Riiteleminen johtuu yleensä ristiriidoista siellä omassa pääkopassa!

12.3.2023 | Johtajan kirje

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"

Johtajan kirje

Kiitos tästä viikosta, mitä opin työstä ja elämästä.

Ihan ensi alkuun täytyy todeta, että kaikki yritykset kontrolloida omia tunteita tai ajatuksia on vain kallista energiahukkaa. Ihmisluonnon koodaus on sellainen, että jos yrität käskeä itseäsi olemaan ajattelematta jotain ihmistä tai asiaa, niin se on takuulla ainoa asia mitä loppu elämäsi enää mietit. Ei kannata siis edes yrittää. Kyllä, tämä on yksi niistä asioita, joissa hukkaat vain loputtomasti energiaa. Jos jotain elämästä kannattaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa oppia, niin se on hyötysuhdeajattelu. Huomaan päivittäin, että ihmiset miettivät asioita, joita ei tulisi miettiä ollenkaan. Mutta ympäristö on opettanut toimimaan kannattamattomasti.

Näe ja koe asiat niin kuin ne ovat.

Ajatus on vain ajatus. Kiitä tuostakin ajatuksesta. Jos ainoa asia mitä kurjan ajatuksen tullessa teet on se, että sanot hiljaa mielessäsi kiitos. Se riittää. Usko pois.

Aivan, ihminen ei tunne mitään ennen ajatusta. Jos kipureseptorit mielestäsi katkaistaan, eikä tieto kulje, saat polttaa itsesi ihan rauhassa, etkä tunne mitään. Tunteet on siis ihan hyvä juttu. Kun vain uskoisit intuitiotasi heti ensi kerrasta, etkä vasta ilkeiden temppujen jälkeen. Sitten alkaakin jo heikon itsetunnon puutteet tekemään tehtäväänsä. Miten muuten selität sen, että olet sallinut toisten tehdä itsellesi ilkeitä asioita, etkä kääntynyt heti kannoillasi.

Reaktiivisuudestasi johtuu se, että puolisolle usein tiuskahdetaan milloin mistäkin, vaikka tarkoitus on vain yrittää keskustella arjessa vastaan tulevista asioista. Aikomuksenasi ei ole koskaan hyökätä toisen kimppuun, mutta niin se vain usein tapahtuu. Vahvemmat argumentit muuttuvat nousevan äänenpaineen mukana riidan haastamiseksi ja aihe hukkuu esitystapaan. No, vältät tuon, kun opit huomioimaan omat tunnetilat vain osaksi oppimiskäyrää ja pidät keskustelun itse aiheessa. Usein ihmiset pitää ensin herättää hetkeen, jotta sivistynyt keskustelu on edes mahdollista. Muista, että teidän molempien reaktiivisuutenne johtuu menneisyydestä, eikä siitä opita pois nopeasti. Jos kovempaa huutaminen on ollut keino selviytyä tähän asti, tulee siihen tottunut käyttämään tuota niin kauan, kun se toimii. Tai mikä ikinä muu maneeri onkaan selviytymistyökalusi ollut. Sinun pitää olla huomaavaisempi, muuten haastat riitaa.

Kokeilepa kiukuttelun sijaan olla sovittelevaisempi heti alkuun, eikä vasta epäedullisen tilanteen jo muodostuttua.

Katso mitä tapahtuu. Yllätyt iloisesti. Niin muutkin. Tuota seireenin lailla luokseen kutsuvan äänensävyn käyttötapaa on hyvä oppia äkkiä ja sitten monistaa. Nyt voitkin sitten miettiä, että mistä kaikki vouhotukset oikein johtuvat?

Ihmisellä on muista luomakunnan elukoista poiketen kaksi ainutlaatuista kykyä, jotka muovaavat mielentiloja.

  1. Kyky muistaa asioita, eli rekisteröidä historiaa.
  2. Kyky mielikuvitella asioita, joita ei ole olemassa.

Sinäkään et murehtiessasi siis kärsi elämäntuskaa, vaan koet muistojen voiman ja sitä kautta mielikuvituksesi kyvyn luoda elokuvaa mieleesi. Vaikka olisit kauhun ystävä, et kuitenkaan tykkää leffasta, jossa sinä itse olet leikkuulautana. Kun murehdit huomista, katsot mielikuvituksesi tuotosta, joten olet harhainen. Mieli voi olla tosi sairas paikka kaikkine kauhukuvineen. Ai miten, niin? No huominen ei ole vielä tapahtunut, eikä menneisyys ole mikään pakotus olettamaan, että samoin käy.

