Kiitoksen aika!

13.9.2017 | Johtajan kirje

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"

Ähäkutti! Kirje tulikin ennen aikojaan. Eli, lupaa vähemmän, mutta teekin enemmän. Olet taatusti tervetullut joka paikkaan!

Viimeksi kirjoitin teille siitä millä varmistat tuottavuutta, sekä kuinka tärkeää on olla vastaanottavainen omien käsityksien puolustamisen sijaan.

Kirjoitan teille nyt viimeisen kerran johtajananne. Kun aikanaan aloitin työni teidän kanssanne, olitte kaikkea muuta kuin suorituskykyisiä taistelijoita. Kohtaamisemme muistutti enemmänkin ”säikähtänyttä peuraa ajovaloissa”. Mutta nyt Ihaillen katselen teitä vahvistuneita työnsankareita ja sankarittaria. Yhteiset saavutuksemme tulevat jäämään historiankirjoihin upeina voittoina, siitä olemme yhdessä pitäneet huolta. Olette kukin tahoillanne opettaneet minulle monia asioita, jotka olivat minulle aiemmin sokeita pisteitä. Olen oppinut sellaisia asioita, joiden kanssa käyttäydyin aiemmin epäkelvosti tai en osannut ottaa huomioon. Opin, että matka kelvolliseksi johtajaksi on ihan jotain muuta, kuin oman egon pönkitystä ja itselleen vallan keräystä. Kun mietin sitä itsensä alentamisen määrää, jolla johtajana voi ylipäätään ansaita paikkansa johdettaviensa keskuudessa, ei tulisi enää mieleenkään nimittää tuota asemaa johtajaksi. Muuttaisinkin tuon tittelin tässä ja nyt. Uusi nimitys olisi -> Vahvistaja. Joku jonka luokse mennään kun tarvitaan turvaa, viisautta ja roolimallia. Kysymyksillä johtamisen filosofiani sai siis kirkastuksensa juuri teidän kanssanne ja siitä olen ikuisesti kiitollinen. Tuota kiitettävää riittää jokaiselle, joten en lähde erittelemään jokaisen opin lähdettä. Niitä on yksinkertaisesti liikaa tähän kirjeeseen, joten siitähän tulisi kirja. Vielä joskus senkin kirjoitan, kun aika koittaa. Ja jotta kukaan ei kokisi jäävänsä ulkopuolelle todettakoon, että nuo saamani opit ovat kaikki enemmän tai vähemmän tulleet käsitellyiksi näissä johtajan kirjeissäni tässä matkan varrella. Kun esimerkillisyys on johtajan tärkein ominaisuus, täytyy siteerata itseäni seuraavasti.

”Jos olen saanut onnen onnistua johtajana, se johtuu vain siitä, että johdettavat ovat olleet niin loistavia opettajia”
Antti Nevalainen 2017

Muutos lähtee meistä itsestämme. Meillä on siis kaikki potentiaali tehdä muutoksia ja kehittää itseemme uusia kykyjä. Monet meistä ovat jo valmiimpia maksamaan sitä kovaa hintaa, jonka menestys ja onnellisuus maksaa. Kunhan vain tiedämme tavoitteen olevan saavutettavissa. Aina käynnissä oleva ja ihmiselämää hallitseva jatkuva hyvän ja Pahan taistelu, kuitenkin muovaa pelkoa ja tuo jättää meihin jälkensä. Tuon pelon vuoksi toiset tarvitsevat hieman lisää rohkaisua, eli asennekasvatusta. Kasvatustyötä, jota täytyy tehdä pitkäjänteisesti. Siihen jatkuvasti ja uskollisesti lisää sijoittaen. Me haistamme jos joku ei ole kiinnostunut meistä tai tosissaan. Asenne on siis se, joka määrittelee kuinka vahvasti olemme mukana ja ennustaa tulevan menestyksen mittaa. Asenne määrittelee pitkälle sen kuinka kauas tulevaisuuteen saamme nähdä. Se päättää unelmiemme koon ja vaikuttaa suuresti päättäväisyyteemme uusien haasteiden edessä. Ja kukaan muu ei päätä asennetta puolestamme. ”Seura tekee kaltaisekseen” on tärkein vaikuttaja, koska väärä seura voi vaikuttaa meihin alentavasti. Yrittää siis ryöstää meiltä oikeuttamme unelmien toteutukseen. Tai tietämättäänkin hyvää luuleva voi syytää meihin oikeaksi luulemaansa väärää tietoa, jonka pohjalta teemme etujemme vastaisia päätöksiä. Pahan vaikutus on pienempi, jos olemme hyviä oppilaita emmekä vain seuraajia. Jotta et ole jäädä vain seuraajaksi, tulee sinun pystyä kehittymään paremmaksi. Eli kehittää lisää ominaisuuksia ja havainnointikykyä. Hyvä voittaa aina pahan, mutta vain jos hyvä taistelee vastaan. Ai miten niin ”Hyvä voittaa aina?”. No näytä minulle se paha kuningas maailmanhistoriasta, joka on pysynyt vallassa, kun ihmisten kärsimys on kasvanut tarpeeksi. Hyvä voittaa lopulta aina!

