Olisi kiva olla optimi painossa, mutta keho panee hanttiin.

26.11.2023 | Johtajan kirje

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"

Johtajan kirje

Kiitos tästä viikosta. Mitä opin työstä ja elämästä.

Jokaiselle on mielessään kuva siitä, miltä haluaisi näyttää ja missä kunnossa mielellään olisi. Et vain pärjää arjen painovoimalle, yhtään sen enempää, kuin et voi valita olla hengittämättä. Voit toki yrittää olla hetken hengittämättä, mutta ei mene kauaa, kun pyörryt hapenpuutteesta jatkaaksesi maalista kulkuasi. Olipa itsekurisi kehittynyt kuinka hyväksi tahansa, aivojesi automaattiset toiminnot pakottavat sinut vetämään aina keuhkosi täyteen. Tätä samaa toimintoa vastaan joudut taistelemaan silloin, kun yrität muuttaa tapojasi. Aivosi ovat niin tottuneet homonaalisiin mielihyväimpulsseihin, että tulet tarvitsemaan koko ajan uutta annosta. Siihen tämä yltäkylläisyys ihmiset opettaa. Kun elämä ei tarjoa tarpeeksi mielihyvähormoneja suoraan eletystä elämästä, niin suurin osa hakee niitä ruuasta. Ruoka tuo rakkauden tunteita. Tässä pitää ymmärtää ihmistä ja evoluutiota. Suklaa on kuin rakkaan hyväily. On vähemmän yksinäinen olo.

Aivosi on ohjelmoitu pitämään tiukasti kiinni opitusta, kuten rasvasolut läskeistäsi.

Nämä ovat siis koodattu vastustamaan jokaista yritystä päästä niistä eroon. Tälle on kyllä ihan perusteltukin syy. Ylimääräinen rasva voi joskus pelastaa henkesi. Suojarasvaksi kutsutaan. Tiesitkö, että saat kaiken viikossa tarvitsemasi energian vain kahdesta kilosta rasvaa, joten möhömahan varassa voi elää kauan siinä tapauksessa, että ruoka loppuu. Evoluutio on tuottanut kattavan keinovalikoiman elintärkeän energian varastoimiseen. Tämä ohjelmointi ei tule olemaan vaakalaudalla, kun tämän ajan ihminen syö itsensä ylipainoon kerrasta toiseen. Ruokaa on tarjolla, kuin rakastajan syliä huoratalossa. Ylimääräinen energia johtaa lihomiseen, ja kun liikakilot karttuvat, niistä on tietyn rajan jälkeen ihmiselle enemmän haittaa kuin hyötyä. Ylipaino alkaa lopulta uhata henkeä yhä useammalla. Jos yhtään kiinnostaa, niin löydät äkkiä tilastoja, jotka pistävät miettimään ihmiskunnan tulevaisuutta.

Kevyesti syöminen saa aivot nousemaan kapinaan.

Sinä missä rakkauden kaipuu, salaatit vaikeuttavat dieetin noudattamista vaikuttamalla, sekä aisteihin, että itsehillintään. Tämä päivän ravinto-oppi tarjoaa oikotien painonpudotukseen, eikä sinun tarvitse nähdä nälkää tai luopua kaikista herkuista. Tarvitset vain tasaisuutta verensokeriin, niin kylläisyyshormonit tekevät tehtävänsä. Kuten kolekystokiniini, joka stimuloi haiman ruoansulatusentsyymien erittämistä. Ja peptidit, kuten insuliini ja endorfiinit, jotka vapautuvat verenkiertoon, kun sulatetun ruoan ravintoaineet joutuvat kosketuksiin ruoansulatuskanavan kanssa. Sulatetusta ruoasta peräisin olevat ravintoaineet kulkeutuvat verenkiertoon ja vaikuttavat kylläisyyteen suoraan aivoissasi. Leptiini, on pääasiassa rasvakudoksen tuottama hormoni, joka varastoi ylimääräiset ravintoaineet ruoasta rasvana. Mitä enemmän rasvakudosta sinulla on, sitä enemmän leptiiniä tästä kudoksesta vapautuu verenkiertoon. Aivosi havaitsevat myös, oletko saanut tarpeeksi kaikkia tarvittavia ravintoaineita. Aivosi asettavat kaikki nämä tiedot kylläisyyden algoritmiin ja lähettävät tietyssä vaiheessa signaalin, että on aika lopettaa syöminen. Tämä auttaa selittämään, miksi jatkat ylensyömistä. Jos et saa tarpeeksi kaikkia tarvitsemiasi ravintoaineita, tunnet olosi tyytymättömäksi ja jatkat syömistä, vaikka olisit jo saanut tarpeeksi.

