Voittamisessa on anatomia, missä tahansa elämän osa-alueessa!

16.2.2022 | Johtajan kirje

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"

Johtajan kirje

Kiitos tästä viikosta. Mitä opin työstä ja elämästä.

Voittamisessa on anatomia, missä tahansa elämän osa-alueessa!

Arki tuntuu lyövän turpaan yhtä, jos toista. Vahvimmatkin murtuvat, ja täysin yllättäen. Kun ihminen paljastaa todelliset karvansa, usko kerrasta. Toimi heti. Ainoa asia mikä sinua harmittaa jälkeen päin on se, että toiminut heti kun tiesit. Ja kyllä, me muuten tiedämme aika paljon asioita omasta ja toistenkin elämästä, vaikka kuinka yritetäänkin päivittäin huijata ajatuksemme muualle. Toki vain sen takia, että elämä olisi jotenkin siedettävää. Verhoudumme siis käytännöllisyyteen, totuuden sijasta. No, tee tarpeeksi pitkään asioita pelosta, niin lopulta maksat kaiken takaisin, korkojen kera.

Sain viikonloppuna kuulla sanat ”olet idolini” Aikamoinen tunteiden kirjo heräsi sisälläni. ”Wau, minä olen jonkun idoli”, ajattelin. Nuo sanat koskettivat syvältä. Antoivat voimaa ja virtaa. Luvan olla sitä olen, eikä mitään muuta. Fiiliksellä on merkitystä. Ratkaiseva merkitys. Jokainen työyhteisö nousee tai kaatuu fiiliksen mukana. Lauseen sanoja oli itse kilpailijana ensikertalainen, joka uskalsi aloittaa kilpailemisen sen vuoksi, että minä inspiroin häntä uskomaan, että se olisi myös hänelle mahdollista. Ah, onnistumisuskon voima.

Nostin siis voimanoston suomenmestariksi 13.2.2022 Hämeenlinnassa. Uusin mestaruuteni edelliseltä vuodelta. Rikoin kaikki omat ennätykset ja nousin kultamitalin siivittämänä sijalle viisi, kaikkien aikojen tilastossa. Kyllä oli hieno fiilis nostaa ja tsemppi kaikilta paikan päällä oli hurmoksen nostattava. Aika eri juttu olisi, mikäli fiilis olisi ollut jotain muuta. Ihokarvat pystyssä sitä vaan tekee paremmin.

Mikä on siis tuo voittamisen kaava, onnen lisäksi?

Kyllä, onneakin tarvitaan. Ja mitä voit tehdä lisäksi, jos puoliso-onni, opettajaonni ja ystäväonni ovat suoneet sinulle suotuisan ympäristön?

  1. Tee sitä mitä rakastat

On aina parempi yrittää onnistumista sellaisen asian parissa, jota rakastaa, kuin epäonnistua joka tapauksessa tehden jotain sellaista mitä vihaa. Yritin välissä useampaa lajia, koska maksimivoimailu oli turvatonta yksin. Kerran ystäväni kysyi, että miksi et vain voimaile ja kilpaile, kun olet niin hyvä siinä. Noin löysin lopulta nykyisen seurani ja paluu kilpalajin pariin pääsi tapahtumaan. Moni tekee paljon asioita elämässään vääristä syistä.

  1. Tee sitä mestareiden opeissa

Tarvitset kehityshaasteita. Todennäköisesti haastat itseäsi liian vähän tai väärien asioiden parissa, koskaan kukaan ei näe omia virheitään. Mestari, joka keskittyy sinuun ja sopii valmennussuhteellisesti sinulle, tuo paljon, paljon enemmän kuin 1+1. Oma kehitys oli junnannut jo vuosia paikallaan ja meinasin lopettaa koko touhun, kunnes löysin nykyisen valmentajani. Loppu on historiaa. Aikanaan jännitin kilpailemista aivan hulluna, en meinannut uskaltaa mennä. Kunnes valmentajani sanoi, että hei, kilpailu on vain yksi treeni muiden joukossa. Et ole menossa tekemään mitään muuta, kuin sen mitä olet tottunut tekemään jo muutenkin. Loppu on historiaa.

  1. Tee sitä muiden kanssa mielisten kanssa

Vain oikeassa seurassa sinusta voi tulla se mitä parhaimmillasi voisit olla. Innostus, tsemppi, analytiikka, vaihtoehtoiset ajatukset, kiva seura, huolenpito, auttaminen, joka muuten jäisi saamatta. Paljon tärkeitä näkökulmia, joita ilman koko homma olisi vain saman kiven ylämäkeen työntämistä. Yksin on vaikea pitää hauskaa ja olla turvassa. Ja turvallista hauskaa pitää olla, jotta pystyt ja jaksaa jatkaa sen ultramaratonin verran, jota mestaruudet vaativat. Missä tahansa asiassa. soitit sitten nokkahuilua tai melot kajakilla.

