Johtajan kirje – 21.2.2017

21.2.2017 | Johtajan kirje

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"

Yritystoiminnan tulisi olla tuottavaa, jotta sitä halutaan pitää yllä myös jatkossakin. Se miten hyvin tai huonosti asiat kehittyvät, määrittelevät myös sinun tulevaisuuttasi – halusit tai et. Se miten paljon osallistut ja osallistat on suoraan verrannollista mukana eläviin tuottoihin. Enemmän panosta, paremmat tuottomahdollisuudet. Kevättä ei siis kannata suunnitella vasta keväällä, sillä silloin se on jo aivan liian myöhäistä. Vaan koska ? Niin, ensimmäisenä taitaa mieleen tulla, että talvella. Parempi sekin kuin ei mitään.

Mutta olisiko sittenkin hyvä aloittaa tuo kevään suunnittelu heti edellisen kevään kokemuksien jälkeen? Silloin kun se on vielä tuoreena mielessä. Toki, jos olet valveutunut kirjallisestiajattelija – joka kokemuksieni mukaan on erittäin harvinaista – voi sinulla olla sellaiset muistiinpanot, että jälkeenpäin asioihin palaaminen ei niin huonomuistista haittaa. Tai jos valokuvamuisti ei ole pettänyt kertaakaan, niin tuo voi ajaa saman asian. Mutta muuten olet samassa vaarassa, kuin kaikki muutkin; muisti tekee temppuja, siinä missä keskittymiskyvyn puute laittaa mielen harhailemaan. Kuinkas siinä sitten käy? Miten siis varmistat, että sinulle ja työyhteisöllesi ei käy noin?

Tässä asioita joilla varmistat tuottavuutta:

1. Pidä huolta, että kukaan ei jää ulkopuolelle.
2. Tutustu ihmisiin syvällisesti.
3. Harjoita ihmisiä parempaan suoritukseen.
4. Herätä ajattelua ja unelmointia.
5. Osallista kaikki mukaan tulevaisuuden suunnitteluun.

Maailmalla on tehty runsaasti tutkimuksia parhaiten menestyneistä yrityksistä. Sellaisista, joihin te kaikki voitte kuulua. Niin, aivan ! Nämä vuodet – jos te ette ole olleet parhaita, niin mikä on riistänyt mahdollisuuden olla ?!

Vastoin kaikkia todennäköisyyksiä, kun kukaan ei ole uskonut sitä mahdolliseksi, on saavutettu mahdottomalta tuntuneita menestyksiä.. Sitten on vain jatkettu sen toistamista. Siinä hieman mietittävää, että mistä on ollut kysymys ? Miten tuo tehtiin ?
Minäpä kerron. Se tehtiin kuten maailmalla kaikkien muutkin menestystarinat. Luotiin yhteisö, jossa jokaiselle on selkeä rooli ja paras mahdollinen omanarvontunto. Sitä sitten vain vahvistettiin tuolla tuottavuuskaavalla.

Olen kirjoittanut myös joukkueen muodostuksesta ja sen vaikutuksesta menestykseen. Joukkue koostuu yksilöistä, jotka tekevät yhteistyötä. Eivät siis vain yhdessä töitä.
Tuo hyvä fiilis on siis avain tuon onnistuvan yhteistyön rakentamiseen. Ehkä tärkein yksityiskohta on se, että kuinka asioista sovitaan. Siis kulttuurillinen ilmiö.
Kun ihmisille tulee huijattu olo, se määrittelee kaiken uudestaan. Ja kuinkas mukana tuon sensaation kokenut ihminen on?
Jotta voisit luoda oman joukkueen keskelle hyvänmielenenergiakentän tarvitset siihen tapoja, jotka sen mahdollistavat.

Tee näin, jotta energiaa ei valu hukkaan:

1. Tule herkäksi toisten ihmisten käytökselle ja ilmeille – ole empaattinen, älä jätä heitteille.
2. Anna kaikille aikaa, älä koskaan vähättele kenenkään panosta – ja muista, että vain kasvattamalla kykyä sitä tulee lisää.
3. Ole avoin jokaisen ajatuksille – kokeilemalla pelottomasti uutta, luot osallistumisen kehää ja ihmiset alkavat luottamaan siihen. Vanhaan on aina helppo palata.

Yhteenkuuluvaisuuden tunne luo yhteisöriippuvaiselle ihmiselle tärkeyden tunteen sydämeen. Oman perheen puolesta ollaan valmiita uhraamaan ja tekemään kovemmin töitä. Vastuuta kannetaan ja tehdään helpommin vaikeita päätöksiä. Mutta vain jos sydän on mukana. Se mitä ihmisten välillä tapahtuu merkitsee lopulta ihan kaikkea. Toisilla luottamuksen herättäminen tai jonkin asian sisäistäminen kestää tuskastuttavan pitkään. Mutta sitä itsetuntoa ja tulevaisuuden imua pitää vahvistaa jatkuvasti. Tuo vahvistaminen on vahvemman rooli. Se aikuisen rooli. Se isin ja äidin rooli.

Joskus harmittaa, että isoveli valvoo. Mutta on se vaan niin kiva kun voi sanoa potentiaaliselle kiusaajalle, että ”mulla on iso ja mahtava isoveli ja jos kiusaat niin se tulee ja vetää sua turpaan”.
Johan alkaa koulumatka tuntumaan turvalliselta. Parasta on, että isoveli vielä saattaa aina silloin tällöin kouluun ja sieltä pois. ”Tuu vaan kiusaaja, tuu vaan – tää gorilla repii sulta kädet irti”. Näytä mulle se Sotanorsu, jota se Töpöhännän Monni kissa on kiusannut. Aivan, taitaa olla aika harvinaista.

Mitä haluan sanoa on, että toisista huolta pitämällä, tukemalla ja vahvaa sydäntä varmistamalla, saadaan tuo voiman ”meidän joukkue” tunne aikaiseksi. Kukapa ei haluaisi sellaista tunnetta, että on kuin näkymättömällä energiamuurilla suojattu. Unohdetaan kateus, luodaan sisaruksellista sidettä. Pidetään huolta omista ja näytetään se vahvasti.

”Mihin et uskalla mennä, jos minä menen ensin ja sitten seison vierelläsi kun sinä menet?”
Antti Nevalainen 2016

Ps: Muista, että yrityksillä ei ole yhtään ideaa. Kaikki ajatukset tulevat siellä työskenteleviltä ihmisiltä. Missä lapsellisen älykästä ajattelua herätetään parhaiten, saadaan aikaiseksi parhaat tulokset.

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"