Mistä ihmiset puhuvat tyky- päivillä, kun huolia kysytään?

11.6.2023 | Johtajan kirje

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"

Johtajan kirje

Kiitos tästä viikosta. Mitä opin työstä ja elämästä.

Iloisinta on se, kun jo luovuttamisen kynnyksellä keikkuva tajuaa mittauksen jälkeen, että onkin paljon paremmassa kunnossa, kuin mitä oletti. ”Mä luulin, että olen menetetty tapaus”. No et ole, et alkuunkaan. Tarvitset vain samaa, kuin suurin osa. Hieman tönäisyä oikeaan suuntaan.

Kysyin asiantuntityöyhteisön Tyky- päivillä kymmenen ensimmäistä heti mieleen tulevaa ongelmaa, terveellisesti elämisen esteenä. Nopeasti ymmärsin, että jokainen näistä kerrotuista ongelmista vaatii paljon enemmän läpikäyntiaikaa, kuin mihin nyt annettu aika meille tässä tuokiossa riittää. Tässä siis jokaiselle hyvä muisti sääntö, jotta laatu on parempaa, kuin mitä lupasit. Siksi tämä kirje.

Myy vähemmän ja toimita enemmän.

No, todetaan heti, että tarpeeseen tuli. Eikä suinkaan hetkeäkään liian aikaisin. Todellinen huoli ei kuitenkaan ole välttämättä se ongelma, joka juuri mainittiin, ei. Kyse on jostain aivan muusta. Ai, miten niin? No koska kukaan ei oikeasti ole huolissaan suolan määrästä, vaan siitä mitä liiallinen saanti on tuonut mukanaan, tai puute vienyt mennessään. Sama logiikka pätee jokaiseen tässä kirjeessä mainittuun ongelmaan.

Terveellisen ruokavalion tärkeyden jokainen ymmärtää, miksi se on silti niin vaikeaa.

Arjen suorita ja selviydy moodi, on luonut meille kiireen tuntemuksen. Eikä siellä pikku tauoilla mitään salaatinlehtiä puputeta, kun ruoka on muutenkin tässä se ainoa köyhän palkinto kaiken kuran keskellä. Tittu taatana. Nopeat herkut maistuu hyvältä ja auttaa hetkellisesti kuin mielialalääke. Piilosokeria tulee liikaa, kun fiksultakin vaikuttavat vaihtoehdot ovat oikeasti epätervettä ruokaa. Määrät ovat väärin ja niitä nautitaan väärässä kohtaa.

Minä uskon sinua, olet yksinkertaisesti vain niin väsynyt, että et jaksa enää miettiä mitä syödä ja vielä kokkailla siihen päälle.

Se on iloinen hätäpizza ja usein kuningas alkoholi ahdistusta turruttamaan. ”Kyllähän mä nyt olen vähintään pussillisen suolapähkinöitä ja yhden bissen ansainnut, tässä pizzaa odotellessa”. Siinä käy vain niin, että pian yksi on kaksi, ja sitten kuusi. Se on varmaa, että tässä rytmissä kehon oma hormonitoiminta on jo täysin sekaisin. Napa naukuen nyt onnellisuudesta venyvä vatsalaukku ei tee palveluksia kaivatulle elämäntapamuutokselle. Tulee entistä enemmän nälkä ja karmea morkkis. Sitten rangaistaan itseään jättämällä ruuat väliin. Kun syömään pääsee, niin annokset riittää hevoselle. Jotain tarvitsisi tehdä.

Tee kuten fiksut tekee. Järjestä interventio, eli vähintään keskustelu tuokioita ja auta ihmisiä arjen ongelmien kanssa.

Joka ikinen työnantaja, puoliso ja ystävä haluaa, että ihmiset ympärillä jaksaa. Saa hyvää työtä aikaan ja uhkuu elinvoimaa. Samalla toivotaan, että ihmiset olisivat ahkeria, auttavaisia ja kekseliäitä. Kantaisivat vastuuta muustakin, kuin omista mukavuuksistaan.

No miten ihmeessä ne tuohon pystyisivät, kun huolestunut miettii vain, miten selviytyy päivästä. Tulevaisuus ei lupaa hyvää ja naama roikkuu. Nyt ne työkaveritkin on jo huomannut, että ennen iloisesti hymyilevä ei enää hymyile. Suru tarttuu, kuin mätä omena korissa ja pilaa kaikki muutkin.

Nyt niihin kymmeneen ensimmäiseen ongelmaan

1. Alkoholi

Yksikään ihminen ei halua, että elämästä tulee huonompaa. Samoin kukaan ei oikeasti kuvittele juomalla parantavansa elämää. Miksi juot, on se oikea kysymys, jota tulee terapioida sinusta ulos. Ei alkoholissa ole mitään vikaa. Vikaa on siellä ihmisen mielessä, joka juo suruunsa. Ei sitä turhaan kutsuta iloliemeksi. Tuo vain tulkittiin väärin. Sitä on tarkoitus juoda ilon hetkillä ei yrittää luoda sitä keinotekoisesti. On aika, Pyydä apua.

