Johtajan kirje – Sano minulle se mitä pitää sanoa, eikä sitä mikä kuulostaa kivalta!

17.9.2021 | Johtajan kirje

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"

Johtajan kirje

Kiitos tästä viikosta, mitä opin työstä ja elämästä!

Jotta ei tarvitsisi selitellä ja keksiä niitä tekosyitä, tulee pitää huolta. Tähän tarvitset huolenpitäjiä ympärillesi. Johtajalla on aina suurin voimavara jo ympärillään, ne työkaverit, joita tulee auttaa onnistumaan omassa työssään. Palkinnoksi saat onnistumisen iloa ja apua takaisin. Jos vain tajuat sitä kysyä. Jos olet hyvä tyyppi, niin joku saattaa vielä kävellä sinun luoksesi ja kysyä miten menee. Liian usein työ on vain suorittamista. Tämän päivän poikkeusaikojen keskellä vain sitä selviytymistä. Liian helposti unohtuu ne parantavat keskustelut ja toisesta huolenpito. Niin töissä, kuin kotona. Se hölmistynyt ilme, kun joku kysyy, että miten sinulla menee ja jää odottamaan, sitä oikeaa vastausta. Sitä joka paljastuu hetken oikeasti juttelemalla, kun päästään yli niistä muodollisista velvollisuuksista.

Miten parantaa sitä huolenpitokuntoa?

 1. Pysy nöyränä ja vastaanottavaisena.

Suurin vaarasi on se, että luulet olevasi perillä ja sinulta löytyy kaikki vastaukset. Parasta on, kun sinulla on joku, joka säännöllisesti muistuttaa sinua tavoitteistasi ja luo vuoropuhelua.

 1. Säilytä keskittymiskykysi.

Kaikki saavutuksesi ovat tulleet keskittymällä, eli pitämällä katse pallossa. Muista millä olet päässyt sinne missä olet nyt ja anna sen musiikin soida. Kannattaa suunnitella sen verran tekemistäsi, että et ole aivan tuuliajolla. Vielä kun suunnittelet jonkun kanssa, joka tietää miten tehdään, olet matkalla kohti palkintokoroketta.

 1. Kerää itsellesi oikeat ihmiset ympärillesi.

Jonkun täytyy pitää sinut maan pinnalla. Menestyjät tarvitsevat tiimin ympärilleen. Pitää olla turvallista yrittää. Jonkun pitää sinua haastaa säännöllisesti. Ja virheet paljastuvat, kun joku niitä osaa etsiä. Eikä ne virheet todellakaan paljastu omalla mukavuusalueellasi. Usko pois! Oman sisäpiirisi täytyy tuoda iloa ja energiaa elämääsi. Menestys vaatii käsittämättömän paljon energiaa. Muista, että jokainen kohtaamasi ihminen vaikuttaa sinuun, joko negatiivisesti tai positiivisesti. Ei ole aivan yhden tekevää, ketä lähellesi päästät. Lähipiirisi tulee olla yksi suurimmista ilon lähteistäsi elämässäsi.

Mitä sinun tulee hartaasti pyytää niiltä ihmisiltä, joita vierellesi haluat?

 1. Rakasta minua ehdoitta
 2. Edusta minua arvojeni mukaisesti
 3. Suojele minua, selkä selkää vasten
 4. Täydennä heikkouksiani
 5. Kasva mukanani
 6. Vedä aikuisen rooli vastuussa
 7. Ole minulle rehellinen
 8. Sano minulle mitä pitää sanoa, ei sitä mikä kuulostaa kivalta
 9. Auta vetämään taakkaa, älä ole perässä vedettävä
 10. Tavataan ja kuullaan usein, tarinoidaan ja nautitaan matkasta

Harva meistä on niin vahva itsetuntoinen, että pystyy rehellisesti asiansa esittämään. Oikeassa seurassa opit kyllä aikanaan kehtaamaan. Rehellinen pitää olla, mutta muista esitystapaasi miettiessäsi, että ihminen on tunteellinen olento. Ole rehellinen, mutta älä tunteeton. Voit loukata toista myös vahingossa ja siitä ei seuraa mitään hyvää. Yksin ei pärjää kauaa, eikä yhteistyöhalukkuutta ole, jos joku on sinulle loukkaantunut. Tapaa ihmistä, katso silmiin ja huomaa, ne pienetkin vihjeet. On todella loukkaavaa tehdä hyvää työtä ilman kiitosta.

