Ennen oli hienoja teorioita lasten kasvatuksesta, nyt on lapsia, mutta ei enää yhtään teoriaa!

19.2.2023 | Johtajan kirje

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"

Innostava kokonaisuus, joka sai ajattelemaan ja keskustelemaan aiheesta työpaikalla. Näihin osallistujan sanoihin päättyi juuri taitava asiakaspalvelija koulutus. Kouluttajana en voisi tuon parempaa kiitosta toivoa. Ehkä kuitenkin sen verran, että tuo työstäminen jatkuu siellä työpaikalla, sitä tehdään näkyvästi, jotta ihmiset oppivat luottamaan, että treeni tuottaa tulosta. Kun panokset eivät valu hukkaan, ihmiset jaksavat välittää ja ottaa vastuuta. Hiotaan hitaan varmasti ja koskaan lopettamatta parempaa. Tärkeillä asioilla ei enää vitsailla.

Tuohon avaukseen liittyy niin paljon viisautta, että osasenkin imuroinnilla elämästä tulee parempaa.

Olen urallani nähnyt satoja henkilöstön työ- ja asiakastyytyväisyys kyselyiden tuloksia ja melkein aina siellä vapaissa kommenteissa lukee tähän tyyliin.

”Lue ny ne edellisen vuoden lätinät, ku ei näitä samoja jaksa tänne joka vuosi kirjotella”.

Hmm, mitä tapahtuukaan ihmisen osallistumishalukkuudelle ja vastuullisuudelle, kun tärkeistä asioista on tehty huutonauruvitsejä?

Asiakaspalvelu- ja vastuullinen työkäyttäytyminen koulutukset ovat muuten suosittu juttu nyt koronan jälkimainingeissa. Tilanteesta johtuen jouduttiin verkkokouluttamiseen turbolla ja tuohan sopii mainiosti muutenkin etäälle toisistaan hajaututuille ihmisille, kuin nenä päähän. Nyt haaste on se, kun halutaan takaisin ihmisten ilmoille ja pitää saada porukka taas tekemään töitä yhdessä. On siis ehditty tottumaan jo koronan tuomaan etärauhaan ja oman itsensä mitenkään laatuvaatimuksellisesti määrittelemättömään herruuteen. Tämä on hyvä suuntaus, halutaan kouluttaa ihmisiä tulemaan peremmin toimeen. Homma herättää intoa ja tuo lisää voimia uusien työkalujen muodossa. Ajatus riittää, ehkä tästä jotain vielä tulee.

Itse asiassa, jos saisin palata ajassa taaksepäin ja valita yhden koulutuksen nuorempana Anttina, jolla muuttaa taitojani, olisi se ollut juuri tämä taitava asiakaspalvelija koulutus. Tuo kun keskittyy niin olennaiseen osaan inhimillisyyttä, että elämä olisi ollut turvallisempaa, reilumpaa ja helpompaa, mikäli vain olisin nuo opit saanut jostain jo aiemmin. Ai, että. No onneksi opettajaonni oli kuitenkin myötä ja hyvä tuli ajan kanssa. Aina kun ei käy niin hyvin.

Kuten jo totesin, useimmat tyytyväisyyskyselyt jäävät sanahelinäksi. Koulutuksilla mainitsemani tärkeimmät kehityksen kysymykset on tähän asti olleet 100% täysin tuntemattomia osallistujille. Sitten onkin pakko hetkeksi hiljentyä miettimään, että mistä tuo ilmiö johtuu. Miten on mahdollista, että tieto loistaa poissaolollaan.

On sille montakin syytä. Löysin melko nopeasti niitä kymmenen, kun hieman asiaa mietin.

Viimeisintä koulutuspyyntöä siteeraten.

”Olemme jo pitkään tiedostaneet, että asiakaspalvelu on meidän pääasiallinen tehtävä. Asiakkaathan maksavat meidän palkankin. Tänä päivänä me joudutaan kilpailemaan myös uusista asiakkaista ja emme halua, että ainakaan asiakaspalveluun tyssää asiakkaan meille kutsuminen”.

Viisaita sanoja!

Ihminen on reaktiivinen olento ja ilman oman käytöksen tiedostamista ja oikeiden ilmaisutapojen treeniä voi käydä niin, että hyvääkin tarkoittava voi ajattelemattomuuksissaan aiheuttaa tuhoa ympäristöönsä. Joo, et tarkoittanut sitä, mutta niin vain kävi. Niin minullekin kävi aikanaan ja usein, kunnes opin riittävästi. Ja onhan se vaan kivempi oppia etukäteen jaetusta viisaudesta, kuin sieltä kuuluisan kantapään kautta. Jokainen työyhteisö on joko matkalla parempaan tai tulossa sieltä pois. Mitä intuitiosi sanoo, ja kumpaan ryhmään haluat kuulua?

Pyydä taitava asiakaspalvelija koulutus myös teille.

t. Antti

Antti Nevalainen

Kirjoittaja on palkittu kulttuurimuutosjohtaja, joka on kirjoittanut kultti-ilmiöksi muodostuneen kirjan "#Ajatusten herättäjä - Johtajan kirjeet, johtamistekoja"