Tässä alikehittyneen kyvykkyytesi puutteita, joihin sinun tulee etsiä ratkaisu, jotta tuo kehityksesi olisi mahdollista.

 1. Innostavien ajatusten puute, jonka vuoksi et ota lisää selvää asioista.
 2. Kallisarvoisien syiden puute, jonka vuoksi et panosta uuden opiskeluun. (Lue se kirje, jossa syy ”Miksi” on tarinoitu).
 3. Oikean tekemisajurin puute, jonka vuoksi käytät aikasi vääriin asioihin.

”Aika kuluu joka tapauksessa, joten mitä väliä meneekö oppimisessa pitkään tai onko saavuttaminen vaikeaa, tärkeintä että aika ei mene hukkaan”
Antti Nevalainen 2017

Tuohon ongelmienratkaisun etsimistyöhön tarvitset apua. Ystäviltä ja vihollisilta. Ai miten niin? No koska sillä ei ole väliä tuleeko myrkky ystävältä vai viholliselta, se tappaa joka tapauksessa. Tärkeintä on oppia tunnistamaan myrkyn läsnäolon mahdollisuus. Kaikista myrkyllisin rapauttaja itsevarmuudelle on syyllisyydentunne. Se tulee omantunnon poltteesta, kun et tee sitä voisit tehdä parhaan kykysi mukaisesti. Et siis anna kaikkeasi, vaan selittelemällä tuuditat itseäsi hyväksymään alemman suorituksen kuin mihin pystyisit ja se heikentää itseluottamustasi. Suurin syy tuohon alisuoriutumiseen on murehtiminen. Kun olet murehtinut 5 minuuttia, olet juuri tuhlannut tuon ajan. Tarpeeksi tuhlausta ja olet tiellä, jota katumiseksi kutsutaan. Muista, että murehtiminen alkaa pelosta, että ”mitä minulle tulee käymään?”. Kun vakuutuksesi (työmarkkina-arvosi) on kunnossa, ei syytä murehtimiseen ole. Suurin osa murehtimisesta johtuu itsevarmuuden puutteesta, jonka voisit rakentaa vahvaksi panostamalla parantavaan harjoitteluun.

Itsensä vahvistamisen puute johtuu seuraavista syistä.

 1. Ei tavoitteita.
 2. Ei suunnitelmia, joilla toteuttaa niitä.
 3. Ei päivittäisiä kurinalaisuuksia, joilla näitä kirjaten harjoittelisit.

Jokainen meistä haluaa, että elämällämme on merkitystä. Se on osa ihmisluontoa. Teemme siis kaiken mitä teemme, joka pakosta tai innostuksesta. Ja jos joku arvostele meitä, niin loukkaannumme helposti. Vahvistajan tulee ollakin erityisen tarkka, että ei loukkaa ketään. Sillä ei saada aikaiseksi taistelutahtoa. Mutta elämällä pitää olla merkitystä. Jokainen joskus pohtii, että mikähän se minun tarkoitukseni on ja kuinka minun tulisi elää, jotta eläisi hyvän elämän. Yksi asia on varmaa. Elämän ei tule olla tarkoituksetonta kärsimystä. Ei ainakaan sen lisäämistä. Eli hyvä paikka aloittaa tuo paremman elämän rakentaminen on ajatella oikein.  Parempaa ajattelua siis synnytetään etsimällä parempia ajatuksia. Sen sijaan, että olisit huolissasi arjen pikku asioista, alatkin ehdollistamaan mieltäsi siihen, että mikä on parasta mitä voisit synnyttää. Tuo tulee vaatimaan ehdotonta rehellisyyttä ja moraalista itsearviointia. Kun alat ajattelemaan näin, tulee elämäsi rakentumaan enemmän ansaitsevalle polulle. Edistyneemmälle kuin mitä se aiemmin oli. Kysymys ei ole siitä miten voisit heti hyötyä mahdollisimman paljon, vaan mitä voit saavuttaa pitkällä juoksulla niin itsellesi, kuin kaikille joita rakastat. Eli mitä elämä lopulta tarjoaa sinulle sen oikein rakentamisen kautta. Tule siis tietoiseksi, että mikä tuota tarkoituksetonta kärsimystä milloin missäkin aiheuttaa ja ala poistamaan sitä. Vahvistu ja ala tappelemaan vastaan.

Polku merkityksellisempään elämään.

 1. Tähtää parhaimpaan hyvään.
 2. Ole totuudenmukainen.
 3. Vanhemmoi vastuuta.

”Merkittävä elämä rakennetaan teoilla ja saavutuksilla joita toiset ihailevat. Vai oletko koskaan tavannut ihailtua sankaria, joka ei kokisi elämällään olevan merkitystä?”
Antti Nevalainen 2017

Kiitos näistä elämäni parhaista vuosista! Kiitos, että piditte minusta hyvää huolta ja kasvatitte minusta ihmisen. Ilman teitä en olisi se Antti, joka tänä päivänä olen.  Kiitos teille ystävyydestänne, joka onkin kaikista voimakkainta mieltä vahvistavaa lääkettä jota maa päällään kantaa. Ystävyyden tunnistaa parhaiten motiiveja tutkimalla. Aika käy vähiin. Huh huh, tunteita kuohuu sisälläni juuri nyt! Muistakaa, että kun valitsette ihmisiä ympärillenne, niin valitkaa ennen kaikkea heitä, jotka haastavat teidät kasvamaan. Niitä, jotka eivät ole samaa mieltä selityksiesi kanssa. Niitä, jotka eivät ummista silmiään teidän itsetuhoisuudellenne. Niitä, jotka eivät jätä teitä pulaan. Niitä ystäviä jotka..

