Olet joko mahdollisuus tai ongelma.

4.2.2024 | Johtajan kirje

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"

Johtajan kirje

Kiitos tästä viikosta. Mitä opin työstä ja elämästä.

Kun jokainen ihminen joutuu johtamaan vähintään itseään. Tarkoittaa tämä sitä, että onnistuaksesi tässä johtamistehtävässä, tulee sinun pystyä näkemään asioita, joita toiset ihmiset eivät vielä näe. Sama pätee johtamiseen silloin, kun johdat toisia ihmisiä. Jos et vielä tiedä mitä ihmisten johtaminen on. Suosittelen lukemaan kirjani ajatustenherättäjä.

Itsesi johtamisessa mihin tahansa tavoitteeseen, tarvitset ensin tavoitteen. Yleensä ihmiset eivät tiedä tavoitteitaan. Eivät edes he, ketkä opettavat tätä muille. Rehellisyyden hetkellä paljastuu opiksi netflix sarjat, joilla sielua on hoidettu. Parhaimmillaankin eteneminen tukehtuu inhimillisyyteen. Tavoite ei ollutkaan sinulle jaksamisen arvoinen. Tässä pätee suurin syy, miksi yrityksissä ei onnistuta. Perisyntisesti oletetaan, että uudet työntekijät asettuvat raameihin ja tuotavat sitä mitä toivotaan. Käytän sanaa ”toivotaan” tässä kohtaa, koska oletus ja odotus ovat tuottamuksellisesti niin kaukana toisistaan, kuin olla ja voi. Oletus johtaa pettymykseen, kun taas odotus tuottaa yleensä sen mitä pitikin. Yleensä joku saa työpaikan onnellisena vahinkona, sitten alkaa olettaminen. Korulauseet suorituskyvystä, eivät olleetkaan totta. Jonkun olisi pitänyt sanoa, näytä minulle. Muu ei valitettavasti ihan riitä. Siirrytään kommunikaation kaavoihin. Ja kun suurin osa maailmasta ei ole kuullut ikinä sanoja ”hyvän kommunikaation kaava”, niin ei sieltä ole tulossa sellaista uskoa, joka siivittäisi kohti haluttuja tavoitteita. Tuon kyseisen kaavan löydät myös kirjastani. Tämän oppimisen kanssa on sama tilanne, kuin suurimman osan työyhteisöjen vuotuisista työ- ja asiakastyytyväisyyskyselyjen tuloksien prosessoinnista.

Lue ny ne edellisen vuoden lätinät, kun ei näitä samoja jaksa tänne joka vuosi kirjootella.

Tuliko parempaa. No, paljonko parempaa pitää tulla. Mistä tiedät, että olet sillä polulla missä pitääkin. Mihin olet kulkemassa. Vai veikö mukavuudenhalu terän veitsestä. No, ei se mitään. Kyllä veitsenteroittajan paikkoja riittää. Ei siis enää suoraan tietenkään. Kauan sitten on jo kadonnut se tuttu mustalaisnaama, joka kiersi ovelta ovella saksia teroittamassa. Silti yhteiskunnassamme on edelleen rutkasti suojatyöpaikkoja jäljellä, jotka voivat yhtä pulleasti, kuin aikanaan hullun lehmäntaudilta suojautuneet. He, kun siirtyivät juuston suurkuluttajiksi lihan välittämää tautia vältelläkseen. Jostain se proteiini on saatava. Mitä käy, kun lihakseton kertoo laiskalle, oikeasta proteiinisuhteesta ruokavaliossa. Ei yhtään mitään. Vastaus, energiahukkaa. Katsos, kun ei tapahtunut ennenkään. Eikä tule tapahtumaan. Odotus ystäväni, odotus. Jollain se suorituskyvyttömyys aina selitellään. Älä kuuntele niitä hävyttömyyksiä. Antaa toisten rapautua ihan keskenään. Sen ei tarvitse liittyä sinuun mitenkään.

Ei kait nyt sentään suojatyöpaikkoja ole enää olemassakaan.

