Markkinat ryöstää sinut, vaikka laihuus ei oikeasti maksa mitään.

5.3.2023 | Johtajan kirje

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"

Johtajan kirje

Kiitos tästä viikosta, mitä opin työstä ja elämästä.

Ai miten niin ei maksa mitään? No näytä mulle yksikin kuva lihavasta vangista sieltä Auswitchin keskitysleirillä. Tuo on karmea muistutus herkästä aiheesta, mutta totta puhuen sitäkin tärkeämpi. Ikinä ei saa sodan kauhuja unohtaa. Tarinat toimivat tärkeinä opettajina tuleville polville, jotta ei sotia enää tarvittaisi. Vaari vainaa saattaisi olla tästä eri mieltä, kun nyky meininkiä näkisi. Mutta nyt eletäänkin tätä aikaa ja normit ovat vaihtuneet.

Arvaa mitä? Mulla on sulle salaisuus. Ja vain sinulle ystäväiseni. Ja vain tänään. Näin sulle myydään.

Maailma myy miljardeilla pilleriä ja purnukkaa, sekä niitä ihan helvetin kalliita laihdutuspiikkejä. Totuus on. Laihuus ei kirjaimellisesti maksa yhtään mitään. Nolla euroa. Läski se on kallista ja lihakset vielä paljon paljon kalliimpia, mutta laihuus itsesään ei maksa mitään. Rahaa kuitenkin sijoitetaan laihuuteen niin perkeleesti, että köyhää huimaa. Mistä moinen ilmiö?

Ihmisen itsetunto ja elämänhallinta ei tue tarvittua toimintaa ja muutokseen vaadittua päivittäistä kurinalaisuutta.

Elämänhallinta on kipua. Jokainen tietää tämän. Kuten myös sen, että ihminen on tunnekuohujen ja ympäristönsä orja. Donitsi hallitsee, et sinä. Parhaimmassakaan kunnossa olevilla kurinalainen syöminen ei ole aina helppoa. Ja usko pois, ne tunnekuohut siellä kulissien takana ovat karmeampia, kuin äkkiä arvaat. Ota siis lohtua siitä, että todennäköisesti sulla on hermot paremmin hallussa. Ai miten niin? No koita itse olla tarkalla kisadieetillä, ilman jaksamiseen tarvittavaa energiaa ja jo valmiiksi kipeästi kurittavan elämän keskellä. Kyllä se on itku, potku ja rage. Ja tuo vika, se on raivari. Päälle sinä peruutat autosi Prisman parkkihallissa toisen auton perään. Aika paljon tapahtuu joka tapauksessa, halusit tai et.

Parhaatkaan eivät pysty noudattamaan ruokavaliota aivan tarkalleen, koska elämä on. Mutta 96,7 prosentille ihmisistä riittää, että noudattaa 80/20 sääntöä.

Tunnekuohut ovat ihan normaali osa elämää, mutta mitenkäs maailma suhtautuu sinun tunteisiisi? Aivan, ei mitenkään. No ehkä, mene muualle vinkumaan ajatuksen verran. Eli mitä sitten, jos sinulla on vaikeuksia. Ei ketään kiinnosta. Ei pitäisi sinuakaan kiinnostaa. No, jos oikein hyvä tsägä on käynyt, niin puolisoasi tai ystävää voi kiinnostaa. Usein ei, koska sun dieetti on sun juttu, eikä sitä sun itselles aiheuttamaa kuraista ruokavaliota tarvitse muiden kurjuudeksi pakottaa. Tärkeintä sinulle on päästä pois niistä hetkittäisistä tunnelukoista, joka yrittävät saada sinut tarttumaan donitsiin ja pysyä polulla. Lupaan, että sinulle tarjotaan kiihtyvällä vauhdilla herkkuja, kun polkuasi yritetään taivuttaa. Sellaista se vain on. Saatana houkuttele sinua aina, kun yrität tehdä oikein. Silloin olet kiinnostava ja usko vain, että sinua houkutellaan juuri niillä keinoilla, jotka sinuun saattavat toimia. Sitten kun teet kaiken päin helvettiä, niin saat olla rauhassa. Vain poikkeus kiinnostaa ja tekee erikoisen. Pysy polulla.

