Miten elää pitkään? No, pitää olla ihan hemmetin kurjaa ja laskea joka minuutti!

29.1.2023 | Johtajan kirje

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"

Johtajan kirje

Kiitos tästä viikosta. Mitä opin työstä ja elämästä.

Mielemme on parhaiten avoinna vaikutteille, kun positiivisuus on vallitseva voima.

Olen monesti kysynyt valmennuksissa, mikä on tärkeintä mitä sinulla on? Vastaukset vaihtelevat paljonkin, yleensä johonkin kullekin itselleen läheiseen ja mielekkääseen. Harvoin tulee ainoa oikea vastaus, joka on helppo, jos yhtään asiaa ajattelee.

Tärkeintä on sinun henkesi!

Joka päivä kuta kuinkin neljännesmiljoonaa ihmistä kuolee maailmalla luonnollisesti. Me täällä ruuhkassa emme letkauta korvaamme, ellei kuolema liippaa läheltä tai jokin mehevä tarina ylitä uutiskynnystä ja tuo tietoa naaman eteen. Jos luet tätä kirjettä, sinä et ole vielä kuollut. Onnittele itseäsi. Toivon, että et sinä joudu ajattelemaan aihetta normaali arjessasi tuota luonnollista poistumaa enempää.

Kun huomenna heräät, pistähän nipistäen itseäsi. Jos olet hengissä, hymyile leveästi. Jos olet kuollut, niin saat tämän kerran anteeksi.

Olen kuunnellut paljon ihmisten pelkoja, joilta liika pohdinta imee varkaan lailla ilon elämästä. Varsinkin heiltä, ketkä oikein kunnolla asioita mielessään pyörittävät. Olen huomannut, että yleensä paras ja iloisin suoritus tulee, kun ei liikoja mieti. Tuo liika miettiminen johtaa takuulla minuuttien laskemiseen ja pettymyksien tunteiden kautta masennukseen. Pelkäät asioita, joita ei ole olemassa. Ne ovat vain ajatuksia siellä sinun päässäsi.  Ja kun kaikilla ihmisillä on ajatuksia, eli potentiaalia muuttaa suuntaa, ilman tuon hyödyntämistä elämä voi alkaa tuntua kohtuuttomalta turhan puurtamiselta. Tarvitaan luovia taukoja ja iloa, sopivan tiheään ja mielekästä puuhaa. Mieluummin jotain sinua kasvattavaa ja sielun maisemaasi toteuttavaa. Surullista tänä päivänä on se trendi, että some varastaa aika monen elämän tällä aikakaudella. Tämä ei varmasti ole muuttumassa lähitulevaisuudessa. Somesta saat ihmedieettiä, supervoimapilleriä ja ajatustenlukutaitoja. Ai, että.

Tarvitset siis some raamit, jos meinaat elämästä täysillä nauttia. Aivan kuten sen terveellisen ruokavalion. Ymmärrän toki, että se viineri on vaikea jättää sinne vitriiniin, kun ääni sielusta huutaa ”kyllä minä olen tänään puurtanut vähintään tämän yhden viinerin verran”. Tähän tietysti liittyy vahvasti kysymys, että onko niitä viinereitä mennyt jo yli terveellisen rajan ja pulleat rasvasolut ne siellä käskyttävät sokerinarkkaria syömään lisää. Aika monelle käy näin. Kukas muuten sinua tsemppaa ja muistuttaa tärkeimmästä, jos et sinä itse siihen pysty. Aivan, siksi on valmentajia, jotka auttavat sinua vahvistumaan.

Miksi et arvosta itseäsi ja panosta itseesi?

Syitä on monia ja tähän hetkeen sinä olet kasvanut. Tavat opitaan. Hyvät ja huonot.

Ei se vahva itsetunto sinulle onnellisena vahinkona lahjaksi tule. Toki elämä kuluttaa, ja epäterveellinen elämä ennenaikaisesti. Ja kyllähän marssiväsynyt syö mitä tahansa, kalorivajeen täyttämiseksi. Parempi siis on, että ruoka on valmiina kaapissa odottamassa, kun saavut kotiin nälkäisenä. Koska kiireinen arki ja nälkä aivan takuulla tappaa kaiken motivaation keitellä yhdet terveelliset sopat itselle ja vielä toiset perheelle. Tai sitten ei. Riippuu siitä, mihin sinut on totutettu ja mitä kuntosi antaa myöden. Hyväkuntoisen kapasiteetti riittää pitemmälle ja rutiinit tuo tehokkuutta. Tuohon, kun lisätään virkeä mieli, niin johan alkaa sopat keittymään. Enkä tarkoita sitä tyypillistä johan soppaa, joka vie kohti avioerotilastoja ja lastensuojelun asiakaskuntaa kaunistamaan. Aika paljon voit itse onneasi vaalia, jos vain kuntosi kestää ja taitosi antaa, eikä vie. Energinen kun saattaa kysyä puolisoltaan edes joskus, miten voisin tehdä sinusta tänään onnellisemman. Ai, että. Mietipä tuon kertoimia parisuhteeseen.

Aika moni soittaa minulle ja kysyy, että mitäs mun nyt pitäis sanoa ja tehdä. Oli sitten kyse johtamisesta, avioliiton ongelmista tai lastenkasvatuksesta.

Mitä sitten tarvitset paremman kunnon hankkimiseen?

  1. Rehellisyyttä
  2. Suunnitelman, jonka pystyt toteuttamaan
  3. Apua edellä mainittujen esille tuomiseen
  4. Tukea ja käytännön ohjetta, jotta vältetään aloittelijoiden mokat
  5. Parempia tapoja, jotta siipesi joku päivä kantaa ihan ite

Tämä kaava muuten toimii kuin tauti. Suosittelen kokeilemaan!

On sanonta, että kun on kivaa, niin aika lentää kuin siivillä. Kun ei ole aikaa miettiä murheita, nauru raikuu. Elämä se välähti silmien edessä, kun oli niin kivaa. Ruuhkavuotinen vanhempi voi kyllä hetkittäin miettiä, että mihin ne ruuhkavuodet oikein katosi. Ei muista kuin sumua. Onneksi on puhelin täynnä kuvia.

Se varmuus kopio!

Miten elää mahdollisimman pitkään? No, pitää olla ihan helvetin kurjaa ja laskea joka minuutti, niin et kuole sitten millään. Kun ei aika kulu, niin ei kulu. Et ehdi millään niitä liikenneonnettomuustilastoja kaunistamaan. Ei voi, kun pitää niitä perkeleen minuutteja laskea ja manata.

Haluat siis virkeää mieltä ja hyvää elämää. Ehkä mielessä siintää jo jokin tavoite.

Aika alkaa kunnostamaan sinua sitä varten.

Otahan yhteyttä.

t. Antti

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"