Et sinä pelkää paholaista, kun olet koko elämäsi tapellut demoja vastaan.

12.11.2023 | Johtajan kirje

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"

Johtajan kirje

Kaikki meistä ovat käyneet kanveesissa. Jos luet tätä kirjettä, se tarkoittaa, että nousit ylös ja jatkoit elämää. Et ehkä voittanut sitä edellistä matsia, mutta kamppailit oikeasti vain sitä demonia vastaan. Sitä ääntä, joka sanoo, että sinusta ei ole mihinkään. Sama ääni yrittää houkutella sinua ties mihin, sillä varjolla, että se sattuisi olemaan juuri se mikä sinuun toimii. Useimpiin toimii. Ihmiskunnan suurimmat salaisuudet olisi käsiesi ulottuvilla, mutta suurella todenköisyydellä hukkaat vain aikaasi väärään leipään ja sirkushuveihin. Olen kuluneella viikolla kuullut taas useamman kerran, kun ihminen miettii kummituksia sinne missä niitä ei ole, vai siirtääkseen itselleen tärkeää ja elämää parantavaa toimintaa tuonnemmaksi.

Aika on vakio, valinnat vaihtuvat.

Tarvitaan pitkävaikutteisempaa dopamiinia, siis jotain mikä antaa aivoillesi jotakin odotettavaa pitkälle tulevaisuuteen. Suurin ongelma tulee olemaan kurinalaisuus. Heikot hetket saattavat muuttua pysyviksi ja ympäristötekijät painavat sosiaalisessa vaa-assa sinut tekemään vääriä päätöksiä. Heikko itsetunto on kuitenkin se onnistumista määrittävä tekijä. Ai miten niin? No, jos et ole vankilassa, saat valita seurasi ja jos et pysty siihen yksin, niin löydät kyllä apua. Heikon itsetuntosi vuoksi, sinä jätät vain pyytämättä apua. Kyllä sinä löydät ihan mitä vaan, kun jatkat. Nyt elettävä pikasomen ajanjakso ei vain tue sitä, että palkintoja ei tule välittömästi. Siis vuoden tai kahden päästä tapahtuva ilon aihe ei liuota tähän hetkeen tarpeeksi dopamiinia, johon olemme tottuneet. Käsi käy sipsipussilla.

Kaikki maailman tieto käsillä ja et tiedä mikä kirja pitäisi lukea.

Älä huoli, Suurin osa ei lue kirjoja. Miksi sinunkaan pitäisi. Netflix auki ja siinä on hyvä torkkua, kun ei se uni muutenkaan toimi siellä yön tunteina. Minulla on sinulle muutenkin hyviä uutisia. Ei lukemalla tapahdu yhtään mitään. No, ehkä tuska kasvaa. Surullista on tulla tietoiseksi omasta surkeudestaan ja ymmärtää päälle, että se on oma vika. Ihminen ei muutenkaan tykkää yhtään siitä, että joku tulee syyttelemään meitä sormella osoittaen. Mitä tehdä, kun oma sormi osoittaa itseen. Sä mokasit ja tää oli sun syy, sanoo peilikuva. Ei pako paikkaa.

Olen tavannut ihmisiä, jotka halunneet tappaa itsensä. Jopa suunnitelleet oman itsarin. Yhteistä näille kaikille on se, että järkevä keskustelu ei ole mahdollista. Kun joku päättä lopettaa tämän maallisen elon, niin aina ne siinä onnistuu. Jos pääset ennen aikojasi vahingossa jyvälle ongelmista, ymmärrät pian, että tämä ihminen ei ajattele järkevästi. Mikäs sinä olet toista arvostelemaan, kyllä ihmiselle voi tapahtua ihan mitä vaan. Ota selvää, jotta ymmärrät. Älä ole mitään mieltä, ennen kuin on syytä olla. Ainoa vain, että ihminen on niin hätäinen arvostelemaan toisia, että toisen kenkiin on vaikea asettua.

Ympärillä myrskyää, mitä sitten.

