Ahdistus ja viha ovat myrkkyjä, joita itse juot ja odotat jonkun toisen kuolevan.

16.4.2023 | Johtajan kirje

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"

Johtajan kirje

Kiitos tästä viikosta. Mitä opin työstä ja elämästä.

Miten kivaa se myrkyn juonti on? Elämä kun toimii siten, että ainoa, joka myrkyttyy, olet sinä itse. Toki jos jaat ilosanomaa ympäristöön, niin voit viedä jonkun mukanasi, kun levität myrkkyä. Tärkeintä tässä on siis vahvistaa itsetuntoasi sen verran, että ihan joka vinkujaa ei tarvitse päästää omaan verenkiertoon myrkkyään annostelemaan. Tarvitaan itsepuolustustaitoja ja fyysistä suorituskykyä. No mitäs sitten ne ketkä eivät pysty itseään puolustamaan? Aivan. Kiva, että ajatus tuli mieleen. Kertoo terveistä johdotuksista siellä mielessä. Heikompia pitää puolustaa, auttaa ja tukea.

Sitten tuleekin jo miljoonan euron kysymys, ketä sinulla on ympärilläsi?

Miten nuo ihmiset sinuun vaikuttavat? Onko jotain hyvää tulossa? Onko kompassi arvojesi suuntainen? Tarvitaan meinaa monia hyviä asioita tapahtumaan, jotta arvokas elämäsi valu hiekkaan. Puolisot, ystävät, työkaverit, valmentajat ja muut elämään vaikuttavat ihmiset, heillä kaikilla on suuri merkitys. Karu tosiasia on, että väärässä seurassa sinulla ei ole mitään mahdollisuutta elää myrkytöntä elämää, kirjaimellisesti. Myrkyt verestä ovat ihan fyysisesti mitattavissa, kun kortisoli nostaa tasoaan. Pitää siis oppia elämään rankaisematta itseään. Enemmän onnellisuushormoneja verenkiertoon.

Elämä on ihan tarpeeksi haurasta ja vaikeaa jo itsessään.

Eilen keskustelin erään fanin kanssa. Tyyppi siis seurailee minun voimailu-uraani. Tuli ilmi, että jäbä oli aikanaan aloittanut ruokavalion ja treenin, mutta tyypilliseen tapaan kolmen viikon kohdalla oli tapahtunut täydellinen retkahdus. Josta ei enää takaisin noustu. Pudotettu paino oli tullut takaisin ja pitkässä juoksussa tuohon päälle lisäpalkintona vielä +30 kg ylimääräistä. Kaverin fiilis oli käsin kosketeltavasti surkea. Keskustelimme hieman pidemmälle ja kyselin, että minkä tyyppiseen kokeiluun hän oli osallistunut. Hän näytti puhelimestaan pdf tiedostoa, josta manasi, että eihän tästä mitään ymmärrä, kun nuo ruokavalinnatkin on niin vaikeita.

No näytäpä, mikä siellä niin vaikeaa.

Katsoin ruokavalion yläkulmassa olevaa pdf juoksulukua, 96. Siis 96 sivua ruokavaliota. Mistä ihmeestä sinne on edes niin paljon tekstiä edes löydetty. WAU! Kerro minulle kuka lukihäiriötön edes jaksaa lukea 96 sivua putkeen. Puhumattakaan, että reppana olisi sisäistänyt sanaakaan siitä mitä lukee. Tuohan on romaani, eikä mikään ruokavalio. Vastaus olikin, että ei sitä ole jaksanut koskaan edes selata loppuun. Pikainen vilkaisu antoi ymmärtää, että teksti koostui lähinnä ruoka-ainetaulukoista, joiden tarkoitus oli ilmeisesti antaa vinkkejä terveellisistä annosvaihtoehdoista. Yhdeltäkään sivulta ei löydy sovellusohjeistuksia mistään jaksotuksista tai aikataulutuksista.

Kun alkupölähdys oli ohi, kaveri ymmärsi, että näistä päivittäisistä asioista olisi pitänyt saada keskustella, kun ei ne asiat muuten aukea. Valmentaja olisi auttanut heikkojen hetkien ohi ja lisäksi myös harjoitteluliikkeiden oikeassa suoritustekniikassa. Netistä tilattu ruokavalio ei ollutkaan ihan yksinkertainen juttu. Tämä elämäntapamuutos ei siis saanut mitään mahdollisuutta edes alkaa, kun se oli jo kaatunut alkutaipaleen esteratoihin. Nyt ei sitten käydä enää edes treenaamassa, kun ketuttaa ja hävettää, eikä ruokavaliosta ole muuta jäljellä, kuin muistikuva ja miinusmerkintä tiliotteessa.

Tapasin eilen ystävää ja heti tuli hyvä mieli.

Ihminen tarvitsee inspiraatiota, jotta ryhtyisi toimeen. Kummittelevat ajatukset pitää saada ulos myrkyttämästä mieltä ja omat ajatukset tulevasta kirkastaa ystävävalossa. Jokaisen meidän elämässä tapahtuu ja niin myös ystävän. Varsinkin silloin, kun sinua ahdistaa, tulee tuo tunne päästä purkamaan pois ja siihen parhaiten toimii keskustelu luotettavassa ja innostavassa seurassa. Sydän on täynnä kaipauksia, jotka tulee saada täytettyä. Ja mielellään omien arvojen mukaisesti. On todella vaikeaa jakaa elämää ihmisten kanssa, joiden arvot ei kohtaa omien arvojen kanssa. Joutuisit tekemään kompromisseja sellaisten asioiden osalta, että et voisi elää seurauksien kanssa. Elämässä joutuu tekemään valintoja. Samalla pitää muistaa pitää sydän auki, jotta ne oikeat ihmiset voisivat päästä lähelle. Ettet tule vahingossa niin säikyksi, että rakennat suojamuureja. Kun sama muuri, joka pitää pahan ulkopuolella, estää myös hyvää tulemasta sisään.

Jos nyt ajattelet, että kevätauringon paisteessa sinä olisit ansainnut tähän kevääseen jotain kivaa, kuten paremman kunnon ja itsetunnon, olet aivan oikeassa.

Hyvä paikka aloittaa, on Antin ja Virven voimakoulu. Tuohon päälle hieman psyykkistä valmennusta sinua vahvistamaan ja johan alkaa uusi ruokavalio maistumaan. Mitataan kehonkoostumusta säännöllisesti treenien lomassa ja tehdään samat temput uudestaan. Pian sinusta kuoriutuu se mikä siellä on ollut koko ajan piilossa. Vahva ja terveempi sinä. Opit samalla tilivelvollisuuden hauskuudet. Lihakset eivät myöskään haittaa orastavaa ulkonäkö painettasi. Eikä myöskään sitä, kuinka vaivattomasti nouset sohvalta, kun hieman opitaan kyykkäämään.

Tai aina voit tilata meidät myös suoraan työpaikalle ja nostetaan koko porukka sieltä perusselviytymisen suosta seuraavalle tasolle. Mietipä sitä!

Tuohon ajatukseen, mukavaa sunnuntaita ja alkavaa viikkoa.

t. Antti

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"