Ei sinua haudattu elävältä, sinut vain istutettiin uudestaan kasvamaan!

12.1.2023 | Johtajan kirje

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"

Johtajan kirje

Kiitos tästä viikosta. Mitä opin työstä ja elämästä.

Joskus pimeys laskeutuu ylle ja sinusta tuntuu, kuin olisit pudonnut pimeään kaivoon ja multaa tulee naamaan. Älä kuitenkaan erehdy luulemaan, että sinut olisi nyt elävältä haudattu. Sinut on vain istutettu uudestaan kasvamaan.

Useimmat kaivoon putoamisen vaarat olet elämässäsi nähnyt jo kaukaa. Miksi et sitten reagoinut heti. No, sitä oikein reaktiivisuutta joudutaan harjoittelemaan. Reaktiivinen osaa kyllä helposti olla tunteeton ja loukata toista, mutta osata sanoa oikeat sanat. Siinä hyödyllinen taito. Ymmärrän täysin, että et toimi oikein, jos et tiedä miten toimia. Asiat tapahtuu ja myöhemmin vain ihmettelet, kuin silmänsä menettäneen sadun lintu konsanaan, että miksi annoit tämän tapahtua itsellesi. Suurin syy tapahtumien kulkuun on itsetunnon puutteet. On aika alkaa vahvistamaan sinua.

Muistatko vielä mistä itsetunnon puutteet johtuvat? No, muistutetaan.

  1. Ei suunnitelmia parantamaan elämääsi.
  2. Ei päivittäisiä kurinalaisuuksia kasvattamaan itseäsi kohti sitä parempaa.

Onnistumisusko on suoraan verrannollinen odotuksiin = Motivaatio.

Lakkaat sijoittamasta, jos näkymissä ei ole lupausta palkkioista. On siis vaikea seistä iloisesti selkä suorana ja olla ylpeä itsestään, jos mitään hyvää ei ole tulossa. Kerropa nyt, kuinka vahvaitsetuntoisesti sinusta huokuu energiaa kateellisten kiusaksi. Usko nyt, sinulla pitää olla suunnitelma toiminnalle, niin itsellesi, kuin työyhteisölle.

Tässä ne neljä T-kirjainta, jotka kaikki tulee olla huomioitu.

  1. Terveys
  2. Työ
  3. Työyhteisö
  4. Tilanne elämässäsi

Nämä jakaantuvat vielä jokainen useampaan alakategoriaan, mutta jo tämän kirjeen pituutta säästäen, ymmärrät jo noista, että työtä on tehtäväksi.

Heikon itsetunnon vuoksi usein koetaan kelpaavan vain silloin, kun miellytetään muita. Että, ei tulisi pettymyksiä. Pettymykset kuuluvat elämään ja vain niiden kautta kasvat vahvemmaksi. Siemen pitää haudata, jotta jotain voisi kasvaa.

Ai, että tykkään lauseesta. Jokainen kylvää keväällä tai kerjää syksyllä.

Moni odottaa elämässään, että tulisi joku, joka laittaisi valot päälle. Minä ehdotan, että sinä laitat ne valot päälle, koska paras diili on tehdä sinusta vahva. Minä pidän huolta itsestäni, jotta voin pitää huolta sinusta ja sinä teet saman minulle. Ai, että. Alkaa suorituskyky nousta uusille siiville ja porukka ympärillä kiinnostua uudestaan.

Huonointa mitä itsensä parantamisessa voi tapahtua on se, että sinusta tule vaan tosi vahva.

Valmentajani sanoin, ei huono diili!

Oletko ajatellut mitä se vahva uudistunut sinä saa aikaiseksi kaikissa noissa neljän T.n osa-alueissa. No, on aika alkaa ajattelemaan. Unelmoinnista kaikki alkaa.

Olen ihan varma, että jokainen meistä haluaa elämästä tulevan parempaa. Vai oletko tavannut joskus ihmisen, joka haluaa, että elämästä tulee huonompaa?

Oletko sulkeutunut mieli, vai olisitko valmis antamaan itsellesi mahdollisuuden? Miten hyvin tunnet itsesi ja sen, miten kehosi voi? Mittaamalla selviää, niin ne muutkin tekee. Kehoa voi mitata ja mieltä voi mitata. Kuvittele miltä tuntuisi, jos olisi kivaa odotettavaa? Mikä vaikutus sillä olisi itsetuntoosi ja elämääsi, kun onnistut elämäntapamuutoksissasi ja vahvistamaan mieltä kestämään myrskyt? Koska olisi sinun mielestäsi hyvä aika aloittaa valmentautuminen, itse ja työkaverin kanssa?

Arvaan, että et ole kiireissäsi, siellä selviytymisen paineitten keskellä juuri pystynyt tekemään muuta kuin miettimään. Vaihtoehtoja sinulla on aina.

  1. Jatkat ihmedieetin etsimistä.
  2. Et tee mitään.
  3. Aloitat mittaamaan kehonkoostumusta ja tekemään, kuten ohjeistetaan.