2. Ruokailurytmi ei toimi.

Rytmi on vain aikaa, eli kellon viisarit. Mikä estää pitämästä sitä 12 minuutin kahvitaukoa juuri sopivaan aikaan ja laittamasta suuhun, jotain suunniteltua järkevää. Jokaisessa työssä pidetään taukoja. Jos väität muuta, syyllistyt samaan harhaan, kuin jokainen työnantaja, joka väittää, että meidän rytmiin ei paremman tulevaisuuden kehitysprojektit sovi. Jos et muista katsoa kello, tai et tiedä mikä on järkevää, pyydä apua.

3.  Ei ole aikaa.

Terveellisen viikon ruokien itse valmistaminen kestää kaksitoista minuuttia. Tämä ei siis ole ongelma. Jos et osaa kokata, pyydä apua.

3. Matkustelu työssä

Tämä ei ole oikea ongelma. Ne K-kaupat siellä Inarissa myy ihan samaa tavaraa, kuin kaupat Porissa. Se, että et saa itseäsi syömään terveellisesti matkan päällä, se on ongelma. Ota eväät mukaan, pidä ruokavaaka matkalaukussa tai opettele pikaisesti koostamaan reissun päällä ruoka lautasellesi oikein. Jos et osaa, pyydä apua.

4. Saan liikaa suolaa

No tiedätkö, kuinka paljon suolaa työnnät suuhusi päivän aikana? Aivan, suola ei ole ongelma. Ongelma on se, että et tiedä mitä suuhusi työnnät. Muistat vain fiksuna ihmisenä ne uutiset, jotka sinua tästä varoittavat. Jos et tiedä minkälainen on sinulle toimiva ja terveellinen ruokavalio. Pyydä apua sen laatimiseen.

5.  Isot annokset.

Silmäpuntari ehjäksi. Tiesitkö, että ihminen syö silmillään. Opit kyllä nopeasti koostamaan lautasen oikein ja ottamaan ruokaa myös sillä buffetin kauhalla oikean määrän, kunhan olet ensin punninnut ruokamääriä sinulle vaadittavan oppimäärän verran. Ei ruuan tarvitse olla elämää rajoittavaa. Jos et tiedä oikeita ruokamääriä, pyydä apua.

6. Hätäpizza

Se pizza vaan pitää ansaita, jotta sen voi hyvällä omatunnolla syödä. Sen jälkeen se mahtuukin jo normaaliin aterioiden vaihteluväliin. Minäkin syön pizzaa, koska se on yksi lempi ruuistani. Ero on siinä, että minä teidän montako pizzaa olen syönyt, koska se on sopivaa ja miten hallitsen mielihalujani. Jos et tiedä, niin pyydä apua.

7. Ei jaksa kokata

Energia on rajallista. Jos ruoka on stressin aiheuttaja, niin sinä et pidä itseäsi kovin korkealla tärkeysjärjestyksessä. Pitää tietää mitä kokata, missä hetkessä ja kuinka paljon. Kokkaus pitää tapahtua siinä hetkessä, kun energiaa siihen on. Ei siis yrittää rimpuilla kelloa ja heittelevää verensokeria vastaan. Sinulla ei ole mitään mahdollisuutta, usko pois. Jos et saa aikaan, niin pyydä apua.

8. Herkut

Maha täynnä terveellistä hyvää ruokaa, kukaan ei syö enää yhtään mitään. Nyt tasaisen verensokerin vuoksi herkku ei pääse houkuttelemaan enää samalla tavalla. Kokeiltu on. Ruokavalio auttaa, jos et tiedä miten se tehdään, pyydä apua.

9 Piilosokeri

Aivan, tiesitkö, että vain se sokeri, jonka olet itse ruokaasi lisännyt, on hallussa. Ja koska lisättyä sokeria ei tarvitse normaaliin ruokavalioon ollenkaan, saat todennäköisesti aivan liikaa sokeria niistä valmiiksi prosessoiduista ruuista mitä suuhusi päivän mittaan työnnät. Jos et osaa tehdä terveellisiä ruokavalintoja, pyydä apua.

10. Mulla on heikko luonne

Voin luvata, että luonteellasi ei ole tämän asian kanssa mitään tekemistä. Korkeintaan se tuo mukanaan yhden kymmenestä persoonallisuuspiirteestä, joka tarkoittaa sitä, että sama lääke ei toimi jokaiselle. Tarvitaan yksilöllistä ohjausta. Olet persoona, kuten me kaikki. Olet muovautunut pitkän ajan saatossa ja parempia tapoja ei yleensä opita nopeasti. Älä anna menneisyyden riistää itseltäsi hyvää tulevaisuutta. Et ole heikko, kuin hetkellisesti. Motivaatio on tunnetila, joka on suoraan sidoksissa odotuksiin. Mitä hyvää on tulossa, jotta jaksaisit jatkaa? Jos ei mitään, pyydä apua paremman toimintasuunnitelmasi laatimiseen. Kannustimet on väärät jos ei kiinnosta.

Pidetään siis yhdessä huolta, että paremman tulevaisuuden imu on vahvempi, kuin menneisyyden traumat!

Hyvä paikka aloittaa motivointi on kehonkoostumusmittaus yhdistettynä totuusluentoon. Pyydä meidät paikalle tai tule mittaukseen. Ohjeet tulee siinä kyljessä.

Tervetuloa valmennukseen!

t. Antti

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"