  1. Tee sitä turvallisessa ympäristössä

Ilman tätä voi käydä todella huonosti. Saat vääriä neuvoja, joudut todennäköisesti väärälle polulle, et pysty antamaan kaikkeasi, koska et luota. itselläni meinasi voimailut loppua siihen, että en yksinkertaisesti uskaltanut ottaa kovia treenejä riski painoilla kuolemanpelon kanssa, ollessani melkein aina yksin treenaamassa. Monta muutakin näkökulmaa tulee mieleen, jossa luottamus ympärillä oleviin ihmisiin nousee arvoon mittaamattomaan. Asia muuttui, kun löysin nykyisen seurani.

  1. Tee uudestaan, pysy eheyden polulla

Monta kertaa olen loukannut itseni vääränlaisella harjoittelulla ja turhilla virheillä. Joskus pahastikin, kun olen kokeillut yksin jotain sellaista, jota nykyinen harjoitteluympäristö ei olisi sallinut. Voit tehdä vaikka mitä ihme kokeiluja, mutta muista, että lopulta et tee yhtään mitään, jos rikot itsesi. Lopulta se on kuitenkin aina suunniteltu, päättymätön, järkevä työ, joka hedelmät koriin tuo. Joka vuosi joudut lunastamaan paikkasi uudestaan. Oli sitten kyseessä parisuhteesi, työpaikkasi tai valitsemasi harrastus.

  1. Tee sitä mitä rakastat, kyllä, uudestaan!

Vaikka kuinka pusket väkisin ja kehitytkin lajissasi. On se sitten mikä tahansa. Et anna kaikkeasi ja niin pitkään kuin tarvitsee, jos et luontaisesti halua mennä sinne, minne mennä pitää. Puhelinmyyjän tulee pääsääntöisesti tykätä puhua puhelimessa ja tykätä kuulla sanaa ”EI” turhankin usein. Muuten luurin nostaminen ei vain nappaa ja sitten ollaankin jo tuttujen tekosyiden ja valheiden parissa. Tuo polku, me jo tiedetäänkin.

7. Voittaminen on luottamusta.

Voitat puolisosi sydämen kerta toisensa jälkeen puolellesi tai parisuhde loppuu! Voitat työkavereidesi innon työnteon puolelle tai ihmiset näyttelevät käyvänsä töissä. Voitat lapsesi oppimisen polulle hupien sijaan tai elämänkoulu opettaa puolestasi. Voitat itsesi pitämään sopimuksista kiinni, tai muuten elät murhenäytelmää.

On siis aika alkaa sopimaan parempia tavoitteita, rehellisesti ja oikeiden ihmisten kanssa. Ne juuret, kun kannattaa kasvattaa paikalleen vasta sitten, kun sopiminen tuottaa sitä mitä kaipaat!

Älä siis koskaan tee kompromisseja elämänarvojesi kanssa, voit myöhemmin katua sitä liian rajun hinnan vuoksi. Hinnan, jota et olisi ollut valmis maksamaan. Näin minulle sanoi joskus lapseton nainen työpaikan kahvipöydässä herkällä hetkellä, kun hänen ex puolisonsa oli huijannut hänet uskomaan, että kyllä niitä lapsia sitten tehdään, kun on oikea aika. Vain paljastaakseen, että oikeaa aikaa ei ikinä tule. Hän ei koskaan lapsia halunnutkaan. Naisen osalta tuo juna meni jo. Elämän reilu kerhosta päivää. Älä tee kompromisseja elämänarvojesi kanssa.

Jos luottamuksesi jollain osa-alueella horjuu, täyttyy mielesi epäilyksellä. Epäilys johtaa onnistumisuskon rapautumiseen. Ja miksi ihmeessä antaisit itsestäsi yhtään mitään, jos panoksesi valuu hiekkaan?

Taloa ei kannata rakentaa laskuveden aikaan kesällä rantahiekalle, vaan ylös kalliolle, jos meinaa nauttia talvesta sisätiloissa.

Muista, että ajan tiimalasi ei anna yhtään jyvää lisää. Ole tarkkana, miten seurasi valitset.

t. Antti

P.S. Olisiko aika valmentautua?

Ota yhteyttä

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"