Oman kokemukseni mukaan olen tässä elämässä tavannut vain kahdenlaisia ihmisiä. Heitä kenelle nostalgia tuo turvallisuutta, ja heitä, ketkä varmistavat tulevaisuuden kehityksellään. Minä veikkaan kuitenkin, että sinä olet niin kuin minä. Ihminen, joka tarvitsee vain hieman tönäisyä oikeaan suuntaan ja parempia ajatuksia. No, kyllä siinä hieman tilivelvollisuuttakin tarvitaan, muuten et pistä tapahtumaan. Minä tiedän mistä puhun. Etkä sinäkään halua heittää aikaasi hukkaan ja aivan varmasti haluat, että asiat paranee. Oli sitten kyse sinusta, työpaikan olosuhteista, parisuhteesta tai lasten kasvatuksesta. Kukaan, joka on kokeillut parantaa itseään ja saanut tapahtumaan, ei ole joutunut pettymään. Jokainen askel oikeaan suuntaan tekee sinusta paremman ja se näkyy selän suoristumisena, sen iloisen hymysi lisäksi. On kiva tunne uskaltaa katsoa ihmisiä rohkeasti silmiin. Hurmata oma puoliso uudestaan tai uskaltaa hurmata se seuraava elämänkumppani vierelle. Niin, suoraselkäinen hymy tekee kiinnostavaksi.

Pitkään olen itsekin kääntänyt katseeni pois, kun ei kestänyt katsoa sinne sielun todellisuuteen. Ei omaan, eikä toisten. Rohkea ja vahva sinä uskaltaa katsoa syvälle ja se tuntuu todella hyvältä. Aivan kuten rakkaus, sen kuuluu tuntua todella hyvälle, vaikka se tietysti myös pelottaa. Niin kuuluukin, jännitys on osa välittämisen hintaa. Tärkeät asiat jännittää. Älä murehdi turhia, sinua kyllä autetaan. Sinun pitää vain uskaltaa kertoa mitä mietit. Ja se ei muuten maksa mitään. Kaikkeen löytyy ratkaisut. Useimmat meistä eivät halua jäädä ilman. Siis elämän tarjoiluista. Ja elämä kyllä tarjoilee, sinun vaan pitää uskaltaa ajatella oikein ja valita se, että aloitat kiinnostumisen.

Joskus esihenkilöltä pitää kysyä miten menee, ennen kuin burnout ja kyynistyminen vie mennessään. Toisaalta esihenkilö painii monesti uskalluksen kanssa, kun pitäisi keskustella työkavereiden kanssa ja vaikka mistä. Ei vaan tiedä miten tehdä sitä ilman riitaa. No, sitä varten on koulutusta. Työkavereita on muuten jokainen ihminen kenen kanssa töitä teet. Tasosta riippumatta.

Sinunkin nimesi voi olla pelastava enkeli = Tervetullut ihminen.

Minulla on sinulle hyviä uutisia. Et ole yksin tilanteesi kanssa. Ja tiedät takuulla, että jotain tarvitsee tehdä. Onnittelut siitä, että tiedät nyt mikä ei toimi. Olisiko aika kokeilla seuraavaksi jotain toimivaa?

Tekisitkö minulle pienen palveluksen. Laita minulle sähköpostilla ajatuksia tilanteestasi siellä kotona ja työpaikalla. Jos et tiedä mitä puhua muiden kanssa, niin kirjoita siitä minulle. Siitä on hyvä aloittaa!

antti.nevalainen@valmento.fi

Uusi vuosi ja uudet tavoitteet. Ja koska sinä olet avaramielinen aikaansaaja, on yhteinen kehonkoostumusmittaus työpaikalla hauska tapa pistää vauhtia alkaneeseen vuoteen ja samalla saada ohjeita seuraavaan pörssitulosten luvattuun kvartaaliin. Vielä kun tuohon yhdistää vastuullisen työkäyttäytymisen luennon, niin johan alkaa tapahtumaan. Kokeiltu on!

Tai kokeile itse ja vie sinua eteenpäin. Se kun on paras sijoitus mitä koskaan olen itse tehnyt. Valmennus on siis parasta mitä minulle on tapahtunut ja tämä hyvä opettajaonni on pelastanut monta kertaa koko pesueen.

Muista, että minä olen nähnyt enemmän mahdotonta muuttuvan mahdolliseksi, kuin toisin päin. Joten jos se elämänsuunnan muuttaminen ja palkittu työpaikan kulttuurimuutos oli mahdollista tällaiselle ruokansa kerjäämään oppineelle kadulta poimitulle lastenkotilapselle, niin usko pois, että se on mahdollista myös sinulle ja työyhteisöllesi.

Rohkeasti vaan. Jos et ole vielä rohkea, niin olet varmasti, kun minä olen hetken vieressäsi:)

T. Antti

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"