sano, että ”minusta vain tuntuu siltä”. Kukaan heistä ei ole osoittanut olevansa omien tunteidensa uhreja. He eivät sano, ”en voi sille mitään, kun harmittaa”. Ei. He ovat nostaneet ymmärryksensä ja itsetuntemuksensa tasoa siten, että liikkeet edeltävät aina tunteita.

No mitä voit sitten tehdä?

1. Pyri aina liikkeelle, kun tavoitteesi on estää omat tuhoisat tunteet.

 • Liikettä on monenlaista, et ehkä tiedä vielä mikä sinua auttaa, joudutaan siis hieman tutkimaan sinua ja vaihtoehtoja. Kerron kohta lisää.

2. Ole aktiivinen tunteidesi käsittelyssä. Älä jää jäälle makaamaan.

 • Voit aina tehdä jotain vaikuttaaksesi tunteisiisi. Järkevä ajattelu auttaa. Kuin yrittäisit opettaa lapsella, että miksi tuli polttaa. Järkevää keskustelua ei voi käydä jos ihminen on tunteellisessa tilassa. Pitää odottaa. Ai, että se on vaikeaa. Kun haluan näpäyttää tuota näpäyttäjää takaisin. Saat siitä ja siitä ja siitä. Avioero. Lapsi polttaa, dokaa ja huorittelee äitiään silti. Missä siis vika…

3. Suhtaudu tunteisiisi ymmärrystä hakien, se on vain tunne, joka yrittää nyt opettaa sinulle jotain.

 • Voit muuttaa tunteitasi lennosta, kun vain säilytät ajattelukykysi. Mielesi tavoitteellinen prosessointi auttaa. Oikea aika ja tapa palata asiaan tulee vielä eteen.

Kuinka sitten antaa anteeksi jollekin, joka on sinua satuttanut?

No älä lähde siihen kuluttavaan taisteluun. Teet vain sen mikä on helpointa sinulle. Vihaisuus on se rangaistus, jonka annat itsellesi, toisten tekemistä virheistä. Ne kenelle et anna anteeksi, majoittuvat vuokralle asumaan sinun etuotsalohkoosi ja vielä ilmaiseksi. Miksi ottaisit pyhimpääsi asumaan ketään, josta et tykkää ja jotka eivät maksa edes vuokraa? Älä anna anteeksi, vaan mene näiden ihmisten psyykeen ja pohdi miksi he käyttäytyvät näin, opi ymmärtämään heitä. Osaat sitten ainakin varautua. Osa kun joutuu aina kokemaan, jotta muut saisivat lääkkeen. Muista, että satuttajat eivät ole yhtä älykkäitä kuin sinä! He eivät ole yhtä kykeneväisiä myötätuntoon, kuin sinä. Heillä on omat ongelmat ja traumat, jotka supistavat tyhmän pienen mielen, eikä pieni tyhmä mieli tee palveluksia oppimismahdollisuuksille ja henkiselle kasvulle. Tuo kasvatustehtävä jää vapaudenrajoittamistoimien ohessa tukitoimille, jotka tähtäävät ymmärtämiseen ja myötätuntoon, josta voi ponnistaa kohti parempia käytöstapoja, jos ei kuse omiin muroihin siten, että mahdollisuuksia ei enää anneta. Jeesus Kristus käänsi toisen posken, jotta antoi vielä mahdollisuuden muutokselle ennen jumalan vasaran tipahtamista. Aikido opettajani joskus sanoi, että on se vaan magee fiilis kävellä pimeällä ilman pelkoa. Armeijassa kouluttaja sanoi, että älä jää sinne jäälle makaamaan, heti roihun eteen kuivumaan. Työkaveri tuli rajusti puolustamaan, kun minusta puhuttiin pahaa.
Aika paljon energiaa menee hukkaan murehtien asioita, joihin et voi vaikuttaa. Onneksi meillä ihmisillä on kieli ja voit kertoa toiselle ihmiselle ongelmistasi. Niin kauan kuin henki kulkee, on vielä aikaa elää!

Sitä seuraavaa keskustelua, jossa kerrot uudesta henkisesti vahvistuneesta sinustä, voit kokeilla jotain seuraavista. Niin minäkin teen. Tuota listan ensimmäistä pelkäsin, koska en uskonut itseeni. Kuinka väärässä olinkaan. Ehkäpä tuo johtui siitä, että ala-asteen musiikin opettaja sanoi, että laulukokeen jälkeen muiden lasten kuullen, että Antin kyllä kannattaa etsiä sitten ihan oikeita töitä, Kun laulaa et ainakaan osaa. Nolostuksen tunne seurai aikuiseen ikään aina kolmen kympin kieppeille asti. Sitten yksi kaverini kuuli lauluani, ja hän sanoi, että sulla on tosi hyvä ääni, iho meni ihan kananlihalle. Siitä alkoi laulu urani ja jatkuu hautaan asti. Ei sitä minun levyä tarvitse kaikkien ostaa. Mutta rakastan musiikkia ja tiedän, että ainakin joku tykkää kuin hullu puurosta. Ja se riittää antamaan siivet. Alkupään hoilauksia, kun kuuntelee, niin itseäkin hirvittää. Muutaman vuoden laulu treenien jälkeen pysyi jo oikein hyvin nuotissa, ja lopulta musiikkimausta ei kenenkään kanssa kannata lähteä väittelemään. Se on niitä maku asioita.  Eikä sinun tarvitse pelätä, että sinne sinun laulukeikalle tulee ketään, joka ei sinusta tykkäisi. Sinne tulee vain heitä, ketkä odottavat sinun kuulemista. Se on sillä lailla, että lätkää menee katsomaan lätkäfanit ja tietysti sitä omaa joukkuetta kannustetaan. Siksi ehkä tykkään maajoukkue matseista eniten, ollaan kaikki kannustammassa samaa jengiä.

