PHT= tärkein taitosi, jos haluat itkeä myös onnesta.

1.10.2023 | Johtajan kirje

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"

Johtajan kirje

Kiitos tästä viikosta. Mitä opin työstä ja elämästä.

Milloin viimeksi itkit onnesta? Minä herkistyin, kun näin ystäväni reaktion alla olevaan kokemukseen.

Sinusta on mihin vaan, usko siihen. Sanat, jotka aikanaan kuulin itse hyvin erikoisella tavalla. Kun eräs telkkarista tuttu Sarasvuo aiheutti pysäyttävän kohtauksen kuntosalin pukuhuoneessa. Tästä lisää seuraavassa kirjassani. Samat sanat lausuin useamman kerran, puhuessani menneellä viikolla nuorille Lohjan Luksiassa. Kerroin omasta elämänpolustani. Oli jännä kokemus, miten omista muistoista voi herkistyä. No, taas tuli yksi muisto omaan kokemuspankkiin ja monta herkistymistä nuorten ongelmista. Tuli vahvasti omat lapsuuden traumat mieleen.

Palaute kuitenkin veti hiljaiseksi.

Nuorilta tuli välitön palaute ja monta tassua puristettavaksi. Oli porukka hiljaa, tavalla, jota ei ollut ennen koettu. Eniten jäi pohdituttamaan keskustelut nuorten kanssa tilaisuuden jälkeen. Eräs tyttö kertoi, että oli hetkeä aiemmin päässyt kuuluisasta koulukodista. Oli siis pelastunut ja vielä pelastanut toisenkin tytön samalla matkalla. Hän oli erittäin huolissaan tämän hetken nuorten tilanteesta, kun ihan lapset käyttävät kovia huumeita. Aivan opettajien nenän edessä. Se on hänen mukaansa niin yleistä, että kokenuttakin entistä suoneen tykittäjää hirvittää. Hän on juuri auttanut oman koulukoti bestiksensä irti huumeista ja saanut tämän vielä jättämään diileri poikaystävänsä. Kundin, joka kantoi vuosia ilmaista kamaa tyllerön nenän eteen ja niin paljon, kuin vain ränniin ja nenään upposi. Pelastus tuli vaihtamalla maisemaa ja ihmisiä. Nyt asuvat kimpassa opiskelijakämpässä ja parempi tulevaisuus imee vahvemmin, kuin menneisyyden traumat. Ystävä on ollut nyt kuusi kuukautta ilman huumeita. Tyttö tuli kysymään, että minkälainen tulevaisuus hänen kaltaisellaan voi olla. Miten tuo menneisyys on minun elämääni vaikuttanut.

Menneisyyden ei tarvitse määritellä mitään tulevaisuudesta.

Muistutin alkuun siitä, mitä sanoin puheeni avauksessa. Kaikki mitä sinulla tulee olemaan, perustuu päätöksiin tässä hetkessä. Ja vaikka kuinka olisi aukkoja työkaluissa, niin voit oppia lukemaan ja laskemaan, juuri niin hyvin kuin sinua kiinnostaa. Tiedon puute ei määrittele älykkyysosamäärää mitenkään. Pienten ihmisten kettuilu kyllä pilaa opiskelumotivaation, eli välitse ilmapiirisi tarkkaan. Kaikki mahdollisuudet, mitä itselle on siunaantunut, on näyttänyt kovin paljon työltä. Ja jos olet valmis työtä tekemään, niin sinusta tulee se mitä haluat. Muiden mielipiteillä ei ole mitään tekemistä kykyjesi kanssa. Vain sillä on väliä, että sinusta tulee. Ja luot oikeanlaisen mielikuvan heille, joilta olet mahdollisuuksia pyytämässä. Ihminen valitsee kaiken mitä tekee, joka rakkaudesta tai pelosta. Suosittelen rakkautta. Koska voit epäonnistua, joka tapauksessa tehden jotain sellaista mitä vihaat, joten eikö kannata yrittää tehden jotain mitä rakastaa.

Miten tausta on vaikuttanut sinuun?

Nuorena koettu vaarojen maailma, opetti tärkeitä sosiaalisia tarkkailutaitoja. Jotain mistä jäädään selkeästi usein paitsi, kasvaessa meidän poliittisesti turvallisessa yhteiskunnassamme. Sosiaalinen näkökyky saattaa jäädä oikeusvaltiossa kasvaneiden keskuudessa täysin välinpitämättömyyden tasolle, kunnes todellinen vaaratilanne tulee vastaan. Viidakonlait ovat hieman toisenlaiset. Eläintarhassa kasvanut lapsi reagoi hieman eri tavalla ympäristön meteliin ja tilannetaju muuttuu katuälykkyydeksi, josta on suunnatonta hyötyä tilanteita ja ihmisiä arvioidessa. Ja varsinkin ihmisten kasvattamisessa vastuuseen. Jotain mitä suomalainen työelämä kaipaisi kovasti, kun töissä joudutaan kasvattamaan kotikasvatuksen puutteita. Jotain, mistä olen suuresti päässyt nauttimaan johtamistyössäni.