Kysyvät sinulta seuraavaa:

 1. Mistä olet kiitollisuuden velassa?
 2. Mitä muut pelkäävät?
 3. Mistä olet ollut innostunut?
 4. Mistä tunnet ylpeyttä?
 5. Mitä itse pelkäät?
 6. Mitä voisit tehdä, jotta asiat olisivat paremmin?
 7. Mitä toivot ihmisten sinusta muistavan?
 8. Mitä pitää tehdä, että tuon paremman tekemättömyyden hinta tulee valtaapitäville selväksi?
 9. Miten sinusta tuli se mitä olet nyt ja mihin olet menossa?

Niin, vielä yksi oppi ennen viimeistä muistutusta. Voit murehtia ja pelätä hintaa, jonka joudut kehitysmahdollisuuksistasi maksamaan. Se voi tuntua jopa kohtuuttomalta. Mutta odotapa vaan, kun et tee mitään ja sinulle aikanaan esitetään lasku siitä, että yrittänyt ollenkaan. Tällainen on elämä ja siellä psykiatrisella aina vaan ihmetellään miksi ihmiset haluavat hirttää itseään. Ei, ei ja ei! Etsi se heimo joka sinua suojelee ja saa sinut kukoistamaan! Koska se muuri jonka olet rakentanut ympärillesi, jolla nyt yrität hiljaisesti torjua kaiken kuran mitä elämä yrittää sinulle syöttää, pitää samalla kaiken hyvän mitä elämä sinulle tarjoaa ulkopuolella. Pysy avoimena kaikesta huolimatta. Tiedän että sinua on loukattu, niin minuakin. Kannetaan toisiamme siitä yli. Mutta tiedän myös että sinä olet parempi, paljon parempi kuin nuo alhaiset. Minä uskon sinuun! Sinusta on ihan mihin vaan! Useimmilla on sellainen ongelma, että he eivät rakenna mitään. Tulevaisuus ei siis lupaa mitään parempaa. Vai mitä sinä olet nyt rakentamassa, josta jotain parempaa on tulossa? Aivan. Ihan hirveästi ei ole tulollansa. Eli miten rakentaa, ei mistään, jotain? Tästä on puhuttu jo. Sinun täytyy aloittaa ideointi ja käyttää mielikuvitusta. Joku sanoisi, että haaveilua. En kutsuisi ideointia, joka muuttuu lääkkeiksi, taloiksi, upeiksi yrityksiksi ja laatupalkinnoiksi turhaksi. Vai mitä?

Ajatuksista voi tulla mielessäsi niin vahvoja, että ne näyttävät oikeilta ja todellisilta, vaikka ne ajatellut asiat eivät ole vielä olemassa. Mielikuvitus on kykyä nähdä tulevaisuuteen!

Harva uskaltaa tuolle unelmoinnin polulle yksin, koska vanhasta luopuminen on meille vaikeaa ja pelottavaa. Siksi tuo ystävien ”kysyvät sinulta seuraavaa” lista on niin tärkeä. Se auttaa näkemään tärkeät asiat niiden oikeassa valossa.

Jotta parempi tulevaisuus olisi osa tulevaa elämääsi.

 1. Usko, koska se on mahdollista unelmoida.
 2. Usko, että se on täysin mahdollista myös sinulle.
 3. Usko, koska osaat nyt muuttaa unelmat mitattavaksi tekemiseksi.

Huomenna opetan todellisen johtamisen taikatempun läksiäiskahveillani. Sellaisen soinnun, jota soittamalla voit lumota kenet vain. Tuo sointu on todellakin ainoa asia, jonka toivon teidän minusta muistavan, kun tämä aikani täällä on ohi. Millään muulla ei ole valiä. Jos tuon soinnun muistat ja sitä harjoittelet riittävästi, tulet olemaan pelastettu. Tempun nimi on – Vastuu moraalivelasta.

Mutta siitä lisää huomenna;)

Ps: Muista, että kukaan meistä ei synny rohkeana, tai peläten yhtään mitään. Nuo tunteet kasvavat meihin. Kuka tahansa voi kasvaa jossain asiassa ihailtavaksi sankariksi, kun kerää itseensä roolimalliominaisuuksia ja tekee niillä hyviä tekoja. Ainoa asia mikä estää meitä tekemästä oikein on pelko, joka poistuu kasvamalla oikeassa seurassa riittävän vahvaksi:)

Olen saanut nähdä tulevaisuuteen ja siellä jokaisella voi olla elämisen arvoinen elämä.

Teidän Anttinne

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"