Niin se on ollut 6000 vuotta ja tulee jatkumaan ihmiskunnan loppuun asti. Reppana on sellainen, joka luulee, että itseoikeutetut erivapaudet on ansaittu, koska elämä on kurjaa. Edelleen vankilat ovat syyttämiä neroja täynnä, jos niiltä kysytään. Putin on varmaan samaa mieltä, aikanaan siellä ihmisoikeus tuomioistuimessa. Samaa sanoo Zelenskyi, kun kysytään, että miksi lavastit nordstream sabotaasin venäjän syyksi, vaikka itse annoit käskyn tuohon tuhotyöhön. No, Ukrainassa on todellinen hätä. Sodassa kaikki kauheudet tulevat eloon, eikä kukaan välty raiskaukselta. Oli se sitten henkinen tai fyysinen. Mitäs nyt? Lopetetaan näpäytyksenä Ukrainen tuki ja annetaan Putinin ottaa Eurooppa. Ei, ei anneta. Terroristien kanssa ei neuvotella. Silti annat oman mielesi terrorisoida sinua, päivästä toiseen.

Raamatussa on kertomuksia jumalan lahjoista ihmiselle.

Yksi niistä on sellainen, että hän joka monistaa lahjojaan ja tulee tuottavammaksi, hänelle annetaan enemmän. Taitosi tekevät nyt tilaa uusille taidoille. Jos työstät lahjojasi, saat lisää. En ole koskaan itse lukenut Raamattua. Mutta lastenkodissani luettiin opettavaisia tarinoita koulun aamun avauksessa. Ensimmäinen tunti käytettiin aina siihen, että rehtori tai opettaja luki kirjoja meille. Vuosia kuultiin opettavaisia tarinoita, joissa usein mainittiin Raamattu ja joku sen tarina. Jobin kirja oli yksi mikä jäi erityisesti mieleen. Pidän edelleen ajatusta hauskana, että jumala ja saatana tarkkailee maailmaa ja välillä lyövät vetoa, että kumpi saa jonkun nalkkiin. Itsellä heräsi ajatus, että jos maailmassa elettäisiin enemmän raamatun oppien mukaan, olisi maailma aika paljon parempi paikka. Riippumatta siitä, mitä uskontoa kukin edustaa. Inkvisitio ei tehnyt hyvää kyseisen firman maineelle, mutta eipä tuota kukaan juuri enää pahalla muistele. Asioilla on hyvä olla järjestys, usko pois, koska sinä kaipaat tätä rauhaa, jota elät siellä aamukahvia siemaillessasi ja sitä iPhoneasi näpytellessä, niitä tik tokkeja katsellessa. Elämä 6000 vuotta sitten Babyloniassa oli hieman erilaista. Tai ei siitä orjuudesta nyt niin kauaa ole. Sinun iso vanhempiesi vanhemmat ovat nähneet elinaikanaan orjia, ihan täällä kotisuomessa.

Ihmisestä tulee orja, kun hän hyväksyy kohtalonsa.

Lopulta sinulle jää valinta, olla viisaampi, että vältät kaasukammion. Tai valita kävely tyylisi, kun kammion aika koittaa. Nyt on hyvä hetki miettiä, että mitä olet saanut aikaiseksi. Siis muuta, kuin riitaa töissä ja läheistesi kanssa. Usko pois, elämä on osuuksia. Ja jos hallitset käytöstäsi, pistät sivuun aina osan tuloistasi ja katoat puoleksi vuodeksi mukavuuksien ulkopuolelle, niin suurin osa elämäsi ongelmista sulaa pois, eikä palaa enää koskaan. Orjatkin saivat aikanaan osan tuloista itselleen, jos olivat viisaita tekemään tuottavia sopimuksia. Toki Darth Vaderin kanssa tehty sopimus  saattaa muuttua matkalla, mutta ei se Darthin poika ehdi kiinnittää huomiotaan pöydältä putoaviin murusiin, kun on niin keskittynyt ihailemaan imperiumin kultavuorta. Se kimaltaa niin kauniisti. Mitä sitten kävikään. Ahneella oli joku ihan tietty loppu.

Mistä siis itsekuri, jolla taot luusi raudasta.

Elämä harvoin on sellaista, että voit luoda systeemin, joka toimii luotettavasti. Ihmisellä on tapana etsiä mukavuutta ja keinoja kiertää sääntöjä. Poliisilla on tiukat kuntoisuusrajat, mutta ei yhtään poliisia koskaan saanut kenkää sen takia, että on lihava. Meni ne kuntotestit sitten ihan, miten vaan. Jopa jäykässä sääntösuomessa on joustoa. Samalla tavalla käy siellä sinun mielessäsi.

