Elämässä on vain yksi oikea vauraus, kaikki muu on vain huonoa itsensä johtamista.

21.5.2023 | Johtajan kirje

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"

Johtajan kirje

Kiitos tästä viikosta. Mitä opin työstä ja elämästä.

Tiedätkö mitä on itsensä johtaminen? Tiedätkö mitä on hyvä parisuhde? Usein luennoillani näitä kyselen. Aina vastaus on väärä, ellei asiaa ole jo joskus kunnolla sparrattu. Kaikki johtaminen on vain yhtä asiaa. Ajatuksiin vaikuttamista. Mitään ei tapahdu ennen ajattelua. Se, että loukkaat itseäsi tai toista ihmistä, on vain huonoa johtamista. Ettekö tule molemmat tule samaan lopputulokseen aakkosten järjestyksestä? Aivan, esitystyyli onkin sitten jo ihan toinen juttu. Nyt puhutaan käytösvalinnoista.

Muutat tapojasi, kun ymmärrät paremmin.

Tekopirteä hymyilee, koska on tottunut sillä selviytymään. Esittänyt siis vuosikausia, että kaikki on hyvin. Näitä tarinoita, kun kuuntelee näin jälkeenpäin, sitä miettii vain yhtä asiaa. Miten ihmeessä ihminen sokeutuu ja antautuu niin helposti. Vääristyneen hymyn takaa paljastuu usein todellinen herkkis. Sellainen, joka todella tarvitsee hyviä ihmisiä vierelleen. Ja kaikkien rangaistusvuosien jälkeen jo ihan rehellisesti myös sen jo ansaitsisi. Muuten kukoistus ei onnistu. Se itsetunto ja itsearvostus pitää rakentaa uudelleen. Katsos, jos olisi ollut silloin joskus tarpeeksi vahva, niin olisi juossut jo kauan sitten siihen elämään, jota pitääkin elää. Mutta lapsen kasvatus ei sitä tuottanut ja nyt se vauras puolisiso ei tuo kenellekään onnea. Ei ne talot ja autot ole mitään muuta, kuin sääsuojia, jonka mukavuuteen ihminen pahimmillaan vuodattaa kärsimyksensä. Materiaali ei lopulta tuonut mukanaan muuta kuin stressiä ja murhetta. Joko, kiristyksen, homeen, osituksen, tai perinnönjaon muodossa.

Jossain matkan varrella unohdit itsesi. Ja usko pois, ei sinun lastesi vuoksi tarvitse uhriutua. Lapset pärjäävät kyllä. Usko nyt. Monella kymmenellä tuhannella, ihan vaan suomalaisella lapsella, kuten minulla, ei ole ydinperhettä, eikä omia vanhempia kasvattamassa. Onneksi on järjestelmä. Ah, lastenkodin pelastus. Hyvin siinä käy joka tapauksessa. Tarvitaan toki hieman opettajaonnea. Väärä valmentaja sinulle ja korkeakoulu voidaan käydä myös rikoksen polulle. Mietipä tuota hetki. Miten ne ihmiset sinuun vaikuttaa. Ihan kuten väärä puoliso.

Tarvitset vahvan itsetunnon ja sitä on jaettu todella vähän, saatavuuden helppouteen nähden.

Otsikko sanoo, että on vain yksi oikea vauraus. Ja se on se, kuinka perusteellisesti koet elämäsi antoisaksi. Miten imet kokemukset itseesi ja nautit niistä. Vain syvällinen kokemus on pääomaa, jota ei voi ottaa pois. Hyvin vietetty aika ja rakkaat muistot. Ystävien kanssa olo aikaa pitää kaivata. Muuten ne eivät ole syvällisiä kokemuksia. Aika moni vuotaa kuiviin väärässä seurassa. Ja kyllä sinäkin homehdut aikanaan, kuten se sääsuoja, jossa nyt yösi vietät. Tämäkin vain, jos huoltoa ei laiminlyödä ja suojaa ei pureta ennenaikaisesti. Sinäkin voit lähteä täältä ennen aikaisesti. Olisiko aika olla läsnä hetkessä?

Ai mistä se vahva itsetunto tulee, jos sitä on kerran niin helposti saatavilla?