Voi hyvä tavaton. Enemmän, kuin niitä, missä jotain pitää tuottaa. Mietipä mitä sinä olet tuottamassa. Oletko koodaamassa olemassa olevaa, vai tuottamassa jotain parempaa. Pidän sitä hieman ihmeteltävänä, että kaunokirjallisuus ja Nintendo jyräävät sillä voimalla, jolla ne niittävät rahaa kassakoneilla. Vai pitäisikö sanoa lähimaksuissa. Ei kait nyt enää käteistä rahaa kukaan käytä. Käyttääpä hyvinkin. Neljäkymmentä prosenttia ostoksilla kävijöistä käyttää vielä käteistä. Kyseessä ovat ihmiset, jotka ovat niin aina tehneet, eivätkä he siirry siitä pois, ellei joku pakota. Eiköhän siinä kuitenkin käy vielä niin. Verottajan on saatava omansa. Vaikka sitten kuolinpesältä. Ellei patja ehdi palaa siinä välissä. Raha kädessä on raha kädessä. Bittiavaruus ei ole koskaan hallussasi. Kauppa ei ole totta, ennen kuin on kolikot  kädessä. Ei vaikka, kuinka olisi nimiä paperissa.

Saatko sinä omasi.

Tiedätkö edes mitä saada pitäisi. Muistan ajat, kun työkaverit tulivat joka kerta tuntilappujensa kanssa luokseni tarkistuttamaan palkkalaskelmiansa. Tein siis kyseistä työtä jo kauan ennen johtamisuraani. Olin aikanaan opetellut työehtosopimuskirjan ulkoa. Sama opus oli toki kaikkien saatavilla, mutta ei pidä olettaa, että kaikki osaavat lukea. Sitten tulee vielä ne lisukkeet. Luetun ymmärtäminen ja tekstin tulkinta. Harva osaa tulkita lukemaansa tekstiä kirjaimellisesti. Pitää tietää mitä sanat tarkoittavat ja osata tulkita asiayhteys. Yleensä ei osata. Ei siis ymmärretä mitä luetaan. Olen tarkistanut urani aikana tähän mennessä jo sellaiset plus viisikymmentätuhatta palkkalaskelmaa. Luku ei tietenkään ole tarkka, mutta alakanttiin tarpeeksi lähellä. Ilman tätä tarkastelua, olisi kymmenet miljoonat eurot menneet vääriin suuntiin. Olen aiheuttanut paljon ilon kiljahduksia ja yhtä paljon ärräpäitä. Kaikkien syynä oletukset. Etkä jo kuullut, kun sanoin, että lakkaa olettamasta ja siirry odotuksiin. Välissä on hyvä oppia lukemaan ja laskemaan. Olisitpa nähnyt ilmeen, kun kysyin laudatur oppilaalta hintaa, jonka maksaa siitä Netflixin katsomisesta. Ei osannut vastata. Voin kertoa, että se on paljon se. Väität, että osaat lukea ja kirjoittaa. Tämä ystäväiseni, riippuu täysin asiayhteydestä. Samat sanat eri paikkaan ja järjestykseen, ja olemme molemmat vaarassa olla vilpittömästi väärässä.

Hinta ei ole sama jokaiselle.

Saarnaajat maksavat tästä vähemmän, koska valmiiksi tienanneen hinta on vähemmän, kuin sellaisen, jolla ei vielä ole samaa kasaa ylimääräistä kultaa kirstussa. Jos arkesi eläminen tapahtuu kädestä suuhun, niin kysyn vain, että kauanko kannattaa jatkaa. Aika hyvä kysymys moneen paikkaan. Joskus pitää ottaa kaksiaskelta taakse, että pääsee yhden eteen. Harva osaa nämä askeleet omatoimisesta ottaa. Tarvitaan hyvää opettajaonnea. Sellaista, joka ei alista, vaan innostaa. Energiasta tässä on lopulta kyse.

