Vankilat on syyttömiä neroja täynnä – Johtajan kirje

12.12.2021 | Johtajan kirje

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"

Johtajan kirje

Kiitos tästä viikosta, mitä opin työstä ja elämästä!

Vankilat on syyttömiä neroja täynnä. Perjantain valmennukseni alkaa anteeksi pyynnöllä osallistujille, koska herkistyneessä tilassa saattaisin sanoa mitä sattuu. Valmennusta edeltänyt lounas ystävän kanssa oli näet paljastanut, että hänen siskonsa oli yrittänyt itsemurhaa. Ystävättäreltä oli tullut viesti kesken työpäivän, jossa luki ”Hei, siskoltas tuli outo viesti, siinä luki vain kiitos kaikesta”. Työpäivä oli siis saanut hieman erilaisen käänteen ja suunnan kohti Töölön sairaalaa. Onneksi itsemurhaiset, jotka lähettelevät outoja viestejä, lähettelevät niitä usein viimeisinä avunpyyntöinä, eivätkä oikeasti halua kuolla. Niin oli onneksi nytkin ja sisko saa apua. Ei siis akuuttia hätää enää. Oliko merkit kuitenkin nähtävissä jo paljon ennen viimeistä episodia, tottahan toki. Jo paljon paljon kauemmin. Ne vaikeat asiat usein vain ohitetaan. Suojellaan mieltä ja ongelmattomuuden illuusiota tulevaisuuden kustannuksella. Että, jos nyt vain tämä hetki ollaan ilman konfliktia, niin saadaan nauttia edes tästä hetkestä. Sitten samaa toistetaan, kun sillä selvittiin aiemminkin vastaavista tilanteista. Maton alle vain. Kunnes kuppi menee nurin.

Samalla selvisi kaikkea muutakin kuraa. Lopulta myös ystävän sen hetkisiset henkilökohtaiset huolet, heti siskon jälkeen. Ystävästä on tulossa omistaja ja toimitusjohtaja keskisuureen yritykseen. Huoli on monesta asiasta. Miten nousta johtajaksi omasta porukasta. Kuinka johtaa sukulaisten ja entisten työkavereiden keskellä ryhdikästä toimintaa, kun tulet tuttuun tapaan, joko koko ajan ohitutuksi, vähätellyksi, pojitelluksi ja päälle kuitenkin hommat pitää hoitaa. Isä sanoo vain, että ”poika, sinä olet se joka pystyy, niin sulle tuo huolenpito lankeaa”. Voiman mukana tulee suuri vastuu.

Akuutein juttu oli kuitenkin se, että koulussa ei opeteta käymään niitä vaikeita keskusteluita. Kun päivittäin on tilanteita, joihin pitää puuttua. Ei kerrota mitä sanoa, ei sitten millään. Kyllä ympäripyöreitä yleistyksiä esitellään, mutta ei sitä todellista sanatyökalun soveltamisoppia. Eli tarkalleen mitä sanoa, kun pitää puuttua. Tässä kohtaa lounas kääntyi yhteisellä sopimuksella koulutustilanteeksi. Ystävän ilme oli helpottunut, kun sai sanakatepankkiin katetta.

Koska kokonaisuus tulee tarvitsemaan huomattavasti enemmän huomiota, sovittiin, että menen tekemään strategiatyön ja antamaan johtamiskoulutuksen, kun hetki koittaa.

Olen monta kertaa opettanut ja toistan sen nyt. Mikä on tärkein taito johtamisessa ja ylipäätään elämässä? Oli sitten kyse mistä tahansa tilanteesta ihmisten kanssa. Taito hyökätä ongelman kimppuun ilman, että hyökkäät ihmisen kimppuun samalla. Sanavalinnoilla on tässä kohtaa ratkaiseva merkitys. Ja kuten ystäväni esimerkistä huomaa, ei tuota sanavalintaa opeteta missään. Nyt on aika alkaa opettelemaan.

Tätä varten olen laatinut koulutuksia, joilla kohtaaminen helpottuu ja keskustelut pystyy käymään ilman turhia jännityksiä. Sanavalinnat, kun raamittavat jokaisen keskustelun aiheet ja mielipideväittelyt voidaan välttää.

Ai miten, no tässä esimerkki.