Viimeksi eilen juttelin työtätekevän kanssa, joka ei tiennyt miten hänen esimiehellään menee tai miten tuo ihminen on työssään onnistunut. Sanoi, että ei juuri olla kontaktissa, kun minulla homma toimii ja pakko tarvetta nähdä ei ole. Kysyin, että tuleeko sinulle kiitosta täysin moitteettomasta työstäsi? No ei tule. Meneekö muilla yhtä hyvin kuin sinulla? No ei mene. No mutta sinä jaksat kuitenkin hymyillä? Kyllä, hyvin menee. Mistä tuo hyvä meno johtuu? Olen luonut systeemin, jolla hommat onnistuu. Oletko kertonut tuosta kenellekään? Ei kukaan ole kysynyt. Olen kyllä pari kertaa yrittänyt kertoa ideoistani, mutta ei kenellekään tunnu olevan koskaan aikaa kuunnella minua. Sitten keskustelu kääntyi siviiliin. Tämä ihminen kaipasi vain ystävää. Olisi halunnut jutella kanssani loputtomiin. Käytiin lounaalla yhdessä. Hän vaatimalla vaatien halusi tarjota tuon lounaan. Kiitin käsistä pitäen. Juteltiin koko elämänkirjosta. Hän kertoi, että on haaveillut paremmasta kunnosta ja haluaisi käydä punttisalilla treenaamassa, mutta ei ole ketään kaveriksi mukaan. Yksin ei kehtaa mennä ekaa kertaa. Sanoin hänelle, että tervetuloa mukaani koska tahansa. Oletko mukamas tosissasi? Tietysti. Tervetuloa. Hiljainen hetki herkistymisen vuoksi. Silmäkulma selvästi kostuu. Ihminen uhkuu energiaa ja toivoa. Selkä poikkeuksellisen suorassa ja katseessa samaa tähtisilmän pilkettä, mitä näin viimeksi aliupseerikoulun partiotaitokilpailussa. Tuo ihminen hymyili, niin että tuntuu.

Mistä tässä on kyse ja miten kaikki työtön liittyy?

 1. Älä kulje ihmisistä ohi, heillä on ajatuksia ja tunteita
 2. Kiitä ihmisiä päivittäin tekemisistään, niin töissä, kuin kotona
 3. Kehitä parempaa, kysy niitä ideoita, ne pitää saada paperille
 4. Älä oleta ja älä kuvittele, että asiat on hyvin, kun asiat on hyvin
 5. Ihminen kaipaa lopulta vain ystäviä ja huolenpitoa, sitä että joku on kiinnostunut heistä

Tämä kaveri oli suunnitellut jo työpaikan vaihtoa. Sanoin hänelle, että olisiko siitä mitään hyötyä, että kävisi kertomassa tuon työnantajalleen ja antaisi tälle mahdollisuuden olla kiinnostunut hänestä. Eihän hän siinä mitään enää menettäisi, jos kerran on lähdössä joka tapauksessa. Lupasi mennä keskustelemaan. Lupasi myös kertoa minulle, miten keskustelut sujuivat. Sanoin kaverille, että pidetään yhteyttä. Kerroin myös, että ihailen hänen asennettaan ja työmoraaliaan. Itku oli lähellä. Nyrkin paiskaukset ja autoa kohti. Niin, sun auto on tuolla toisessa päässä parkkipaikkaa:) Hän oli tulossa minun mukaani. Saatoin hänet autolleen.

Tänäänkin on hyvä päivä kysyä puolisolta, ystävältä, työkaverilta, että miten voisin tehdä päivästäsi paremman! On muuten uskomaton vaikutus. Kokeile:)

Elämä on nelikenttä, jonka jokainen osa-alue tulee olla hallussa. Kun jokin osa-alue alkaa hajoamaan, on ongelmia tiedossa. Tästä lisää seuraavassa kirjeessä…

t. Antti

Ota yhteyttä

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"