Kasvoista ei voi koskaan tietää, mitä niiden takana oikeasti tapahtuu.

20.8.2023 | Johtajan kirje

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"

Johtajan kirje

Kiitos tästä viikosta. Mitä opin työstä ja elämästä.

Pitää ottaa selvää, kun suunnitelmat ei etene. Usein vain ihmetellään, että miten tässä näin kävi. Toi tyyppi ei ollutkaan messissä. Ihmisiä näkee erilaisissa yhteyksissä. Näistä tilanteista sitä luulee oppineensa jotain ihmisestä. Aina sitä kuitenkin yllättyy yhtä paljon, kun tajuaa, että vahva ei ollutkaan vahva. Vain esitti sellaista. Päälle päin iloinen ja pirteä ei todellakaan ole sitä, miten näyttäytyy. Sisällä on hauras ja epävarma, pelokas ihminen. Myyntipuheet treffeillä tai työpaikkahaastattelussa olikin vain myyntipuheita. Syitä tuolle kasvukäyrälle löytää pitkin perinteisiä traumoja, aina sieltä kotikasvatuksesta, niihin myrkyllisiin suhteisiin. Elämä myös tarjoilee pyytämättäkin, kun se Juoppo tulee kylkeen, jos on tullakseen.

Terveys, työ, suhteet ja ympäristö. Siinä jo ihan tarpeeksi kuormitustekijöitä.

Kirjoitin aikanaan esittelyyn, kuka olen ja mistä tulen. Kerroin, että olen oppinut monia asioita matkalla, mutta vain koska oppitunnit olivat tarpeeksi perusteellisia. Osa on selkeästi vieläkin oppimatta. Päällimmäisenä kelluu se, että kaikki parhaat opit kumpuavat jollain tavalla elämäntuskasta. Tiesitkö, että bussilla pääsee matkustamaan ilmaiseksi, kun kertoo, että etsii äitiä. Ruokaa saa ilmaiseksi, kun kehtaa kertoa tarpeeksi surkeasti, että ei ole syönyt moneen päivään. Koulukiusaamisen saa loppumaan, kun pyytää apua sellaiselta taholta, joka lopettaa kiusaamisen yhdellä lauseella pysyvästi. Todelliset ystävät paljastuvat pyytämällä ystävän apua. Puolison oikeat rakkaudentunteet paljastuvat rakkaudellisilla teoilla sinua kohtaan. Ihminen arvostelee kirjan aina kannen perusteella. Ihmiset, jotka eivät ole itse rakentaneet yhtään mitään, antavat sinulle helposti rakennusohjeita. Mikään ei tee sinua yhtä hauraaksi, kuin lapsiesi kasvukivut ja intuitiosi varoittaa sinua usein todella, mutta et ole oppinut vielä kuuntelemaan.

Jos jotain mitä kaipaat ei ole, tee se itse.

Mikään ei ole pahempaa, kuin toimettomuus. Se suorastaan halvaannuttaa. Viivyttely johtaa lisääntyneeseen viivyttelyyn. Paras tapa saada aikaiseksi on aloittaa. Kylvä keväällä tai kerjää syksyllä. Tänä aikakautena pitää opettaa kylvämistä enemmän kuin koskaan. Siksi, että helppo raha, jota lainaajat sinulle tarjoavat, on tarkoitettu tekemään sinusta ikuinen kerjäläinen. Mietipä tuon vaikutusta mielenterveyteesi. Tulet kyllä hyväksi jommassa kummassa. Valinta on jokaisen oma. Ymmärrän kyllä. Kaurapuuro alkaa maistumaan puurolta, jos mitään muuta ruokaa ei ole. Elämässä pitää olla sensaatiota, koska muuten kuolee eläessään. Sanoisitko kiitos, jos kaurapuuro olisi ainoa ruoka mitä on enää olemassa, vai vetäisitkö itsesi hirteen. Vai kysyisitkö ehkä, löytyykö jostain vielä suolaa.

Kysy niin saat.

