Maailmassa, jossa kone tekee pian lääkärin diagnoosit, on inhimillisyys seuraava muoti huume.

27.8.2023 | Johtajan kirje

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"

Johtajan kirje

Kiitos tästä viikosta. Mitä opin työstä ja elämästä.

”Olin just luovuttamassa, kun ei ole enempää kavereita, joita tuoda salille treenikaveriksi ilmaiselle ensi käynnille”. Näillä sanoilla alkoi kohtaaminen, jossa yksin treenaava ihminen koki turvattomuutta ja ulkopuolisuutta. Kun muut samalla salilla kävijät eivät luo kontaktia tai tee millään tavalla tuttavuutta. Tulee epävarma tunnetila. Tuo avauskommentti ei vaatinut kuin yhden ystävällisen ihmisen, joka otti riskin olla ystävällinen tuntemattomalle ja lukot aukesivat. Se on pienestä kiinni. Kuten hyvä elämänfilosofia aina. Älä lähetä sorsaa kettukouluun.

Oli kiva, kun lähestyit tänään. Kivempi tulla salille, kun on tuttuja nassuja ja juttuseuraa.

Ihminen on laumaeläin ja vaikka ei sitä myöntäisikään, niin muita ihmisiä kaivataan moneen asiaan. Kirjoitin tästä jo ensimmäiseen kirjaani tarinan metsien miehestä, joka ei halunnutkaan ryömiä yksin kiven alle kuolemaan. Ja tulen tästä kirjoittamaan myös enemmän seuraavaan kirjaani. Nyt otan kantaa vain pintapuolisesti muutamaan onnistumistasi eniten määrittelevään tekijään. Ja usko pois, jos nämä asiat eivät ole kunnossa, syöt jokaisella sinua myrkyttävällä elementillä aina 10 % per aihe pois kehityksestäsi, ja se on paljon se. Tärkeitä asioita on paljon, mutta jostain pitää aloittaa.

Nämä riittävät viemään sinut pitkälle, vaikka ne 10 muuta asiaa olisikin vielä pielessä.

  1. Treeniäsi joko tuetaan kotona, tai sitten ei.
  2. Treenisalisi soveltuu sinulle ja mahdollistaa kehityksen
  3. Treenikaverit luovat iloenergiaa ja voit luottaa 100 % heihin, kun tarvitset varmistajaa.

Mikäli kotoa on kiire salille ja sieltä pois, vain saadaksesi mäkätystä harrastuksestasi, alkaa juosten kuseminen. Mikään ei rasita sinua yhtä paljon, kuin tuettomuus kotona. Eli helpoin tapa päästä mestariksi on houkutella puoliso kehityksen nälkäiseksi, jonka apu valmennat sinne kilpalavalle ja saat tuon myös itse siinä samalla. Helppo suunnitella elämää, kun kuljetaan samaan suuntaan.

Jos jokaisesta treenisalisi painolevystä puuttuu isoja palasia ja sileissä tangoissa ei edes laakerit pyöri, olet tehnyt itsellesi pahan karhunpalveluksen. Kun kilpaveljet ja siskot maailmalla, ovat nostelleet niitä ehjiä painoja pyörivissä tangoissaan. Edessä on ikäviä yllätyksiä, kun menet kilpailemaan. Tai ihan vaan naapuri salille, jossa kaikki on sitä mitä pitääkin olla. Tästä tulisi pitkä lista, joten jätetään tämä tässä kohtaa tähän. Mutta ymmärrät kyllä älykkäänä ihmisenä mistä on kyse. Kuten sen toimintasuunnitelmasi siellä töissä. Kehityskeskustelu voi olla muodollinen velvollisuus tai sitten ihan oikeasti ihmisten elämän parantamiseen tähtäävä, luotettu työkalu, joka ei ole huutonauruvitsi. Voit mietiskellä tätä siellä pahan mielen sairaslomalla töistä, tai kun olet seuraavalla treenitauolla loukkaannuttuasi salilla turhan takia. Jep, jep. Eihän sillä ole väliä pitääkö lukko tangon päässä yhtään enempää, kuin nastattomat talvirenkaat vesijäällä.

Kun haluat, että ihmiset suhtautuvat tärkeisiin asioihin vakavasti ja vastuullisesti, on aika lopettaa tärkeillä asioilla vitsailu.

Tutut ystävälliset kasvot, jotka eivät ole kateellisia tai väärää kuppikuntaa, kasvattavat sinussa sellaisen luottamuksen, että uskallat edes yrittää. Kuolemanpelko jalkakyykyssä ei poistu sillä, että varmistajiin ei voi luottaa. Tämä tulee tuhoamaan yrittämishalusi ja varastamaan kehityksestäsi pysyvästi tärkeän siivun. Luottamus on tärkein asia, ihan jokaisessa ympäristössä. Tämän tiedät ja muistat sieltä varhaisesta lapsuudesta. Turvattomuus alkupäässä on muovannut aikuisiän kiintymyssuhteitasi enemmän, kuin mikään muu yksittäinen tekijä elämässäsi. Kun haluat tuntea itsesi ja ymmärtää miksi teet niin kuin teet, vaikka tiedät mitä oikeasti pitäisi tehdä. On aika ymmärtää luottamuksen vaikutusta persoonaasi.

Pelko on terve suojelija, mutta se ei saa olla ohjaksissa.