  • Hei, tarttisin sun apua yhteen juttuun. Koska sopis tsiigailla?
  • Ai, kiva. Nähdään kahdelta.
  • Klo 14. Hei, sä kun oot kokenut ja osaat tämä homman, opettaisitko mulle, mä en ymmärrä tästä vielä tarpeeksi.
  • Kiva kiitos.
  • Ai mikä virhe tossa on?
  • Okei, no miten sen pitää olla.
  • Hyvältä kuulostaa.
  • Kiva, että tulit, niin saatiin tuokin asia samalla onnellisena vahinkona kuntoon.
  • Mites näiden kuuluu olla?
  • Kiitos, että opetit tän mulle.
  • Olikos jo sen kahvin aika?

Tämä dialogi on tuosta keskustelusta johtajan sanat, sen jälkeen kun on ilmennyt virhe johon pitää puuttua. Asia ei ole välitöntä puuttumista vaativa, mutta tulee hoitaa kuntoon mahd pian. Monesti asiat eivät vaadi välitöntä puuttumista, varsinkin sen jälkeen, kun yrityskulttuuri alkaa ymmärtämään ja tukemaan johtajaa pelastusta tuovana kasvattajana. Ei siis tarvitse kurmuuttaa ihmisiä. Sakko tulee joka tapauksessa, jos on tullakseen, eikä johtajan tehtävä ole suinkaan lisätä ihmisten tuskaa. Nolaus luo vain vihan välillenne ja julkinen nolaus toisi pyhän sodan. Nolaa siis korkeintaan itsesi, älä koskaan toisia ihmisiä.

Tuo keskustelupuu on suoraan hyvän kommunikaation kaavasta, josta suurin osa ei ole ikinä kuullutkaan. Lupaan sinulle, että kun opettelet tuon kaavan, saat ihmiset ympärillä nostamaan tasoaan, sen tutun puolustusreaktion ja vastaan tappelun sijaan.

Ihminen tulee olemaan kiitollinen tavasta, jolla otit asian esille ja siten, että ilman sitä kuuluisaa kasvojen menettämisen pelkoa korjasit asian. Toista ihmistä arvostamalla ja huomioimalla. Lopputulos on molemminpuolinen kiitos.

Tätä kirjoittaessani muistutun sinua siitä, että yhteiskunnassa on aina kouluja ja vankiloita, joten mikään oppi ei ole jokaiseen superkiukuttelijaan takuun kanssa tehoavaa kryptomysiiniä. Ja kuten eräs tuttu ylituomari sen hienosti sanoi. Tuon takia vankilat on syyttömiä neroja täynnä. No, on siinä olosuhteilla merkitystä, niitä ei tule koskaan ylenkatsoa.

On kuitenkin tärkeää ymmärtää ihmistä, auttaa kasvamaan ja tehdä asiat mitattaviksi. Ei siis ole enää asioita, joiden taakse mennä piiloon. Ylinopeuskamerassa näkyvä kieli poskella irvistys on faktaa. Samoin kuin se, että nyt tuo esimerkin ihminen tietää varmuudella miten kyseinen työ kuuluu hoitaa ja niin sen tiedät sinäkin. Ei enää mielipideväittelyitä, vaan oikea totuus.

Ai että, taitaa kuitenkin ne johtajan tärkeimmät sanat olla näytä mulle. Johan alkaa selviämään onko asiat kohdallaan. Oli sitten kyseessä asennekasvatus tai itse työsuoritus.

Johtamistaitoa on tarjolla jokaiselle kaipaavalle. Olit sitten juuri aloittamassa tai kokenut konkari. Usein tuo koulutus aloitetaan liian myöhään jos ollenkaan. Olisko aika?

Minä opetan sinut luomaan elämästäsi jotain vielä parempaa. Sitä on jokaisen oman elämänsä kohdalla kiva sitten muistella sieltä kiikkustuolista. Mistä sinut muistetaan ja mitä hienoa sinä olit rakentamassa. Parempi tulevaisuus imee aina kovempaa, kuin menneisyyden traumat. Pidetään huolta, että viimeisellä leposijalla sinulla on tunne, että sinulla oli merkitystä.

Sulla on tarpeita, laitahan minulle sähköpostia! Just niin, joku päivän polttava aihe, kirjoita mulle, niin saat apua.

Ota yhteyttä

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"