Jos olisit lukenut kirjani, Johtajan kirjeet – Ajatusten herättäjä, niin tietäisit. Tietäisit paljon muutakin. Tarvitaan viisautta ja sitä tulee itse kokemalla tai toisten kokemuksista. Kun joku on selviytynyt samasta, kuin missä nyt vellot, voit keskustelemalla saada lääkettä päänsärkyysi. Toinen vaihtoehto on käydä itse vaan kokeilemassa. Mutta koska pelottaa, niin tuskin ajattelet riittävän täysipäisesti, että kokeilusi onnistuisi kerralla. Kun tarpeeksi ottaa iskua vastaan, alkaa väistäminen tuntua hyvältä vaihtoehdolta. Sitten, kun tarpeeksi isketään, alat iskeä takaisin. Tuo on se hetki, kun vahvistuminen alkaa. Minä olen arvokas, minua pitää suojella. Traumasta ei vapaudu ilman uutta traumaa. Lihasta pitää treenata, tulee kipeää ja sitten mennään uudestaan. Traumakierre on tarvittava kasvun mahdollistamiseksi. Ihan kaikessa. Jokaisen mieli on traumatisoitunut. Sitä kutsutaan elämäksi.

Mitä tarvitaan nyt.

Unelmia, tavoitteellisia suunnitelmia, aktiivisuutta ja päivittäisiä kurinalaisuuksia, jotta sinusta tulee se, mitä olet sisimmässäsi. Tämä ei onnistua väärässä seurassa. Puolisot ovat parhaimmillaan, kuin kaksi isoa tammea, jotka seisovat jykevästi yksinään, mutta juuret ovat kiertyneet vahvasti puolison juurien ympärille. Lämpöön ja kosketukseen. Jatkuva muistutus siitä, että ole yksin. Tukea, kun sitä tarvitsee, mutta vahvasti omillaan seisten. Toinen tuo lisää ja yhdessä ollaan enemmän. Te vahvistutte yhdessä.

Yksi oma tavoite oli viedä Virve voimailun mestariksi. Saan saman myös itse siinä samalla.

Elämää pitää siis suunnitella yhdessä ja siellä ei voi tavoitella vain toisen etua. Molempien pitää saada ja sopivassa suhteessa. Hyvään suunnitelmaan kuuluu se, että tiedetään missä mennään. Ja joskus se tarkoittaa sitä, että toinen ottaa hetkeksi askeleen taaksepäin, jotta puoliso pääsee suunnitelmassa eteenpäin. Sitä on puolison tukeminen. Parhaimmillaan mennään samaan aikaan yhdessä eteenpäin. Asiat ei usein ei tule kuitenkaan menemään suunnitelmien mukaan. Tästä lisää seuraavassa kirjeessä. Sen nyt lupaan. Tästä tulee muuten liian pitkä kirje tämän kirjeen tarkoitukseen.

Olen vuosia haaveillut oman kunto- ja valmennuskeskuksen perustamisesta. Olen niin valmennus tyyppinen ihminen, että on pakko päästä luotsaamaan ihmisiä filosofian lisäksi myös vahvistumisen polulle kehonkulttuurin osalta. Pysyy itsekin ajan hermolla. Yhdistää siis yksilöt, työpaikkojen hyvinvoinnin edistäminen ja työyhteisöjen koulutus kaikki yhteen nippuun. Tulee suorituskykyisiä ja henkisesti vahvoja ihmisiä. Eläke-vakuutusyhtiöt kiittää!

Mikään ei ole tuottavampaa kuin vahvistua, joten toiseksi parasta on nähdä toisen ihmisen ruodon suoristuvan ja kasvavan vahvaksi. Ehkäpä siinä sivussa tulee valmennettua joskus muutama tuleva mentaalisfyysinen mestarikin. Olen erittäin yhteisöllinen ihminen, joten on vain luontaista, että elämää suunnitellaan siihen suuntaan. Tämä on kutsu sinulle, tule mukaan.

Aika monen ihmisen elämä olisi parempaa tavoitteellisen hauskanpidon muodossa, ja varsinkin voimailun parissa. Sieltä sitä vahvaa itsetuntoa tulee.

On muuten todella kivaa, kun vanhat treenikaverit vuosien takaa, laittavat voimailu videoitaan ja kysyvät mestarin tekniikkaneuvoja. Saan tehdä sitä mitä kosmos minulta odottaa. Tykkään. Siinä sulle sitä vahvaa itsetuntoa!

Ruoto on suora:) Sulle kans?

t. Antti

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"