Mielenterveys: Isä tuli lastenkodissa vuodeksi elämääni ja kuoli sitten yllättäen.

26.3.2023 | Johtajan kirje

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"

Johtajan kirje

Kiitos tästä viikosta. Mitä opin työstä ja elämästä.

Jos et ole oppinut nauttimaan omista nahoistasi, on terveeseen mieleen vielä matkaa jäljellä. Kauneinta mitä sinulla tulee olemaan, on oma nahkasi. Nahkasi sisältö on ainoa paikka, johon ei tule ketään muita sinua häiritsemään. Toki sinut voidaan vangita ja sinua voidaan satuttaa. Ja välillä sinusta tuntuu, että elämä on vain seuraavan iskun odottamista. Tuokin on vain mielikuvituksesi tuotosta ja sinne ei muut pääse, jos et ketään sinne päästä.

Tiesitkö että mielesi on ainoa yksikkö elämässäsi, jota muut eivät voi hallita, jos et siihen suostu.

Sinulla on oma tila, nahkojesi sisällä. Ja oli se sitten minkälainen tahansa, se on parasta mitä sinulla on. Nahkoja on toki monta samankaltaista, mutta tämä oma nahkasi on ihan vaan sun. Sitä on sinun suojeleva, eikä kukaan muu ole siitä niin kiinnostunut, kuin sinä itse. Elämä on muutenkin niin kallisarvoista, että sitä ei kuulu vain kärsiä läpi.

Tosiasia on, että elämä on yhtä myrskyä. Olet joko myrskyn silmässä, tulossa sieltä pois tai menossa kohti seuraavaa. Aivan, siellä taivaanrannassa se jo näkyy, jos vain katsot tarkasti. Ja juuri, kun lasket suojauksen ja vedät happea, se seuraava isku tulee nurkan takaa vatsaan. Eihän se tule yllätyksenä, ymmärrät elämän tekevän niin. Älä kulje nurkan ohi jännittämättä vatsalihaksia. Niitä, jotka olet treenannut vahvoiksi. Ja muista, vaikka moukkua tulee, täytyy sinun ymmärtää, että sekin on vain osa elämää. Tosin vahvamielisenä pistät vastaan, ja niin maan perkeleesti. Ei tule sinne pieneen mieleen enää ajatusta sinua kiusata. Ja kyllä, sinä joudut olemaan vahva, jos muut ei sitä ole. Ja koittaa vielä aika, kun joudut olemaan vieläkin vahvempi. Aikana, jona moni luovuttaa, sinä vain jatkat. Jatkat elämistä, jatkat treeniä, jatkat vaikka et jaksaisikaan. Tulee bambum vahva mieli. Suurin kaipuu, joka tätä aikaa hallitsee. Ainakin jos mielenterveydestä johtuvia työkyvyttömyystilastoja katsoo. Muusta ei juuri eläkevakuutusyhtiöiden huolitunnilla puhuta.

No nyt puhutaan, mielenterveydestä. Eli siitä tulevasta vahvasta sinusta.

Media kertoo, että voiman vaikutusta mielenterveyteen on nyt tutkittu uutisoinnin verran lisää. Suora yhteys vahvaan mieleen on löydetty. Daa, olihan tuo tiedossa. Ongelma ei ole tämä tiedon puute, vaan se miten saadaan sinut salille treenaamaan.

Olen itse kokenut ensimmäisen voimaharjoittelujaksoni jo lastenkodissa siinä 13 ikävuoden tienoilla. Silloinen oma nuorisoohjaajani vei salille ja opetti nostamaan. Kantoi minulle vanhoja muscle mag lehtiään amerikoista. Olin myyty. Tuosta jäi treenin kipinä, kun huomasin, että punttitreenin jälkeen on aina hyvä fiilis. Huolet unohtuivat ja kehon hormonaalinen toiminta toi hyvänolontunteet niiksi päiviksi, kun lihakset on kipeät treenistä. Mieli on keskittynyt muuhun, etkä jaksa välittää hälinästä ympärillä. Se oli narkkaria ensi kerrasta. Sama huume auttoi, kun isä kuoli yllättäen. Juu, se sama isä, joka oli minut aikanaan hylännyt. No, isä on aina isä. Ja isä tuli lastenkodissa takaisin elämääni ja juuri kun olimme pääsemässä läheisiksi, hän lähti vihreämmille metsästysmaille. Oli muuten aika vaikeaa aikaa. Treeni auttoi yli pahimmasta ja aika teki tehtävänsä. Rakas voima, ai että.