Mitä sitten pitäisi heikolla hetkellä tehdä? No kaivaa sieltä repusta ne eväät ja syödä se mitä pitikin suuhunsa laittaa.

Kahvitauko siellä töissä kestää työehtosopimuksen mukaan 12 minuuttia. Tämän päivän todellisuudessa, kun lasketaan työnlopetus ja aloitus aika, sekä siirtymät, on tuo tauko yleensä sellaiset 60 min. Että siellä työpaikalla tulee keskustella jostain aivan muusta, kuin kellon katselemisesta. Sitten voikin jo suunnitella lounaalle siirtymistä ja kotiin lähtöä. Hyvät on tavoitteet.

Jos tuntuu siltä, että homma ei onnistu, niin tee vain jotain. Anna käsille ja ennen kaikkea suulle jotain muuta tekemistä. Itselleni parhaiten toimii vahva ksylitolisalmiakki ja kirjoittaminen. Tuo maku tappaa makean himon täydellisestä, eikä ajatus mistään muusta enää tule edes mieleen. Hampaat on turvassa, ja kun samalla kirjoittaa, tulee itsehoitoterapia. Toimii, kuin tauti. Suosittelen kokeilemaan. Toisaalta suulla voi myös puhua ja vaikean paikan tullen tarvitset tukihenkilöitä keskustelemaan itsesi pois donitsibaarista. Eli et siis todellakaan tarvitse tähän kaveria, joka sanoo, että ei se nyt ole niin justiinsa. Voithan sinä yhden hillomunkin syödä. Olethan sen ansainnut.

Kysymys kuuluu, että oletko sen ansainnut? Liian paljon odotetaan palkintoja ei mistään. Mutta kun mä haluun. No niin minäkin. Mulle kans! Tämän kun muistat, niin olet jo voiton puolella useimmissa parisuhde, tai johtamiskeskusteluissa. Oli sitten kyse lastenkasvatuksesta tai ihmisen tyytyväisenä pitämisestä.

No, on tuossa hyvinvoinnissa, suorituskyvyssä ja painonhallitsemisessa hieman muutakin. Kehon hormonaalinen toiminta säätelee niin paljon mielihalujamme ja suoritusta, että ennen kuin sinä olet puikoissa, tulee kehon toiminnan olla kohdallaan. Lupaan, että sinulla ei ole mitään mahdollisuuksia oman kehosi hormooniskabaa vastaan. Ne voittavat sinut joka kerta. Usko pois. Siksi kehonhallinta on niin tärkeää, eikä nyt puhuta painoharjoittelusta omalla kehon painolla. Tai miksi ei, kyllä se on tavallaan juuri sitä. Fyysinen harjoittelu on tärkeä osa jaksamistasi.

Oletko ajatellut mitä elämältäsi haluat? Olisiko jo aika pistää toimeksi? Elämä antaa sen mitä ansaitset, ei sitä mitä haluat. Hinta on molemmissa päissä suuren suuri. Älä treenaa ollenkaan, niin voit katsella vierestä, kun muut nauttivat hyvästä elämästä. Kun haluat olla minkä tahansa lajin maailmanmestari, lupaan, että joudut treenaamaan hämärän rajamailla enemmän kuin muut. Tuolta jostain välistä löytyy useimmille se oikea polku.

On turha puhua vapaudesta, kun et pysty kontrolloimaan itseäsi. Markkinat, somekeikutus ja toiset ihmiset kyllä yrittävät kaikkensa nujertaakseen sinusta oman orjansa. Äla suostu!

Olehan yhteydessä.

t. Antti

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"