Se yksi kerta, kun tajuat, että sinusta ei välitetä oikeasti. Tuhoaa luottamuksen. Ihminen on tässä aika helppo elukka. Heikkoitsetuntoinen yleensä hyväksy roolinsa ja uhriutuu. Ei siis nouse vastarintaan, kun vahvempi auktoriteetti tekee tuhojaan. No, vaikka tämä aiheuttaa monenlaista itsetuhoista käytöstä aikuisena, niin hyvääkin on havaittu. Herkkyys suojella omia lapsia, joka korostuu vahvasti. Kun itse sai turpaan lapsena, ei tuo enää käy. Harmillista lasten kasvatuksessa on se, jos lapsen kaveriseura ei anna sinulle mitään mahdollisuuksia ja et ole suojelemassa silloin, kun sinua tarvitaan. Seura ”oli sitten kyse urheiluseurasta, tai huumeita käyttävistä kavereista” on kaikki kaikessa ja vahinkoja voi tapahtua kaiken aikaa. Joko opetat lapsesi sanomaan vahvana ”Ei”, tai sitten maksat terapiat loppuelämälle. Jos sellaista on siis edes saatavilla. Tämän päivän uutisoinnit ei lupaa mielenterveystyön riittävyydelle hyvää. Olisiko aika kasvattaa lapsia ja myös aikuisia siellä töissä, sillä tarvittavalla ja vakavan johdonmukaisella otteella. Ja unohtaa se curling, niin vanhemmuudesta, kuin johtajuudesta. Ainakin liikuntaharrastusten ulkopuolella. Katsos, kun ei ne huonon kotikasvatuksen saaneet ole vielä aikuisia, vaikka kuinka haluaisit. Itku potku raivari. Paras vakuutus paremmalle tulevaisuudelle taitaa kuitenkin olla terve itsetunto ja ikkyo shihonage. Poliisikin harjoittelee hallintaotteita, jotta ei tarvitse satuttaa ketään tarpeettomasti. Hermot menevät aina joltain, se on varmaa. Lapset ne vain katsovat silmät pyöreinä takapenkiltä, kun äiti vetää rattiraivot neljän ruuhkassa. ”Onks toi meidän äiti?”.

Kasvava keinoäly ja robotisaatio tuottaa koulutussuosituksen, joka liittyy vahvasti psykologiaan.

Eli lähitulevaisuudessa, kun keinoäly ja robotit vie työpaikat useimmilta. Tai ei tämä enää tulevaisuutta ole, sukulainen korvattiin juuri koneella ja kenkää tuli. Edessä on uudelleenkoulutus sinne, missä ihmistä vielä tarvitaan. On siis parempi olla osaamista, joka liittyy ihmisten tuleviin tarpeisiin. Eli jos et vielä ole tietoinen tulevasta kehityksestä, niin on parempi, että pysyt siellä tietämättömyyden kuplassasi, niin kauan, kuin sitä kestää. Koska jos luulit, että nyt syödään paljon masennuslääkkeitä, niin odotapa aikaa, kun suurin osa tämän hetken itsestään selvyytenä pidetyistä työpaikoista on korvattu keinoälyllä ja roboteilla. Työttömyyden raivotessa uusissa sfääreissään, löytää lääkitys tiensä ihmisten koteihin potenssilla. Suosittelen siis vahvasti kouluttautumaan jollekin psykologian alalle ja tekemään saman suosituksen jälkikasvullenne. Niitä hommia tulee riittämään. Toisaalta ihminen tulee aina syömään, nukkumaan, opiskelemaan ja tekemään inhimillisiä juttuja. Siellä missä ihminen, on töitä. Ai miten niin.

Yksikään automaattinen kassakone ei nouse tikkaille vaihtamaan polttimoa siihen kassahihnan yläpuolelle olevaan valaisimeen. Ainakaan ihan vielä.

Maailmassa, jossa robotit siivoavat kauppakeskuksien käytävät ja kone tekee lääkärin diagnoosit ihmisen sijaan, tulee inhimillisyydestä seuraava kaupattava muotihuume ja silloin ei kauppa lopu. Ihminen kaipaa aina eniten ihmisen ystävällisiä kasvoja, joihin voi luottaa. Ilman niitä on surkea tyhjyys siellä, missä pitäisi olla elämää ja iloa. Tuossa asiakaspalvelun tärkein sääntö.

Mietipä sitä, kun seuraavan kerran teet valintoja, mihin itsesi sijoitat. Ihan jokaisella elämän osa-alueella. Ja sitä miettiessä on aika aloittaa nousu kohti seuraavia tavoitteita. Pistät vaan viestiä, kun joku asia mietityttää. Apua on aina vain yhden viestin päässä. Ja mietipä jos ihmiset oikeasti tajuaisivat, että kirjastokortti on ilmainen ja kaikki maailman tieto on heidän käsillään. Lääkkeet mihin tahansa kaipaukseen. Huh, huh. Kun jokainen neuvottelu mitä elämässä käydään, on vain sanoja. Vain oikeilla sanoilla on parantava vaikutus. Ei siis ole ihan sama mitä sanoja suustasi päästät. Samaiset sanat myrkyttävät mielesi, jos sisäinen keskustelusi on vääränaista. Lakkaa satuttamasta itseäsi. Sanat ei kuitenkaan suoraan satuta, vaan mielesi satuttaa. Älä rankaise itseäsi toisten virheistä. Ja jos joku tulee oikeasti kimppuun, niin ikkyo tando dori.

t. Antti

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"