Toki tiemme voimailun kanssa erkanivat aika ajoin vuosien saatossa, mutta aina on tullut paluu raudan pariin, kuusi vuotta sitten pysyvästi. Sieltä raudan seasta on tullut ihan kaikki hyvä elämään muutenkin. Niin työura, puoliso, kivaa tekemistä, kuin myös kaverit ja se kaikista tärkein.

Voimaharjoittelu on tuonut vahvan mielenterveyden.

Toki tuohon vaikuttaa lapsuuden onnistunut ruuankerjäys. Mutta ei huono diili ollenkaan, jos minulta kysytään. Muistan, kun nuorena esimiehenä ollessani istuimme päälliköiden palaverissa silloisen työnantajan pääkonttorilla ja johtaja kertoi tulevasta kurasta, mikä meitä odottaa. Kaikki muut oirehtivat mieleltään, paitsi minä. Turun päällikkö sanoi ääneen, että ”aivan, Antti poika se ei stressaa, koska se treenaa niin isoilla painoilla ja on tottunut siihen jatkuvaan kipuun”. Voin myös kertoa sinulle ystäväiseni, että pörssiyhtiön tulospaineet eivät ole mitään vitsejä. Rahaa pitää muodostua osingonmaksutilille kvartaaleittain, ja sen verran, kun ennustetaan, tai tekijät vaihtuu. Ja usko pois. Jokainen työkaveri kenen kanssa olen  tehnyt siellä johtamistyötä, toimitusjohtajasta asti, on vaihtunut tätä kirjoittaessani niin monta kertaa, että kukaan ei osaa enää laskea kaikkien muutoksien lukumäärää. Kenkää tulee, niin että ei ehdi kissaa sanoa. Siinä mielenpainetta, kun jokaisen palkansaajan kotilaina on sidottu noihin ansioihin. Ainakin jos uutta työpaikkaa ei ole tajunnut hakea koko ajan. Niin ne vahvat tekee. Ei kiristääkseen nykyistä työnantajaa palkankorotuksen toivossa, vain saadakseen itsensä varmuudella seuraavan YT-poistolistan kärkeen, vaan nukkuakseen yönsä rauhassa. Ai kamala, eihän YT- poistolistaa saanut lain mukaan olla olemassa. On ystäväni, usko hyvän sään aikaan. Myrskyrintama lähestyy. Kirjaimellisesti. Katson ikkunasta, kun tätä kirjoitan. Suuremmat voimat tulee muistuttamaan. Terve vaan, vanha kaverini.

Mietin noita työkaverini sanoja, stressin sietokyvystäni. Totta joka sana. Ihan paras kipu on sellainen, josta on iloa elämässä muutenkin. Ei siis vain turhaa kärsimystä, kuten niin monelle käy. Tuohon päälle, kun saat lunastaa vahvuutesi todeksi, et enää murehdi pienistä tai antaudu helpolle kiusaamiselle. Toki jokaisella teräksellä on katkeamispiste, siinä missä ihmismielellä sietorajansa. Suurin osa mielenongelmista johtuu eri tasoisista peloista siellä mielessä. Tiesitkö, että bambua ei pelota. Miksi sinua pelottaisi yhtään enempää. Tee kuten bambu. Thaimaasta löytyy lajike, jonka olosuhteet ovat takoneet niin tiheäksi, että sen vetolujuus on 13 kertaa terästä vahvempi. Ja nyt todella puhutaan puusta. Ole kuin Bambu tai ainakin pyri siihen suuntaan.

Bambu oli myös pieni ja heikko, kunnes ei sitä enää ollut.

Olet siis kurituksessa, koska et ole vielä tarpeeksi vahva pistämään vastaan. No, siihen asti sinua testataan, kunnes sitä olet. Sitten oletkin jo ihan kunnioitettava tyyppi. Tosin sitä ennen pitää oppia kunnioittamaan itseään. Siihen paras tie on pitää ruumiin temppelistä huolta ja vahvistaa mieltä kehon mukana. Saat niin paljon, paljon enemmän, kuin odotitkaan.

Paras alku on ottaa valmentaja ja huoltaa myös konepellin alunen. Eli kehonkoostumusmittausta tekemään. Tervetuloa inbody 970 laitteeseemme. Näitä ei muuten ole montaa suomessa tarjolla.

Elämän nelikentässä (tästä lisää myöhemmissä kirjeissä) on ohjeet parhaaseen mahdolliseen sinuun ja polku sinne on omissa käsissäsi. Olisiko aika alkaa sijoittamaan itseesi?

T. Antti

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"