Se on just niin yksinkertaista. Kysy ja sitten jatkat kysymistä, kunnes onnistaa. Ole kuin muurahainen. Ei ole olemassa tuon parempaa filosofiaa elämällesi. Yli, ali, ohi, läpi. Haluat jotain, rahaa, terveen mielen, rakkautta. Et vain vielä tiedä mitä sinusta pitää tulla saadaksesi sen mitä haluat. Se miten opit ajattelemaan, määrittelee tulevaisuutesi.

Vettä vihannut ei halunnut kastua, ennen kuin kehtasi vietellä elämänsä rakkauden, joka yksi päivä sanoi. ”Kulta, jokainen vesipisara, joka sinua koskettaa, olen vain minä suutelemassa ihoasi”. Arvatkaapa miltä sade tuntuu hänestä tänä päivänä. Mietipä tuota, kun seuraavan kerran näet jonkun tanssivan suupielet hymyssä ja onnesta soikeana siellä sateessa.

Kotielämä, parisuhde, työpaikan fiilikset ja lasten kasvatus onnistuu parhaiten, kun ihmisistä ollaan kiinnostuneita.

Eräs minua erityisen paljon kasvattanut esimieheni sanoi minulle kerran ”Antti, onneksi sinulla on lapsia, niin olet vihdoin alkanut antaa ihmisille myös vähän olkapäätä”. En heti tajunnut mitä hän tuolla tarkoitti, mutta opin kyllä nopeasti, kun tuo muutti ajatteluani vielä inhimillisempään suuntaan. Tiesitkö, että olet vähintään itsesi johtaja ja yksi tärkeimmistä kysymyksistä jokaiselle johtajalle on seuraava.

Mitä odotat minulta ja mitä minun on syytä odottaa sinulta?

Mietipä tuota hetkinen. Kysymyksen voima on aivan yhtä voittamaton, kuin itse hymyn voima. Suurin osa työpaikkojen ja parisuhteiden ongelmista johtuu odotuksien kommunikoinnin ja niiden oikein toimittamisen puutteista. Tilivelvollisuus pitää opettaa heti ja niin luonnolliseksi osaksi arjen keskusteluita, että kenenkään mielestä hihna ei voi olla vinossa tai luistaa. Sen tunnistaa jo kaukaa, siitä vinkuvasta äänestä.

Ai miten niin?

No, jos lahjavaatimuksillaan pahennusta aiheuttanut morsian olisi ymmärtänyt vastata kalliin häälahja pakkonsa aiheuttamaan somekritiikkiin, vain vastaamalla ”ei tarvitse sit tulla” kiukuttelun sijaan ”rakkaat ystävät, tarvitsen teitä ja tämä minulle todella tärkeää”. Piste ja hiljaisuus. Olisi hän todennäköisesti saanut enemmän vaivaa näkeviä osallistujia paikalle ja parempia lahjoja, sen sijaan, että suurin osa jättää tulematta morzillan häihin.

Ihmisten kohtelulla on kaikki merkitys.

Suurin syy ihmisten huonoon itsetuntoon on huono henkilökohtelu. Sama syy on suurin ihmisten työpaikan ja puolison vaihdattaja. Jos et vielä osaa kommunikoida, niin nyt on hyvä aika aloittaa oppiminen.

Älä koskaan aliarvioi saavuttamisen vaikutusta vahvistuvaan itsetuntoosi.

Oli sitten kyseessä, vaikka vain se huominen kävelylenkki ennen lounasta. Arvaatko, miten iloisia ihmisiä on työpaikoilla, joissa panostetaan hyvinvointiin, välitetään varman lämpimällä otteella ja opetetaan uusia parempia tapoja. Siellä näkee melkein luovuttaneita ihmisiä, jotka eivät olleetkaan menetettyjä tapauksia. Kehonkoostumusmittaus on ollut suurin yksitäinen innostuksen aihe ja on ollut ilo seurata, miten porukan ruoto suoristuu ja mieli vahvistuu. On aika sanoa, mä haluun kans.

Sitä pystyy kaikkeen muuhunkin ja ihan uudella virralla.

t. Antti

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"