Syön omasta mielestä ihan sopivasti ruokaa, joten mikä on ongelma.

Kehosi kylläisyyden signaalit on helppo jättää huomioimatta. Varsinkin, kun se pizza houkuttelee ja ruoka tuo kaivattua paijausta. Tunnet sosiaalisia painetta syödä. Ihimstä ei ole  tarkoitettu olemaan yksin. Ei fyysisesti, eikä ongelmiensa kanssa. Mieli on heikko. Tähän jos lisäät alkoholijuoman tai kaksi, niin kylläisyyden tunteiden huomioimatta jättäminen on vieläkin helpompaa. Kukaan ei jätä känni pitsaa syömättä, ja vielä vähemmän lääkitsemättä tulevan iltapäivän kankkusen tuomaa kaipausta. Oman osansa tässä tuo lapsuutesi mummolan eettiset opetukset ruoan tuhlaamatta jättämisestä ja vanhat tottumukset, kuten rutiininomaiset jälkiruoan syömiset. Nämä pienet napostelut lopulta määrittävät sen, onko sinulla oikeasti mitään mahdollisuutta. Niissä on vaan niin paljon kaloreita. Eikä sinulla ei ole mitään mahiksia tapella omaa hormonitoimintaasi vastaan. Usko nyt.

Syöminen on myös tunteista kiinni.

Olet syönyt liikaa, vaikka tunsit itsesi kylläiseksi. Samalla tunsit jotain. Ehkä tylsyyttä, olitko kentties pelokas. Olitko stressaantunut, yksinäinen, väsynyt tai syyllinen johonkin. Olet huomannut, että ruoka voi parantaa mielialaasi. Todellakin, hormonien ja luonnollisten aivojen kemikaalien on tietteelisesti joo osoitettu vaikuttavan mielialaasi. Miksi sitä diagnoosina kutsuisit, kun jatkat syömistä säännöllisesti, vaikka olet jo kylläinen. Kannattaisiko tutkia mahdollisia taustalla olevia psykologisia vaikuttajia.

Masennus, ahdistus ja stressi.

Ei sinun ei tarvitse olla sodassa traumatisoitunut veteraani saadaksesi post traumaattisia stressireaktioita. Riittää, että olet lapsuudessa joutunut kestämään riittävästi kielteisiä kokemuksia ruokaan liittyen. Päälle tulee syömishäiriöt, kuten ahmimishäiriö tai bulimia nervosa, jotka liittyvät myös yleensä lapsuuden traumoihin. Aika moni tarvitsisi terveempää suhdetta lohturuokaan. Pitää oppia lopettamaan syöminen, kun olet kylläinen. Ja tämä syömään oppiminen on käyttäytymisterapiaa. Jos on vaikeaa, pyydä apua. Vain purkamalla opit lopulta tunnistamaan omat laukaisumekanismisi.

Ruoka yleensä kompensoi jotain, mieti, mitä todella tarvitset ja anna itsellesi enemmän sitä ruoan sijaan.

Valitsen itse aina puhtaan ruokavalion, jossa on mahdollisimman vähän prosessoituja ruokia. Pitää ymmärtää epäterveellisten elintarvikkeiden aiheuttama tilavuusongelma. Puhdas ruoka, jota saa syödä huomattavasti enemmän, joka ei kaikki imeydy, auttaa toimittamaan tarvitsemasi ravintoaineet, jotta kylläisyyden tunteesi ehtivät aktivoitua. Tämä on puhdasta tieteellistä mekaniikkaa. Käytä tätä ilmaista faktaa, päästäksesi oikealla polulle, ravintorikkaan ruokavalion suhteen. Hormonitoimintasi kiittää.

Ole pomo siitä, kuinka paljon ruokaa sinulla on lautasella.

Jotta lautaselle ilmestyy vain se ruoka, joka sinun kuuluu syödä. jos on vaikeaa, niin aseta esteitä itsesi ja ruoan välille. Minulla toimii salmiakki. Se tappaa kaiken halun laittaa enää mitään suuhun. Ja Pitkäksi aikaa. Sinulle toimii joku kikka kolmonen ihan samalla tavalla. Ei siitä mitään hyötyä olisi tietää mikä se on. Oma liipasin kullakin. Usko nyt. Mörkö ei tuu enää, kun sitä tempaisee kerran kunnolla hampaisiin.

Vähän sparrausta ja sinunkin pelkosi helpottaa. Anna avunpyyntösi kuulua.

t. Antti

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"