Tämä on tärkein asia ymmärtää, varsinkin johtamisesta. Jotta tiedät mistä onnistumisuskovaisuus ihmisen sydämeen tulee, joudut lukemaan kirjani. Sen verran voin kerrata, että kukaan ei tee työtä minkään asian eteen, jonka saavuttamisessa ei ole mitään onnistumisen mahdollisuuksia. Tulee kyllä hyviä näyttelijöitä. Parhaista on tullut lennosta esittämisen mestareita. Vuodet eivät menneet hukkaan. Nyt voi improvisoida liksansa suuremmaksi. Joku kyllä saattaisi ihmetellä, että mistä tässä maksetaan. Mutta ei sellaisia näytelmäkerhoissa mietitä. Sanat eivät kuulu sanavarastoon. Jokuhan voisi vaikka loukkaantua. Ja ei muuta, kun takaisin nakkisuojaan. Jokohan se olisi lounasaika. Sitten onkin kotiinlähtö edessä. Pääsee lepäämään. Johan tässä tulikin päivä täyteen.

Mokelo on mokelo, vaikka voissa paistaisi.

Pitää oppia luottamaan odotuksiin. Olettaminen tässä yhteydessä olisi hölmön toivoa siitä, että mokelo muuttaa tapansa. Sitten kun odotat, niin olet laskenut sen varaan, että kohta mokelo mokaa uudestaan. Siihen voit luottaa. Mokelo mokaa uudestaan. Jos edelleen haluat tämän tyypin kanssa hengailla, niin pitää odottaa, että kierteen katkaistuaan tyyppi tulee luokse ja tekee sen mitä pystyy ja sen aikaa, kun on läsnä. Sitten taas mokelo päälle. Ei tosin pidä koskaan hätäisesti arvostella, miten ja miksi, kukin ihmiset lähelleen valitsee. Jollain voi olla arvokasta tietoa, osaamista tai roolia elämääsi. Sitä päivän suunnitelmaa ei vain pidä rakentaa mokelon varaan. Päivän työstä, kun tässä on lopulta kyse. Mokeloita pitää vältellä, koska pian sinut yhdistetään mokeloon ja maine meni. Onneksi on estot.

Ystäväni kysyi eilen, että miten saisi ihmiset hoitamaan tonttinsa. Vastaus opettamalla hoitamaan. Mikäli sen jälkeen ei tapahdu, pitää ottaa selvää mistä tuo johtuu. Ei kaikista ole, vaikka kuinka tönisit. Panokset kannattaa laittaa sinne missä tapahtuu. Jos joudut tönimään, niin pääset tekemään sitä aina. Numeropelissä lasketaan tapahtumia ja viisastutaan suuntaamaan energiaa.

Otettiin kantaa myös trendi ilmiöön nimeltä haamuttaminen. Ainoa asia, joka ilmiöstä tulee mieleen, on se, että miksi ketään terveitsetuntoista häiritsisi kyseinen ilmiö tietoon tulemishetkeä pidempään. Estot päälle ja makeat naurut perään. Ah, vahva itsetunto. Sitä ihmiset kaipaavat. Viisautta olla ja elää. Pitää tosin ymmärtää, että rakkauden nälkä voi olla sitä tasoa, että järkevä ajattelu on estetty. jotain mistä hyötyisi suunnattomasti, jos vain olisi kykeneväinen. Hintalappu näkyviin ja alkaa kiinnostamaan.

Suosittelen vuotuista terveystarkastusta ja sitten henkistä hoivaajaa, jotta lähdet ainakin kävelemään poispäin sieltä kaatopaikalta. Ei meinaa ole aivan se ja sama, mitä ajatuksia päähäsi päästät. Se ei ole kaatopaikka. No jaa, kiitos niistäkin ajatuksista. Mistä sitä muuten tietäsi kuinka sekaisin joku on ja mihin ne yrittää ongelmajätteensä kaataa.

Yksi tärkeimmistä työkaluista, jota tulet elämässäsi tarvitsemaan on sana kiitos. Kun ajatus tulee mieleen, kiität vain. Ei tarvitse reagoida tai ilmaista itseään mitenkään. Katos, kun sinä olet ruorissa. Ei kukaan muu. Ah, järkevä ajattelu. Sitä lisää.

Sitten jotain tuottavaa, kuten vaatteet löydettävään järjestykseen ja tukkeutunut viemäri auki.

P.S. Ehkäpä tänä vuonna sinut kutsutaan olemaan oma pelastajasi.

t. Antti

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"