Sinä olet nyt viisaampi asettamaan hälytysrajat oikein.

Menneisyydestä pitää oppia ja tulla aina viisaammaksi, kunnes tulee seuraava asia vastaan, jota et osannut huomioida. Ja sekin on vain osa elämää. Jos henki ei mennyt, voit vielä korjata suuntaa. Ihmisistä parhaimmillekin kohtalon arpa on aina arvaamaton. Ehkä kuitenkin astronautin kannattaa ottaa kurssinkorjausopit jo siellä navigoinnin oppitunnilla, eikä puolimatkassa kuuhun, jolloin päätyy melko varmasti ajelehtimaan ikuisuuteen. On siis paikkoja, jossa ei kannata suhtautua kevyesti annettaviin ohjeisiin. Usein siellä oppitunnilla tämä kriittinen tieto katoaa sinne keskittymishäiriön syövereihin. Näin käy myös monelle parisuhteelle, kun ei kuunnella, rekisteröidä ja tehdä sitä mitä tehdä pitää.

Parantaaksesi keskusteluittesi tasoa.

Älä tuomitse tilanteita tai toisia koskaan etukäteen ja reagoi vain tunteella. Ota selvää tilanteesta ja toisen reaktioista, että et vahingossa mene sävyttämään sanoillasi toista jotenkin alhaiseksi, johon vastareaktio on aina puolustautuminen ja järkevän keskustelun loppu. Tarpeeksi monta kertaa toistettuna, niin lastensuojelu ja avioerotilasto saa lisää numeroita.

Odota, vedä happea keuhkoihin. Ole vielä hetki hiljaa ja huomaat, että reagoit viisaammin.

Unohda tunteet ja kerro vuorollasi tarpeista, jotta ymmärrys kaikilla lisääntyy. Tuon kun oppii, niin paljon helpommaksi muuttuu elon kulku. Vielä kun hieman vahvistetaan hieman sinua, niin ensin sinusta tulee hyvä ja sitten aikanaan paras. Vähintään paras versio sinusta.

Suurin voittaja missään kilpailuissa ei ole suinkaan se ykköspaikan vienyt jo ennakkoon varma kultamitalisti. Vaan se viimeiseksi tullut, joka voitti kaikki pelkonsa ja teki itsestään paremman muiden mielipiteistä huolimatta ja osallistui kisaan, vaikka tiesi, ettei niitä menestymismahdollisuuksia juuri ole. Miksi kukaan tekisi yhtään mitään, jos vain voitto on ainoa menestyksen mittari. Aivan, jokaista tarvitaan jossain. Niin sinuakin. Viimeksi eilen kävin keskustelua, kun eräs tuttu haluaa aloittaa voimanoston ja miettii, että olisiko hänestä siihen.

Minä kysyn, mikä estää?

Aivan, ei mikään. Apua löytyy ja pian ollaan matkalla kohti vahvaa kehoa ja mieltä.

Tiesitkö muuten sitä, että työnantaja voi sijoittaa sinun työhyvinvointiisi juuri sen verran, kun kiinnostaa? Usein siellä työpaikalla ei vain olla tietoisia vaihtoehdoista ja mahdollisuuksista, joten kerro ihmeessä työnantajalle, että haluat voida paremmin ja pyydätte meidät paikalle. Sairaslomaprosenttia voi pienentää niin paljon, että tuo aika sijoitettuna mieluummin työntekemiseen, tuo sen säästön ja hyödyn mitä jokainen työyhteisö toivoo. Eikä pelkkää hölmön haaveilua, vaan jengi oikeasti pärjää paremmin.

Sinuun panostamisen huonoin diili on se, että sinä olet vaan tosi vahva ja kestävä. Ei huono diili ollenkaan. Sulle kans?

Meiltä saat kehonkoostumusmittausta, koulutusta ja henkilökohtaista ohjausta jokaiselle tarpeen mukaan.

Nyt on oikea aika toimia!

t. Antti

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"