Ei voi kuin ihmetellä tuota hukkaenergian määrää, jonka ihminen päivittäin käyttää turhiin tunnekuohuihin!

5.12.2022 | Johtajan kirje

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"

Johtajan kirje

Kiitos tästä viikosta! Mitä opin työstä ja elämästä.

Ei voi kuin ihmetellä tuota hukkaenergian määrää, jonka ihminen päivittäin käyttää turhiin tunnekuohuihin antaessaan mielensä pahoittua.

Teini tuli koulusta kotiin, kuin myrskyn merkkinä ja syy tähän oli kaverin mieltä pahoittava käytös. Ensi alkuun huvitti hetken tuo draama ja dramatisointi ja sitten harmitti toisen puolesta. On tuo kuohunta sen verran kuluttavaa siellä ihmisen mielessä. Noinhan se usein on, joku käyttäytyy huonosti ja toinen pahoittaa mielensä. Omia tunteita ei osaa käsitellä ja reagoivana olentona sitä vain timahtaa ja timahduttaa toisia ympärillään. Oma reaktiivisuus voi siis toden teolla täysin vahingossa tuhota ihmissuhteet ympäriltäsi.

Pitää oppia tunteiden käsittelyä ja tunteiden hallintaa, niin toisten kuin omien. Kun joku sinua loukkaa ja sinä päätät olla loukkaantumatta, niin miten toinen ihminen voisi enää tehdä päätöksen, että sinähän loukkaannut? Aivan, ei tee. Aika monesti vain otamme toiselta rangaistuksen heidän virheistään, kun sinä päätät loukkaantua, jos niikseen tulee. Tunteiden hallinta on vaikeaa, sen verran helposti koulimattomat tunteet ottavat meistä valtaa.

Joskus pitää hieman vouhottaa ja päästää höyryjä. Patoutunut energia pitää purkaa. Tähän tarvitaan keinoja ja mielellään sellaisia, jotka eivät tuhoa ihmissuhteita ympäriltä.

Kuinka antaa anteeksi jollekin, joka on sinua satuttanut?

Älä lähde siihen kuluttavaan taisteluun. Teet vain sen mikä on helpointa sinulle.
Vihaisuus on se rangaistus, jonka annat itsellesi, toisten tekemistä virheistä.
Ne kenelle et anna anteeksi, majoittuvat vuokralle asumaan sinun etuotsalohkoosi ja vielä ilmaiseksi. Miksi ottaisit päähäsi asumaan ketään, josta et tykkää ja vielä ilmaiseksi, kun eivät maksa edes vuokraa? Älä anna anteeksi, vaan mene näiden ihmisten psyykeen ja pohdi miksi he käyttäytyvät näin, opi ymmärtämään heitä. Osaat sitten ainakin varautua. Osa kun joutuu aina kokemaan, jotta muut saisivat lääkkeen. Muista, että satuttajat eivät ole yhtä älykkäitä kuin sinä! He eivät ole yhtä kykeneväisiä myötätuntoon, kuin sinä. Heillä on omat ongelmat ja traumat, jotka supistavat pienen mielen tyhmäksi, eikä pieni tyhmä mieli tee palveluksia oppimismahdollisuuksille ja henkiselle kasvulle. Tuo tehtävä jää vapaudenrajoittamistoimien ohessa meidän tukitoimillemme, jotka tähtäävät ymmärtämiseen ja myötätuntoon, josta jokainen voi itse yrittää ponnistella kohti kanssakäymisen parempia käytöstapoja, jos ei ole vielä kussut omiin muroihin siten, että mahdollisuuksia ei enää anneta.

Jeesus kristus käänsi toisen posken, jotta antoi vielä mahdollisuuden muutokselle ennen jumalan vasaran tipahtamista. Aikido opettajani joskus sanoi, että on se vaan magee fiilis kävellä pimeällä ilman pelkoa. Armeijassa kouluttaja sanoi, että älä jää sinne jäälle makaamaan, heti roihun eteen. Työkaveri tuli rajusti puolustamaan, kun minusta puhuttiin pahaa. Aika paljon energiaa menee hukkaan murehtien asioita, joihin et voi vaikuttaa. Onneksi meillä ihmisillä on kieli ja voit kertoa toiselle ihmiselle ongelmistasi.

Niin kauan kuin henki kulkee, on vielä aikaa elää!

Kyetäksemme elämään kukoistavaa elämää epävarmassa maailmassa, meidän tulee:

1) Tuntea itsemme, jotta vahvistamme itsetuntoa ja tulemme tietoisiksi siitä, miten reagoimme ja tunnemme eri tilanteissa ja voimme päättää miten suhtautua elämän varrella vastaan tuleviin tilanteisiin. Samalla vahvistamme omaa toimeenpanokykyämme voimattomuuden kokemuksen sijaan. Itsensä tunteminen vaatii todellisuuden kunnioittamista. Luiskahtaminen itsensä pettämisen ja itselleen valehtelun tielle vie pohjan kestäviltä ihmissuhteilta ja vuorovaikutukselta. Rehellisyys itselleen on tärkeä askel vahvassa itsetunnossa.

2) Luoda toisiin ihmisiin yhteys, joka perustuu rakkauden inhimillisyyttä luovaan voimaan ja mahdollistaa identiteetin kehityksen ja henkisen kasvun muutostenkin keskellä. Vuorovaikutus tarvitsee turvallista tilaa käsitellä yhteisiä asioita totuudella, hyvyydellä ja kauneudella. Ole sillanrakentaja.

3) Ymmärtää elämän todellisuus luomisen ja luoduksi tulemisen yhtenäisenä ja katkeamattomana prosessina, jossa aukeaa jatkuvasti uusia mahdollisuuksia syntymän, kasvun ja kuoleman myötä. Ihmiselämän tekee mielenkiintoiseksi, ei varmuus ja täydellisen muuttumattomat olosuhteet, vaan odotus, jännityksen kihelmöinti, yllätykset, toivo, suunnittelu ja unelmat.

Näiden ihmettelyn ohessa anna luovuuden ja intuition roihuta vapaana.

T. Antti

Tämän syksyn hittikoulutus on vastuullinen työkäyttäytyminen ja elämäntapamuutoksiin potkua antava erittäin mielenkiintoinen inbody 970 kehonkoostumusmittaus, herätys luennon kera.

Valmennolta saat nämä molemmat. Olehan yhteydessä?

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"