Itsekuria siis tarvitaan ihan joka päivä. Paras ratkaisu on olla rehellinen, mutta huomioida samaan aikaan myös tunteet. On vaikea olla raudanluja, kun kärsimys kasvaa tarpeeksi. Rehellisyys on hyve, mutta ole varovainen, että et loukkaa ihmisiä matkalla. Ei ole kiva olla oikeassa, jos sen seurauksena tulee turpaan.

Vain harjoittelemalla tulee mestari.

Mitä uutta olet harjoitellut viime aikoina. En nyt tarkoita sitä tuttua harrastusta, jossa opettelet seuraavaa liikettä, vaan sitä aivan uutta. Katsos, kun ei keskustelun taso siellä puolison kanssa nouse, jos et käytä parempia lausemuotoja. Suurin osa elää ilman tarpeidensa tyydyttämistä, vain koska ei osaa kommunikoida tilanteen vaatimalla tavalla. Haluaisit parempaa henkistä yhteyttä, mutta kiukutteluksi menee. Väärinkäsitys on yksi turhimmista ristiriitojen aiheuttajista missä tahansa suhteissa. Oletko koskaan tavannut ihmistä, joka tahallaan haluaa loukata itselleen tärkeää ihmistä. Aivan, en minäkään. Ihminen haluaa, että elämästä tulee parempaa. Siellä koulussa opetetaan lukemaan ja laskemaan, mutta mielen prosessointia ei opeteta missään. Psykologi kyllä käsittelee aihetta, mutta sinun ja kavereidesi kohdalla vasta siellä vastaanotolla.

Harva on kysynyt puolisoltaan, että kulta, miten haluaisit kuulla tämän asian.

Ja sitten toimii sen mukaan. Jos muisti ei toimi, niin kirjoita ylös. Ei se puoliso muista koko asiaa enää puolen vuoden päästä, mutta mietipä ilahtumista, kun sinä muistit. joskus puoliso toivoo kerran elämässään saavansa lahjaksi jotain todella tärkeää, jotain kallisarvoista tai vaikeasti saatavaa. Kuten sitä, että sinä olet puhunut hyvää hänen selkänsä takana ja hän kuulee siitä kiertotietä. Syy päivän hymyyn järisyttää sydänjuuria ja hitsaa jotain, mikä ei helpolla tuhoudu. Mietipä nyt asia toisin päin.

Koska viimeksi sanoit puolisostasi jotain hyvää tuntemattomalle?

Syy ihailemattomuuteen on yleensä aivan tosi. Mitä ihailtavaa olet tehnyt. Harvoin kuulemme kahvihuoneissa niitä tarinoita, joissa puolisot kertovat uskomattomista urotöistä, joita puolisot ovat heitä huomioidakseen tehneet. Muista tunteet. Sinun onnesi voi olla totta, mutta joku toinen menee vessaan itkemään, kun ei heikon itsetuntonsa vuoksi pysty elämään sitä kaipaamaansa elämää. Kerro vaan, jos joku kysyy. Mutta älä korosta itseäsi. Muista, että tulokset puhuvat aina puolestaan. joskus ihminen tarvitsee hieman kannustusta ja vinkkiä. Sitten alkaa tapahtumaan.

”Maija, ompa sulla kiva uusi vaimenperä” Joo, mun mieheni takoi sen mulle, kun kerran näin mainoksen, mutta ne olivat jo loppuneet. Tänään aamulla, kun lähdin kotoa, niin mulle oli ilmestynyt avaimiin tällainen lisuke. Mies sanoi vain, että hauskaa päivää rakas”. Ooooooi, sydämet sulaa. Hetken maailma on ihmeellinen. Ei niiden taikatemppujen aina tarvitse olla katoavia lentokoneita. Joskus se on viesti ystävälle, juuri oikeaan aikaan.

Usko nyt, kaikki taikatemput pitää ensin harjoitella ja sitten tehdä. Ei edes suuri ja mahtava Merlin osannut aluksi yhtään mitään.

Ei siitä mitään hyötyä olisi, harjoitella uusia taitoja. Koska ajattelit aloittaa?

t. Antti

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"