Ai niin, se tehtävälista?

 1. Jos tunnet itsesi masentuneeksi, laula.
 2. Jos tunnet itsesi surulliseksi, katso naurua ja naura.
 3. Jos tunnet itsesi sairaaksi, tee työtä kaksin verroin, ainakin parantuaksesi. Sairasloma voi olla mahdollisuus moneen muuten unohtuneeseen asiaan. Säikähdys on hyvä opettaja Ja moni tekee muutoksen, kun on pakko. Älä juokse hautaasi laulamaton laulu rinnassa.
 4. Jos tunnet itseni pelokkaaksi, ryntää eteenpäin. Mikä on pahinta mitä voi tapahtua, kuoletko jos se vastaa, että en oo susta kiinnostunut? Tärkeintä on tietää mihin elämänsä lyhyt aika kannattaa sijoittaa.
 5. Jos tunnet itseni muita huonommaksi, niin pukeudu parempiin vaatteisiin.
 6. Jos tunnet itsesi epävarmaksi, on aika kehdata pitää aiheesta ääntä.
 7. Jos tunnet itsesi köyhäksi, ajattele tulevia rikkauksia. Toiset elää kupillisella riisiä päivässä, jos tekevät työnsä hyvin. Orjatyöstä pelastettu saa niin isot korvaukset, että ei tarvitse rahaa enää miettiä. Helena mummi sanoi aikanaan, että nälkä unohtui, kun katsoi museokadulle kotinsa ikkunasta, kun ensimmäiset pommit tippuivat Helsinkiin. Eikä sen jälkeen nälkä enää oikein koskaan tullutkaan. Asiat voivat aina olla huonommin. Se seuraava tuottoisa ideasi on vain nurkan takana.
 8. Jos tunnet itsesi epäpäteväksi, ajattele asioita, joissa olet hyvä ja onnistunut.
 9. Jos tunnet itsesi mitättömäksi, kirjoita tavoitteesi paperille.
 10. Päätä, että nyt hallitsen omia tunteitani. Älä tuo omia tuntemuksiasi esille. Ensimmäisen kerran, kun teet näin, eikä puolisosi, tai kuka tahansa vastapuoli  saakaan samaa reaktiota sinussa aikeiseksi, kuin mihin on tottunut, tulee siitä sinulle aivan mieletön voiman tunne ja toinen miettii, että mistä voimasi kumpuaa. Jos teet tämän ajoissa, saattaa olla, että sinä et pääse sitä avioerotilastoa nimelläsi koristelemaan. Ai että älykkyys on seksikästä.

Niin, en tiedä tuleeko minusta tunteideni mestaria koskaan, mutta sen tiedän, että meistä jokainen on kokenut ei toivottujen yllätysten iskevän ilmat pihalle vatsasta ja kielteisten ihmissuhteiden lyövän meidät maan rakoon. Jokainen on kokenut yllättävän iskun tyrmäävän meidät pyllylleen, eikä oikein tiedä mitä tapahtui. Eniten harmitta se, että monesti tuon iskun tiesi tulevan mutta ei tehnyt mitään sitä estääkseen. Huono itsetunto, kerta toisensa jälkeen antaa meidän pahoinpidellä itseämme, ja se tuntuu pahimmalta.

Itsekin olen halunnut joskus toitottaa maailmalle sitä, kuinka epäoikeudenmukaista elämä on ollut minua kohtaan. Ainoa keino nousta montusta on ryhtyä toimeen.

Ei auta haluta, kieltää, toivoa, itkeä, sadatella (no ehkä hieman?), hössöttää, valittaa ja vinkua, syytellä tai odotella montun uumenissa.

Mitä nopeammin toivumme tunteen aiheuttamasta järkytyksestä, sitä vahvempia meistä tulee tunnetasolla. Käsittelemme siis tunteet ja siirrymme eteenpäin ja vahvistumme.

Asenne on ainoa asia mikä sinulle jää, kun kaikki muu viedään pois. Sitä sinulta ei vie kukaan. Se on sinun omasi ja sen viet mukanasi, kun täältä lähdet. Joku voi yrittää sinulta sen viedä, mutta keskitysleirillä oikea asenne oli nostaa keskisormi pystyyn, kun sinne uuniin joutui joka tapauksessa. Joko ponnistelet hallitaksesi tunteitasi, tai annat tunne natsien varastaa sinulta hallinnan.

Kannattaa kokeilla elää tehden asioita, joita rakastaa, koska voit epäonnistua joka tapauksessa tehdä sitä mitä vihaat!

t. Antti

P.S. Olisiko valmennuksesta hyötyä vahvistumisen polulle?

Otahan yhteyttä!

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"