Mielessä huutava viestin tuoja tulevaisuudesta, olet sinä itse

16.7.2023 | Johtajan kirje

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"

Johtajan kirje

Kiitos tästä viikosta. Mitä opin työstä ja elämästä.

On sanonta, että elämä on jatkuvaa myrskyä. Eli olet myrskyn silmässä, tulossa pois edellisestä tai menossa kohti seuraavaa. On siis vain hyvä tottua rasitukseen ja nauttia sateen piiskasta kasvoilla. Olen seurannut vuosia ihmisiä, jotka eivät elä potentiaalinsa mukaisesti ja se aiheuttaa suunnatonta masennusta. Haikeus on silmissä, vaikka samaan aikaan katseen vangitseva salama iskee ukkosen jytinällä taivaanrannassa. Muistuttaa todellisuudesta. Verottaja iskee hiljaisena hetkenä kovaa, kun muistutus tulee alitajunnasta. Kun mielesi seilaa suunnattomasti, sen hinta on suunnaton masennus

Jokainen väsyy hetkellisesti, toiset pidemmäksi aikaa.

Mieli suojelee itseään ja kiireellä on kiva verhoilla mielenmurheet arjen käytännöllisyyteen. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että elämä ei anna sitä kilpeä, jonka haluat, vaan sen minkä itse taot. Olla, tehdä ja saada. Usein katsot tulevaisuuteen sanoen, että haluan tuon. Työn, tavaran, suhteen, ulkonäön, taidon, kodin. Ymmärtämättä, että sitten kun, ei tuo onnea. Odotetaan, että voi kun tulisi joku, joka avaisi lamppuni. Mitä jos tuo joku ei koskaan tulekaan?

No, mieli kyllä romantisoi, jotta masennuksen hetket sulaisivat edes hetkeksi. Ulkopuolinen ei vaan tuo onnea, ellei kyseessä ole viisas opettaja. Aina välillä tarvitaan herättäjää. Mieluummin usein, koska hetken innostuksen jälkeen olet taas taipuvainen masentumaan, kun tekeminen ei olekaan oikean laatuista. Pitää ymmärtää, että vain tekemällä sydämesi mukaisesti, saat mielesi nauttimaan ja sielusi ilahtumaan. Brändi olet sinä. Älä anna toisten johdatella sinua pois omasta tähtipölystäsi. Tuota, tee kaunista. Salpaat kyllä jonkun toisenkin hengityksen, jos salpaat ensin omasi.

Kolmesta kuiskailijasta, vain yksi elää todellisuudessa

Menneisyys, ei ole mikään tae tulevasta. Jokainen hetki, päivä, viikko, kuukausi ja vuosi lunastetaan uudestaan. Huomista ei ole luvattu ja palkinnot jaetaan vain punaisella kierrosalueella. Ihminen on erikoinen elukka. Sama mielikuvitus, joka antaa siivet, piirtää myös painajaisen sinne missä sitä ei ole. Voit murehtia tulevaisuutta, jota ei ole vielä tapahtunut, etkä mitenkään voi tietää mitä siellä tapahtuu. Teet kyllä todennäköisyyslaskentaa jatkuvasti mielessäsi ja sekin on parhaimmillaan vain hyvä arvailija. Kisa ei ole ohi, ennen kuin kisa on käyty. Teitkö sen mitä piti? jossittelu ei pyydä anteeksi puolestasi, eikä tee palveluksia sinne missä aikaasi haluaisit viettää. On vain tämä hetki.

Kaikki mitä on jäljellä, on tämä päivä.

Tuliko ajatus? Mistä haaveilet? Mitä jos tekisit sen?  Anna mennä. Parisuhteen paras hitsaaja on yhteiset tavoitteet. Perheen paras hitsaaja on yhteiset tavoitteet. Välillä voi tosin hitsata myös kiinni ja tulla ylimääräisiä kulmia, mutta sitä varten on kulmahiomakone. Itsensä paras hitsaaja on omat toteutuvat tavoitteet. Ja ennen kaikkea kyky tuottaa. Jotta todellisuus ei lyö kasvoihin, pitää sinun siis saada tuottaa. Ja jotta et masentuisi, tulee sinun saada tuottaa parasta mihin pystyt. Ihmiselämän ei ole tarkoitus olla vain turhaa ja merkityksetöntä kärsimystä. Käytän sanaa ”vain” sen takia, että olosuhteet voi olla mitä karmeaa tahansa ja on aina vahvemman tehtävä auttaa heikompia. Auttaa, jotta elämä voisi olla arvoistansa. Se vaatii paljon. Paljon enemmän, kuin useimpien psyyke kestää. Siksi sinun tulee vahvistaa itseäsi. Mitä iloisuuslaskurisi sanoo, kun tiedät, että on kivaa tulossa? Se mikä on maksettu on kivampaa, kuin se mistä lasku on vasta tulossa.

Odota vaan, kun kohtalo ojentaa tyhjätaskulle laskun siitä minkä haaveilija jätti tuottamatta.

Viikinkien kohtalon viisaus sanoo, että älä mene nukkumaan tänään yhtään huonommin, vaikka tietäisit kuolevasi ensi yönä nukkuessasi. Sillä miksi pelätä, jotain mikä tapahtuu joka tapauksessa. Elä elämää, älä tuhlaa sitä murehtimalla asioita, joihin et voi vaikuttaa. Järjestä leipää pöytään ja kutsu kaverit kylään. Pitäkää hauskaa ja kertokaa tarinoita, elämästä ja toisistanne. Olette sentään ystäviä ja rakastatte toisianne. Murheet unohtuu ja ilo täyttää elämän. Vietät hetken murehtimatta ja saatat löytää paremman suunnan energiallesi.

Taidanpa jutella vaimon kanssa ja kutsua ystävät kylään.

Sitä ennen taidan tehdä sen mistä olen unia nähnyt pitkän aikaa. Tämä saattaa paljastua teille vielä joskus, mikäli vain olette tarkkana siellä somessa. Printtimedia taitaa olla jo kuopattu. Kannattaa miettiä hieman tulevaa, että omalle kohtalolle ei käy kuten Kodakille, kun Instagram perustettiin. Olisiko hetken päästä aika piirtää mielekkäämpiä kuvia?

Tänään on hyvä päivä vahvistaa omaa selkärankaa, vai mitä?

T. Antti

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"