Tiesitkö ,että ihminen puhuu koko ajan, vaikka ei sanoisi sanaakaan. Siksi johtamistyössä ei pidä katsoa samaa exel taulukkoa ihmisten kanssa, vaan katsoa miten ihmiset reagoivat, kun he sitä exeliä katsovat. Katsoa ihmiseen, yllätyt kerta toisensa jälkeen.

Eli, ei sulla ole kuule enää mitään hätää.

Pidät vaan tuo opitun supertaidon herkällä. Ai minkä? No tuon NBR.n. No bullshit radar, joka sinulle on kehittynyt siellä eläintarhassa. Suomeksi: PHT: Paskapuheen haistamisen tutka. Tiedät, milloin joku valehtelee. Tuohon päälle, kun teet vielä niin kuin minä. Eli opettelet hyvän kommunikaation kaavan, niin keskustelet aina asioista niiden oikeilla nimillä ja vältät ristiriitoja. Alkaa kirkkauden aika ja uutta opitaan vauhdilla. Päätöksiä joudut tekemään. Aina et pidä siitä missä olet, mutta on pahempiakin paikkoja. Jos siedät olosuhteita, pidä huolta, että sen kaiken tarkoitus on viedä sinua päämäärätietoisesti kohti valoa. Elämän pitää olla arvojesi mukaista. Täällä raskaiden oppituntien keskellä.

#Ajatusten herättäjä, johtajan kirjeet.

Annoin tytölle lahjaksi kirjani, kun hän lupasi sen lukea. Tiesitkö, että vain luettu kirja voi auttaa sinua. Älykkäälle jää tietenkin vaikea vallinta, että mikä kirja kannattaa lukea. Mikä on kalliin aikasi arvoinen. No, hyvä paikka on aloittaa sieltä, missä on todistetusti sitä mitä kaipaat. Tuosta kommunikoinnista ihmisten kanssa, siellä kotona ja työpaikalla minä tiedän todistetusti jotain hyvää. Tittelini on vuosikymmeniä ollut johtaja, mutta opettaja olisi ollut osuvampi.

Paras elämänfilosofia on jatkaa, kunnes onnistut. Tärkein tehtävä on ottaa selvää. Ja paras työkalu on mieltä prosessoiva kysymys.

Tässä sinullekin pari lauseenavausta, jotka kannattaa imeä sinne omaa sanakatepankkiin saman tien.

  1. Ymmärsinkö oikein?
  2. Oliko tarkoituksesi?
  3. Auttaisitko ymmärtämään?
  4. Oletko ajatellut?
  5. Olisiko mitenkään mahdollista?

Sano jotain hyvää, sano se poikkeuksellisen nätisti, ole tosissasi, jatka loppuun asti. Sinulle jää tehtäväksi enää oppia kyseiset kikat ja loppu on parempaa historiaa.

Monet pojat tulivat myös juttelemaan. Yksi palaute jäi kuitenkin kolisemaan sydämeen.

Iso kiitos siitä, että tulit ja loit meihin uskoa.

Moni ei usko itseensä ja ajattelee, että ei minusta mihinkään ole. Kun kuulee tarinoita selviytymisestä ja hurjista olosuhteista, että sieltä selviytyy ja voi päästä elämässä sinne, minne haluaa. Tulee sellainen fiilis, että kyllä mäkin haluun. Kyllä mustakin on. Vaikka olisikin vain yksi varvas jäljellä, sitä puhelinta naputtamaan.

No, usko pois. Sinusta on. Ihan mihin vaan.

Tärkeintä on saada sut liikkeelle ja sitten vain jatketaan treenaamista. Lajillakaan ei ole niin väliä. Kunhan rakastat vain sitä mitä teet ja se vie sinua kohti unelmaasi. Tulee priimaa ja löytyy muitakin, jotka rakastuu suhun ja siihen mitä teet. Älä yritä miellyttää toisia, vaan itseäsi. Se näkyy jäljessä ja lopulta taso nousee niin, että se herättää ihailua. Soita vaikka nokkahuilua tarpeeksi kauniisti, niin saat sata miljoonaa tik tok katselukertaa ja sä teit sen. Ihan itse. Se jedimestarisikin ihailee, se, josta sinä pidät huolta, kun aika koittaa. Kaikki muuttuu mullaksi lopulta. Tärkeintä on kiva reissu. Välissä pitää siis vaan muistaa syödä pannakakkua ystävien kanssa ja nauraa. Jaksat jatkaa, loppuun asti.

Eiks ois makeeta olla makee?

t. Antti

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"